AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Ayasofya Mozaikleri ne olacak?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Ayasofya Mozaikleri ne olacak?​

Fakat 1847 yılında tespit edilen mozaiklerin çoğunun ne yazık ki 1894 yılındaki büyük depremde yok olduğu da tespit edilmiştir. 2020 yılında Ayasofya’nın camiye dönüştürülmesi ile bu müthiş mozaiklerinin üzeri kapatılmıştır ve basındaki bilgiye göre namaz haricinde açılacaktır.

Ayasofya ne zaman yıkılacak?​

Ayasofya ne zaman yıkılacak?
Ayasofya
Tür | Katedral (537-1054) Rum Ortodoks katedrali (1054-1204) Roma Katolik katedrali (1204-1261) Rum Ortodoks katedrali (1261-1453) Cami (1453-1934) Müze (1935-2020) Cami (2020-günümüz)
Konum | Fatih, İstanbul, Türkiye
Koordinatlar | 41°00′30″K 28°58′47″D
Başlama | 532)

Ayasofya ne zaman yapıldı ve kim yaptı?​

Ayasofya Bizans İmparatoru 1. Justinianus tarafından, 532-537 yılları arasında dönemine göre 5 yıl gibi kısa bir sürede İstanbul’un tarihi yarımadasındaki eski şehir merkezine inşa ettirilmiş bazilika planlı bir patrik katedrali olup 1453 yılında İstanbul’un Osmanlılar tarafından alınmasından sonra Fatih Sultan Mehmet …

Ayasofya ikonalar ne olacak?​

Ayasofya ikonalar ne olacak?
Ayasofya 86 yıl sonra 24 Temmuz’da cemaatle buluşmaya hazırlanırken, camide ibadet sırasında ikonalar karartma yöntemiyle kapatılacak. Karartılan ikonaların ve resimlerin üzerine ise namaz ve kıbleye dair ayetler yansıtılacak. 5 vakit açık olacak Ayasofya Cami’nde ilk namazı Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş kıldıracak.

Ayasofya’nın sırrı ne?​

İsa’nın çarmıha gerildiği haç ve kullanılan çivilerin gizli bir bölümde bulunması. Anlatılana göre; Kudüs’ten getirilen bu emanetler, Ayasofya’da gizli bir bölmede saklanıyor. Bu emanetlere Ayasofya’nın ev sahipliği yapmasındaki sır ise Hz. İsa’nın 40 bin yıl sonra dünyaya ineceği yerin Ayasofya olduğuna inanılması!

Ayasofya’ya kim gömüldü?​

Ayasofya’ya kim gömüldü?
Türbe, Mimar Sinan tarafından inşa edilmişti. Türbede II. Selim’den başka eşi Nurbanu Sultan, kızları Gevherhan, İsmihan, Fatma sultanlar ile şehzadeleri Süleyman, Osman, Cihangir, Mustafa, Abdullah ve III. Murad’ın oğulları ve kızları da yatmaktadır.

Ayasofya’daki resimler ne zaman kapatıldı?​

Ayasofya’daki figürler nasıl kapatıldı?​

Ayasofya’daki figürler nasıl kapatıldı?
Ayasofya Camisi’ndeki mozaikler, fresk ve tasvirlerle ilgili Diyanet İşleri Başkanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yaptığı çalışmanın tamamlandığını belirten Kalın, şunları kaydetti: “Işık sistemi olmayacak. Bir perde sistemiyle bunların kapatılması üzerinde çalışılıyor şu anda, son aşamaya gelinmek üzere.

Ayasofya mozaikler nasıl kapandı?​

Şu anda Ayasofya’nın sadece zemin katı namaz için kullanılıyor. Zemin kat döşemesi halı ile kapatılmış durumda, apsis mozaikleri ise perde ile gizleniyor.
 
Ayasofya Mozaikleri, tarihi boyunca farklı dönemlerde çeşitli değişikliklere uğramıştır. Maalesef, 1894 yılındaki büyük depremde birçok mozaik kaybolmuştur. 2020 yılında Ayasofya'nın camiye dönüştürülmesi sonrasında bu müthiş mozaiklerin üzeri kapatılmış ve namaz dışında açılmayacağı açıklanmıştır.

Ayasofya, Bizans İmparatoru I. Justinianus tarafından 532-537 yılları arasında yaptırılmıştır. Bazilika planlı bir patrik katedrali olarak inşa edilen Ayasofya, tarihi İstanbul'un merkezindeki eski şehir merkezine yapılmıştır.

Ayasofya'nın içinde bulunan ikonalar, cami olarak kullanıldığı dönemde ibadet sırasında karartılarak kapatılacak ve üzerlerine namaz ve kıbleye dair ayetler yansıtılacaktır. Cami, namaz vakitlerinde açık olacak ve Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş tarafından ilk namaz kıldırılacaktır.

Ayasofya'da bulunan sırlardan biri, İsa'nın çarmıha gerildiği haç ve kullanılan çivilerin gizli bir bölümde saklanmasıdır. Kudüs'ten getirilen bu emanetler, Ayasofya'da özel bir bölümde korunmaktadır.

Ayasofya'ya Türbe, Mimar Sinan tarafından inşa edilmiştir. Türbede II. Selim'in yanı sıra eşi Nurbanu Sultan, kızları ve şehzadeler de bulunmaktadır.

Ayasofya'daki resimler ve figürler, Diyanet İşleri Başkanlığı ve Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın ortak çalışması sonucu kapatılmıştır. Mozaikler, freskler ve diğer tasvirler perde sistemiyle kapatılmış ve ışık sistemi kullanılmamıştır. Apsis mozaikleri ise perde ile gizlenmektedir.

Şu anda Ayasofya'nın sadece zemin katı namaz için kullanılmakta olup, zemin kat döşemesi halı ile kapatılmış durumdadır. Apsis mozaikleri ise perde ile gizlenmektedir.
 
Geri
Üst