- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.050
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
Avukatlık ücret sözleşmesi yoksa ne olur?
Avukatlık Ücreti Sözleşme bulunmaması halinde yahut sözleşmenin ücretle ilgili kısımlarının geçersiz olması halinde dava değerinin ’u ile ‘si arasında avukatın emeğine göre hakimce takdir edilir. ( 1136 AK. Md. 164. )Avukatlık ücret sözleşmesi zorunlu mu?
AVUKATLIK ÜCRET SÖZLEŞMESİ BULUNMAMASI – VEKALET ÜCRETİ ALACAĞI. ÖZET : Dava, vekalet ücreti alacağına dair olup, taraflar arasında yazılı ücret sözleşmesi bulunmamaktadır. Uyuşmazlığın çözümü açısından ücret sözleşmesinin bulunmadığı durumlarda Avukatlık Kanununun 164/4. maddesi uygulanmaktadır.Başkası için avukatlık sözleşmesi yapılabilir mi?
Sözleşmenin Tarafları ve Kurulması Vekil ise; vekalet verenin işini onun menfaatine uygun olacak şekilde görmeyi borçlanan kişidir. Taraflar karşılıklı ve birbirine uygun irade beyanıyla vekalet sözleşmesi kurabilecekleri gibi TBK madde 503 uyarınca örtülü irade beyanıyla da vekalet sözleşmesi kurulabilir.
Avukatlık sözleşmesi kimler arasında yapılır?
Avukatlık sözleşmesi, avukat ile iş sahibi arasında, avukatın belli bir hukuki yardımda bulunması karşılığında iş sahibinin kural olarak belli bir meblâğı yahut değeri taahhüt ettiği sözleşmedir. Avukatlık sözleşmesinin bir tarafını avukat oluştururken diğer tarafını iş sahibi oluşturmaktadır.Avukat vekalet ücreti verilmezse ne olur?
Avukatlık ücretinin ödenmemesi durumunda, avukat kişi savunmasını yaptığı sanığına dava açılabilir. Hukuki açıdan alınan hizmetin karşılığı verilmediği için avukat hakkını alabilmek için dava açar ve sürece bağlı olarak değişen faiz tutarı ile Avukatlık ücretini alabilir.Avukatlık ücret sözleşmesi mirasçıları bağlar mı?
Buna karşın söz konusu yasanın 37 ve 398. maddelerinde belirtildiği üzere, vekilin vekaletin sona erdiğini öğrenmeden önce yaptığı sözleşmeler vekil edeni veya mirasçılarını bağlar. Ancak, vekil ile sözleşme yapan kişi, vekil edenin ölümünden haberdar olduğu takdirde değinilen yasa hükmü uygulanamaz.
Bu bağlamda vekilin hesap verme borcu, bilgi verme yükümlülüğü olarak ortaya çıkmaktadır. 392. maddenin devamında vekilin, vekâlet ilişkisi çerçevesinde aldıklarını verme borcu düzenlenmektedir. Vekil fiilen elinde bulunanları müvekkiline vermekle yükümlüdür. Ücret ödeme borcu müvekkile düşen borçlardan biridir.
Hangi durumlarda avukat Azledilir?
Avukat Azletmede Haklı Nedenler – Avukat Azil Sebepleri Avukatın haklı olarak veya herhangi bir neden bulunmaksızın azledilmesi mümkündür. Ancak avukatın azledilmesinin sonuçlarında da bahsedeceğimiz üzere haksız olarak azledilen avukat, tüm dava için belirlenen ücretin tamamını almaya hak kazanır.
Avukatlık ücretini alamayan avukat ne yapmalı?
Avukatlık Ücretinin Tahsili İçin Dava Yolu- Mahkeme kararıyla hükmedilen avukatlık ücretini alamayan avukat bu alacağını, mahkeme ilamına dayanıyorsa, ilamlı icra yoluyla tahsil edebilir.
- Sözleşmeyle belirlenen avukatlık ücretini de, temerrüde düşen borlusundan, ilâmsız icra yoluyla tahsil etmek yoluna gidilebilir.
Vekalet ücreti alacağında zamanaşımı ne zaman başlar?
Hemen belirtmek gerekir ki, 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu’nun 147.maddesi (mülga 818 sayılı Borçlar Kanunu’nun 126. maddesi) gereğince vekâlet sözleşmesinden kaynaklanan alacaklar, 5 yıllık zamanaşımı süresine tabi olup, bu sürenin geçmesi ile zamanaşımına uğrarlar.Avukat vekalet ücretini nasıl tahsil eder?
Karşı taraf vekalet ücretine hükmedilen mahkeme kararının kesinleşmesinden sonra, karşı vekalet ücretini de içerir para miktarı hak kazanan tarafa ödenmemişse; avukat bu parayı ilamlı icra takibi ile karşı taraftan tahsil edebilecektir.