Avukatlik ucreti ne zaman hak edilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
225.065
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Avukatlık ücreti ne zaman hak edilir?​

Avukat, müvekkili ile arasında bir yazılı sözleşme yapılıp yapılmamasına, yazılı bir sözleşme yapılmış ise sözleşmede ücretin kararlaştırılmamış olmasına veya ücrete ilişkin ka- rarlaştırılan maddenin hükümsüz olmasına bakılmaksızın her zaman avukatlık ücretine hak kazanır.

Vekalet ücreti ne anlama geliyor?​

İş sahiplerinin (müvekkil) Avukata ödemesi gereken ücrete “vekalet ücreti” yada “avukatlık ücreti” denir. Bu ücret Borçlar Kanunu ve 1136 sayılı Avukatlık Kanunu’nda düzenlenmiştir. Avukatlık Kanunu 164. madde uyarınca “Avukatlık ücreti, avukatın hukuki yardımının karşılığı olan meblağı veya değeri ifade eder.”
Avukatlık ücreti ne zaman muaccel olur?
avukatlık ücreti, kesin hüküm elde edilinceye kadar olan dava, iş ve işlemler ücreti karşılığıdır.” hükümleri gereğince vekalet ücreti alacağının, üstlenilen işin bitmesiyle muaccel hale geldiğinin kabulü gerekir.

4 avukatın iş sahibine karşı açacağı avukatlık ücreti davalarında zamanaşımı süresi nedir ne zaman başlar?​

Hemen belirtmek gerekir ki, 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu’nun 147.maddesi (mülga 818 sayılı Borçlar Kanunu’nun 126. maddesi) gereğince vekâlet sözleşmesinden kaynaklanan alacaklar, 5 yıllık zamanaşımı süresine tabi olup, bu sürenin geçmesi ile zamanaşımına uğrarlar.

Vekalet ücreti hangi durumlarda ödenir?​

Bu belgenin alınması halinde avukata tam ücret ödenir. İcra mahkemelerinde duruşma yapılması halinde, ayrıca avukatlık ücretine hükmedilir. Bu mahkemelerde takip edilen işler için 840,00 TL vekalet ücreti takdir edilir. İcra mahkemelerindeki duruşmalı işler ve dava takibi içinse 1.360,00 TL vekalet ücreti vardır.
Vekalet ücreti kime aittir?
Ayrıca Avukatlık Kanunu madde 164/5″Dava sonunda, kararla tarifeye dayanılarak karşı tarafa yüklenecek vekalet ücreti avukata aittir. Bu ücret, iş sahibinin borcu nedeniyle takas ve mahsup edilemez, haczedilemez.” hükmü gereğince de karşı vekalet ücreti davacı ya da davalı kişinin kendisinin değil avukatının olacaktır.
 
Geri
Üst