AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Ayakta namaz kilamayan ne yapmali?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
136.799
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Ayakta namaz kılamayan ne yapmalı?​

Buna göre, namazı normal şekli ile ayakta kılmaya gücü yetmeyen kimse için asıl olan, namazını oturarak kılmaktır. Böyle bir kişi namazını kendi durumuna göre diz çökerek, bağdaş kurarak yahut ayaklarını yana ya da kıbleye doğru uzatarak kılar.

Sandalye üzerinde namaz kılınır mı?​

Bir kimse ayakta durabildiği halde oturduktan sonra ayağa kalkamıyorsa bu kişi de namaza ayakta başlar, secdenin ardından namazını oturarak tamamlar. Ayakta durmaya gücü olmayan, yere de oturamayan bir kimsenin namazı sandalye, tabure ve benzeri bir şey üzerine oturarak kılabilirler.

Allah herkese namaz kılmayı nasip eder mi?​

Allah herkese namaz kılmayı nasip eder mi?
İnsanların İmanını da düşünür, namazını da düşünür. Namazı doğru kılmak ve doğru namaz kılmak o yüzden nasip meselesidir. Çünkü; Allahü Teala herkesi huzuru ilahisine kabul etmiyor. Bu tip insanlara kızmamak lazım, üzülmek lazım, ahir ve akibeti İçin dua etmek lazım.

Kimler oturarak namaz kılar?​

Kimler oturarak namaz kılar?
Namazını normal olarak ayakta kılamayan kişiler, namazını oturarak da kılabilir. Bu durumda kişiler diz çökmüş vaziyette, bağdaş kurarak ya da ayaklarını kıbleye uzatarak namaz ibadetlerini yerine getirebilmektedir.

Dizleri Ağriyan nasıl namaz kılar?​

”Namazı normal şekli ile ayakta kılmaya gücü yetmeyen kimse için asıl olan, namazını oturarak kılmaktır. Böyle bir kişi namazını kendi durumuna göre diz çökerek veya bağdaş kurarak yahut ayaklarını yana ya da kıbleye doğru uzatarak kılar.

Hasta olan bir kişi nasıl namaz kılar?​

Hasta ayakta duramayacak gibi ise oturarak namazını kılar. Rüku için yarım eğilir; secdeleri aynen yapar. Oturarak namaz kılan kişinin, rüku ve secde yapabilecek gücü yoksa, bunları ima ile yapar. Bir hasta ayakta kılamadığı gibi oturarak da kılamıyorsa, yatarak ima ile namazını kılar.

Diz problemi olanlar nasıl namaz kılar?​

Diz problemi olanlar nasıl namaz kılar?
Dizlerini bükemeyen hasta, yere oturarak veya yatağının içinde, ayaklarını kıbleye karşı uzatarak ima ile kılabilir. Rüku için az başını eğer, secde için biraz daha fazla eğer. Koltuğa, sandalyeye oturursa ayaklarını sehpaya veya başka bir koltuğa koyarak kılabilir. Bunları da yapamayan hasta yatarak ima ile kılar.

Hamileler Sandalyede namaz kılabilir mi?​

Hamileler Sandalyede namaz kılabilir mi?
Ayaklarını yana veya kıbleye uzatarak da olsa yere oturamayan kişi, ayakta veya tabure, sandalye, sedir vb. yerlere oturarak namazını îmâ ile kılabilir.

Namaz kılmayı bırakmak günah mı?​

Sual: Halk arasında, (Namaza başlayıp bırakmak, sonra tekrar başlayıp tekrar bırakmak, hiç kılmamaktan daha büyük günah olur. Bıraktıktan sonra, tekrar başlamak günah olur) deniyor. Tekrar günah işlerim diye tevbe etmemekten de kötüdür.

