- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.233
- Çözümler
- 4
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Konu Yazar
- #1
Aydınlatma teknolojilerindeki gelişmelerin yaşamımıza olumlu yöndeki etkileri nelerdir?
Aydınlatma teknolojilerindeki gelişmeler, iş gücünü ve üretimi olumlu yönde etkilemektedir. Fabrikaların ve işyerlerinin gece de aydınlatılması sonucu üretim yapılabilmektedir. Böylece üretim artmakta, toplumların yaşamı daha kolay hâle gelmektedir.Aydınlatma sağlığı etkiler mi?
Görselliğin yanı sıra aydınlatmanın insanların sağlığını ve yaşam kalitesini iyileştirecek ya da tam tersi bozabilecek biyolojik ve psikolojik etkileri de vardır. Doğal veya yapay, ışığın etkisi insan tercihi, algısı, davranış ve ruh hali üzerinde olabilir.Aydınlatma etkisi ile oluşan faktörler nelerdir?
İyi aydınlatma için bir çok faktör gözönünde bulundurulmalıdır (Işığın rengi, yayılması, yönü ve miktarı gibi). Aydınlatılan yüzeyin yapısı da önemlidir. Koyu gri, kirli bir yüzey, üzerine düşen ışığın ancak yüzde 10-12’sini yansıtırken, açık renkli temiz bir yüzey yüzde 90’dan fazlasını yansıtabilir.
Uygun olmayan aydınlatma göz sağlığımızı nasıl etkiler?
Bunun altında kalan ışık seviyeleri çalışmayı güçleştirerek zorluk yaratır. Baş ve boyun ağrısı, gözlerde batma ve yanma gibi sorunlara sebep olabilir. Bundan daha parlak ışık seviyesi ise gözde kamaşma, parıldama, kontrast ayırmada güçlük ve yorgunluk gibi sıkıntılara neden olur.
Geçmişten günümüze aydınlatma teknolojileri nelerdir?
Geçmişten Günümüze Aydınlatma AraçlarıIyi bir aydınlatmanın işyerine faydaları nelerdir?
Standartlara uygun, doğru aydınlatma yapıldığında; Gözün görme yeteneği artar ( görüş keskinliği, görme hızı artar). Göz sağlığı korunur, görme bozuklukları önlenmiş olur. Görsel performans artacağından, yapılan işin verimi artar böylece ekonomik yarar sağlanır.Aydınlatmanın amaçları nelerdir?
Aydınlatmada temel amaç iyi görme koşullarının sağlanmasıdır. Aydınlatmada amaç, belli bir aydınlık düzeyi elde etmek değil, iyi görme koşullarını sağlamaktır.
Işyerinde aydınlatma hangi risk faktörüdür?
Çalışma Hayatında Aydınlatma İş kazalarının gerçekleşmesinde %20 ‘ye yakın pay sahibi olan “güvensiz şartların” oluşmasında başı çeken yetersiz veya yanlış aydınlatma sistemleridir. Çeşitli yansıma, parlama veya hiç aydınlatmanın yapılmaması iş kazalarını da beraberinde getirmektedir.