- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.242
- Çözümler
- 4
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Konu Yazar
- #1
Aydınlanma filozofları kabul ettiği eşitlik nedir?
Kant, aydınlanma düşüncesinin kurucu ilkesi olan akıl konusunda şöyle der: Aydınlanma, insanın kendi suçu ile düşmüş olduğu bir ergin olmama durumundan kurtulmasıdır. Bu ergin olmayış durumu ise, insanın kendi aklını bir başkasının kılavuzluğuna başvurmaksızın kullanamayışıdır.Aydınlanma Çağı düşünürleri kimlerdir?
Aydınlanma Çağı’nda Felsefe alanında en etkili isimler ise F. W. von Schelling ve Immanuel Kant olarak bilinmektedir. Aydınlanma Çağının öne çıkan düşünürleri ise Jean Jacques Rousseau, John Locke ve Denis Diderot olarak bilinmektedir. Aydınlanma Çağı’nın öncüleri ise Montesquieu ve Voltaire’dir.Aydınlanma felsefesi ilk olarak nerede başladı?
Aydınlanma felsefesi ilk olarak nerede başladı?Başka bir deyişle, Aydınlanma hareketi, en başta İngiltere’de toplumsal değişim/kapitalizmin doğuşu olarak başladı, daha sonra ise Fransa’da özgürlük hareketi olarak devam etti; En sonunda da, Almanya’da Aydınlanmanın felsefi temellerini oluşturarak tüm dünyayı etkileyecek modernleşme/batılılaşma hareketine dönüştü.
Aydınlanma felsefesinin ortaya çıkmasında hangileri etkili olmuştur?
Sezginin yerine aklı merkeze alan Aydınlanma Çağı filozofları, hümanizm ve rasyonalizm gibi akımların yayılmasında etkili oldu. Aydınlanma Çağının en önemli olaylarından biri ise 1789 yılında gerçekleşen Fransız İhtilali’dir.Aydınlanma felsefesi neyi benimser?
Aydınlanma felsefesinin temelini aklı işler kılma ve yüceltme oluşturur. Aydınlanma felsefesi düşünürleri, evrenin akıl aracılığıyla kavranabileceğini, bu yolla insanoğlunun bilgiye, özgürlüğe ve mutluluğa ulaşabileceğini savunmuşlardır. Aydınlanma felsefesinin amacı, önyargıları yıkmaktır.18 yy a neden aydınlanma çağı denmiştir?
18 yy a neden aydınlanma çağı denmiştir?Her konuda akla öncelik tanıyan düşünce sisteminin etkisi ile 18.y.y.’da Avrupa’da bilimde ve felsefede büyük gelişmelerin olduğu döneme Aydınlanma çağı denir. Bu dönemde; Akılcılık, bilim ve teknoloji gelişti. Sanayi devriminin temelleri atıldı.
Aydınlanma, insanın kendi suçu ile düşmüş olduğu bir ergin olmama durumundan kurtulmasıdır. Bu ergin olmayış durumu ise, insanın kendi aklını bir başkasının kılavuzluğuna başvurmaksızın kullanamayışıdır.