Namaz kılmak neye iyi gelir?​

Secdede baldır ve uyluk kasları hareketlenir. Bağırsakların hareketi sağlanıp kabızlığı önlemeye yarar. Namazdaki tüm hareketler kalbin çalışmasını etkileyip kanın vücudun en uç noktalarına gitmesini hızlandırırken aynı anda sinirlerinde hareketini sağlayıp rahatlatır. Uykusuzluğu giderir.

Hacet Namazı oturarak kılınır mı?​

Hacet Namazı oturarak kılınır mı?
Rekatta, ayağa kalkılıp Kıyama durulur ve besmele çekilir. Fatiha Suresini ve sırası ile birer kez İhlas suresi, Felak suresi ve Nas suresi okunup rüku’ya gidilir. Secde’ye gidilir ve doğrulup tekrar Secde’ye gidilir. Oturarak Ettahiyyatu, Allahumme salli, Allahumme Barik ve de Rabbenâ dualarını okunur.

Secde edemeyen nasıl namaz kılar?​

Secde edemeyen nasıl namaz kılar?
Ayakta durabilen ve yere oturabildiği halde secde edemeyen kimse namaza ayakta başlar, rükudan sonra yere oturarak secdeleri ima ile yapar. Ayakta durabildiği halde oturduktan sonra ayağa kalkamayan kişi namaza ayakta başlar, secdeden sonra namazını oturarak tamamlar.
 
Namaz kılanların yaşadığı çeşitli fiziksel zorluklar ve engeller konusunda detaylı bilgiler veren başlık ve cevaplara göre, namazı normal şekli ile ayakta kılmaya gücü yetmeyen kişiler için oturarak namaz kılmak en uygun ve kabul edilebilir bir yöntemdir. Bu durumda kişiler diz çökmüş vaziyette, bağdaş kurarak ya da ayaklarını yana ya da kıbleye doğru uzatıp namazlarını yerine getirebilirler.

Hasta olan bir kişi ise ayakta duramayacak durumdaysa oturarak namazını kılabilir. Rüku için yarım eğilir ve secdeleri aynen yapar. Oturarak namaz kılan kişi rüku ve secde yapabilecek gücü yoksa, bunları ima ile yapabilir. Eğer hasta ayakta kılamadığı gibi oturarak da kılamıyorsa, yatarak ima ile namazını tamamlayabilir.

Diz problemi olanlar da yere oturarak veya yatağın içinde ayaklarını kıbleye karşı uzatarak ima ile namazlarını kılabilirler. Rüku için az başını eğip secde için biraz daha fazla eğebilirler. Koltuğa ya da sandalyeye oturarak ayaklarını sehpaya veya başka bir koltuğa koyarak da namazlarını kılabilirler. Yine yapamayanlar hasta ise yatarak ima ile namaz kılabilirler.

Hamile olan biri de yere oturamayan durumdaysa, ayakta veya tabure, sandalye gibi yerlere oturarak namazı îmâ ile kılabilir.

Namaz kılmayı bırakmanın günah olduğunu sormuşsunuz. Namaza başlayıp bırakmak, tekrar başlamak ve tekrar bırakmak gerçekten de günah olabilir. Namaz, Müslümanlar için büyük bir ibadettir ve bırakmak yerine eksik de olsa devam etmek en doğru olanıdır.

Son olarak, namazın sağlığa faydaları hakkında bilgi vermişsiniz. Namazda yapılan hareketlerin vücuda faydalı olduğu bilimsel olarak da kanıtlanmıştır. Secdelerde baldır ve uyluk kasları hareketlenir, bağırsak hareketleri sağlanır, kalbin çalışması hızlanır, kan dolaşımı artar, sinirler rahatlar ve uykusuzluğu giderir.

Toparlayacak olursak, namaz ibadetinde fiziksel zorluklar yaşayanlar için çeşitli alternatifler mevcuttur ve herkes kendi durumuna uygun bir şekilde namaz ibadetini yerine getirebilir. Her ne şart olursa olsun, niyet ve samimiyetle yapılan ibadetlerin kabul olacağına inanmak önemlidir.
 
Geri
Üst