AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Avukatin sir saklama yukumlulugu ne zaman biter?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Avukatın sır saklama yükümlülüğü ne zaman biter?​

Avukat, davasını almadığı kimselerin başvurması nedeniyle öğrendiği bilgileri de sır sayar. Avukatlık sırrının tutulması süresizdir, meslekten ayrılmak bu yükümü kaldırmaz. b. Avukat, yardımcılarının, stajyerlerinin ve çalıştırdığı kimselerin de meslek sırrına aykırı davranışlarını engelleyecek tedbirler alır.

Avukatın sır saklama yükümlülüğü ne zaman başlar?​

AVUKATIN SIR SAKLAMA YÜKÜMLÜLÜĞÜ Avukatlar; müvekkilleri ile aralarında olan vekalet ilişkisi kapsamında, müvekkilinin menfaatine uygun davranmak ve edindiği bilgileri saklamakla yükümlüdür. Avukatların sır saklama yükümlükleri, bir zaman dilimiyle sınırlı olmayıp süresizdir.

Sır saklama yükümlülüğü nedir?​

Sır saklama yükümlülüğü nedir?
1136 sayılı Avukatlık Kanunu m. 36 hükmü, “Sır Saklama” başlığı altında bu düzenlemeye yer vermiştir. Madde hükmüne göre, avukatların, kendilerine tevdi edilen veya gerek avukatlık görevi, gerekse Türkiye Barolar Birliği ve barolar organlarındaki görevleri dolayısı ile öğrendikleri hususları açığa vurmaları yasaktır.

Avukatın dosya saklama yükümlülüğü kaç yıl?​

Avukatın dosya saklama yükümlülüğü kaç yıl?
Avukat, üzerine aldığı her iş yahut yazılı mütaalaasına başvurulan her husus hakkında düzenli dosya tutmak zorundadır. avukat, kendisine tevdi olunan evrakı, vekaletin sona ermesinden itibaren üç yıl süre ile saklamakla yükümlüdür.

Avukatın çekişmeli hakları edinme yasağı nedir?​

Avukatın Çekişmeli Hakları Edinme Yasağı Avukat, üstlendiği herhangi bir iş veya davaya dair çekişmeli hakları edinemez. Çekişmeli hakalardan kastedilen taraflar arasında dava konusu olan haklardır. Avukat, dava konusu olan mal veya hakkın bir kısmının kendisine verilmesi karşılığında iş kabul edemez.

Avukatın özen gösterme yükümlülüğü nedir?​

Avukatlık Kanunu’nun 34. maddesi uyarınca: “Avukatlar, yüklendikleri görevleri bu görevin kutsallığına yakışır bir şekilde özen, doğruluk ve onur içinde yerine getirmek ve avukatlık un- vanının gerektirdiği saygı ve güvene uygun biçimde davranmak ve Türkiye Barolar Birliğince belirlenen meslek kurallarına uymakla …

Avukatlar gözaltına alınabilir mi?​

Avukatlar gözaltına alınabilir mi?
Anılan düzenleme, gözaltına almanın, soruşturma yönünden zorunlu olmasını ve kişinin bir suçu işlediği şüphesini gösteren somut delillerin varlığını zorunlu kılmaktadır. Hiç şüphe yoktur ki; bir avukatın herhangi bir soruşturmada gözaltına alınması zorunluluğu bulunmamaktadır.

Sır saklama nedir?​

Sır saklama nedir?
sır saklamak, örneğin kocanız, çocuğunuz gibi en yakınınızdan, bir şeyler saklamaktır. eninde sonunda ortaya çıkacak bir şeyi şimdilik gizlemektir.

Sır saklama yükümlülüğü hangi Kanunu?​

Borçlar Kanunu’nda sır saklama yükümlülüğünün açıkça düzenlendiği tek yer genel hizmet sözleşmesinin düzenlendiği 393. madde ve devamında yer alan 396. Maddedir.

