AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Aydın NAZİLLİ İlçesi

SoruCevap

Yeni Üye
Aydın NAZİLLİ İlçesi

NAZİLLİ

Konum olarak Nazilli, Aydın-Denizli Karayolu (E-87 Karayolu), İzmir-Afyon demiryolu üzerinde, Aydın’a 47 km. uzaklıkta bulunmaktadır.

Nazilli'nin adı üzerinde de pek çok söylenti ve ileri sürülen görüşler vardır. Tanınmış Yunan tarihcisi Strabon'a gore, Buyuk Menderes Irmağının sağ yakasında (Bu günkü aşağı Nazilli'nin alt kısmında)
Nazi diye anılan bir alan olduğu ve Nazi Sitesini Bati Anadolu'dan akıp gelen göçmenlerin kurduğunu ve buna göre çok eskiden Nazilli'nin ( Nozi - Nazi) Noz -ili, Naz-ili adını aldığını belirtir.

Büyük Türk gezgini Evliya Celebiye gore; Nazilli adını sonradan aldığı. 17. Yuzyılda Nazilli büyük bir şehirdi. Güzelleri çok ve bu güzellerinin naz ve istekleri boldu. Bundan dolayı şehre Naz-İli adı verildiğini belirtir.

İlçenin nüfusu 2000 genel nüfus sayımına göre 145963'dir. Bunun 105665'si ilçe merkezinde, 40298'i ise kasaba ve köylerde yaşamaktadır

58 ilköğretim okulu, 3 genel lise, 2 anadolu lisesi, 1 anadolu öğretmen lisesi, 1 anadolu kız meslek lisesi, 1 ticaret meslek lisesi, 1 anadolu teknik ve meslek lisesi, 1 sağlık meslek lisesi, 1 anadolu imamhatip lisesi,
1 halk eğitim merkezi, 1 çıraklık eğitim merkezi, toplam 71 okul bulunmaktadır. Bu okullarda toplam öğrenci sayısı 25.005'dir. Okullarda 1389 öğretmen görev yapmaktadır. Devlet ve vatandaş katkısı ile 6 okul yaptırılmıştır.

Adnan Menderes Üniversitesi'ne bağlı Nazilli İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi , Nazilli Meslek Yüksekokulu,Nazilli Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu ve [Nazilli Anadolu Öğretmen Lisesi][1] bulunmaktadır.

Ayrıca ilçede bulunan, eski adı Nazilli Polis Okulu olan Nazilli Polis Meslek Yüksek Okulu da polis memurları yetiştirmektedir.
Nazilli Devlet Hastanesi'nde 300 yatak 336 personel; 80.Yıl Devlet Hastanesinde 130 yatak, 194 personel ; özel hastanede 19 yatak, 10 personel; verem savaş dispanserinde 22 personel, ana çocuk sağlığı baştabibliğinde
29 personel bulunmaktadır. 10 sağlık ocağı, 21 sağlık evi kadrosu, 14 sağlık evi sayısı ve 175 personel hizmet vermektedir.

Geri