Avukatlar herkesi savunmak zorunda mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.120
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Avukatlar herkesi savunmak zorunda mi?​

Evet klasik mesleki açıdan bakarsanız herkesin savunma hakkı vardır ama bazı avukatlar için de avukatlık bir yaşam biçimidir ve yaşam biçimi olduğu için de kişisel tercih vardır.

Avukat olmak dinen caiz mi?​

Sakın hainlerin savunucusu olma” (4/105) der. Anlaşılacağı üzere, bu ayeti kerime hem Hz. Peygamber’in sünnetinin Allah’ın vahyine dayalı olduğunu gösterir, hem de haksız olduğu belli olan birisinin savunulmasını, ondan yana olunmasını ve avukatlığının yapılmasını yasaklar.
Kolluk ifadesinde avukat ne demeli?
Avukat nezaretinde kollukta verilen ifade şüpheli bakımından mahkeme aşamasında hükme esas alınabilmektedir. Bir diğer ifadeyle avukat huzurundaki ifade esnasında söylenenler, ceza ya da beraat kararına gerekçe olabilir. Avukat huzurunda verilen ifadenin hukuka uygun alındığı kabul edilir.

Avukatlıkta yalan söylemek günah mı?​

Bu durum tamamıyla yanlıştır. Müvekkil tarafından iş verilen avukat, o dakikadan sonra asla kendisi adına konuşmaz. Yapılan bütün işlemlerde, açılan bütün davalarda ve yapılan tüm savunmalarda avukat, “vekil” sıfatıyla müvekkili adına konuşur. Yani avukatın söylediği sözler, aslında müvekkilin söylediği sözlerdir.

Polis avukatın ifadesini alabilir mi?​

CMK’nın 149/3. maddesinde “Soruşturma ve kovuşturma evrelerinin her aşamasında avukatın, şüpheli veya sanıkla görüşme, ifade alma veya sorgu süresince yanında olma ve hukukî yardımda bulunma hakkı engellenemez, kısıtlanamaz” hükmü bulunmaktadır.
Hangi davalarda avukat zorunlu?
Türkiye’deki hukuk sisteminde zorunlu avukatlığın kapsamı yasayla tanımlanmıştır. Buna göre, yaşı küçük olanlar, kendini savunamayacak ölçüde malul, sağır ve dilsiz olan şüpheli, sanık veya müştekiler ile alt sınırı 5 yıldan fazla olan bir suçtan yargılanan şüpheli veya sanıklar ceza avukatı tutmak zorundadır.

Kimlerin ifadesi avukat eşliğinde alınır?​

İfade Verme ve Sorguda Avukat Zorunluluğu Şüpheli veya Sanığın Avukat İstemesi: Şüphelinin polis veya jandarma ifadesi, talebi halinde mutlaka avukat huzurunda alınmalıdır. Şüpheli veya sanıktan kendisine bir avukat seçmesi istenir. Şüpheli veya sanık kendi özgür iradesiyle seçtiği avukat huzurunda beyanda bulunabilir.
 
Geri
Üst