Avukata karşı açılacak tazminat davalarında zaman aşımı süresi nedir?​

Avukatlık Kanunun 40. maddesinde, “İş sahibi tarafından sözleşmeye dayanılarak avukata karşı ileri sürülen tazminat istekleri, bu hakkın doğumunun öğrenildiği tarihten itibaren bir yıl ve her halde zararı doğuran olaydan itibaren beş yıl geçmekle düşer.” hükmü mevcut olup, bu hükümle sadece avukata karşı açılan “ …

Avukatın sorumluluğu nedir?​

Avukatın sorumluluğu nedir?
Avukatlar, yüklendikleri görevleri bu görevin kutsallığına yakışır bir şekilde özen, doğruluk ve onur içinde yerine getirmek ve avukatlık unvanının gerektirdiği saygı ve güvene uygun biçimde davranmak ve Türkiye Barolar Birliğince belirlenen meslek kurallarına uymakla yükümlüdürler.

Vekilin özen borcu ne demek?​

Vekilin özen borcu ne demek?
Vekilin özen borcu, TBK 506/II’nci maddede düzenlenmiştir. Bu maddeye göre “ Vekil üst- lendiği iş ve hizmetleri, vekâlet verenin haklı menfaatlerini gözeterek, sadakat ve özenle yürütmekle yükümlüdür. ” Bu hükme göre vekilin sorumluluğu, işin görülmesinde borçlanılan özen ve sadakatin gösterilmesine bağ- lanmıştır.
 
Avukatın sır saklama yükümlülüğü, vekalet ilişkisi kapsamında müvekkilinin menfaatine uygun davranmak ve edindiği bilgileri saklamakla başlar. Avukatın bu yükümlülüğü süresizdir ve meslekten ayrılmak bu yükümlülüğü sona erdirmez. Avukatın sır saklama yükümlülüğü 1136 sayılı Avukatlık Kanunu'nun 36. maddesiyle düzenlenmiştir ve sır saklama zorunluluğu vekalet ilişkisi boyunca devam eder.

Avukatların dosya saklama yükümlülüğü ise, üzerine aldığı her iş ve yazılı belgeye ilişkin düzenli dosya tutma zorunluluğunu içerir. Bir avukat, kendisine tevdi edilen belgeleri, vekaletin sona ermesinin ardından üç yıl süreyle saklamakla yükümlüdür.

Avukatlar, çekişmeli hakları edinme yasağına tabidir. Bu yasak, avukatın üstlendiği bir dava veya işle ilgili olarak çekişmeli haklar elde etmesini engeller. Örneğin, dava konusu olan mal veya hakkın bir kısmının avukata verilmesi karşılığında iş kabul etmesi yasaktır.

Avukatların özen gösterme yükümlülüğü ise, Avukatlık Kanunu'nun 34. maddesi ile düzenlenmiştir. Bu maddeye göre avukatlar, üstlendikleri görevleri kutsallığına uygun bir şekilde özenli, doğru ve onurlu bir şekilde yerine getirmekle ve mesleğin gerektirdiği saygıya ve güvene uygun davranmakla yükümlüdürler.

Avukatlara karşı açılabilecek tazminat davalarında zaman aşımı süresi, Avukatlık Kanunu'nun 40. maddesinde düzenlenmiştir. İş sahibi tarafından avukata karşı ileri sürülen tazminat talepleri, hakkın doğumunun öğrenildiği tarihten itibaren bir yıl ve zararı doğuran olaydan itibaren beş yıl içinde dava açılmalıdır.

Vekilin özen borcu, Türk Borçlar Kanunu'nun 506/II. maddesinde düzenlenmiştir. Vekil, üstlendiği iş ve hizmetleri, vekâlet verenin haklı menfaatlerini gözeterek, sadakat ve özenle yerine getirme yükümlülüğüne sahiptir. Bu kapsamda vekilin işi görürken özen göstermesi ve vekâlet verenin menfaatlerini koruması gerekmektedir.
 
Geri
Üst