AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Avukata ne sorabilirim?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
126.798
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Avukata ne sorabilirim?​

Dava açmak için bir avukatla görüşmeye gittiğinizde dava sürecinde sizin yapmanız gerekenleri, hangi delilleri avukata vermeniz gerektiğini, vekalet ücretinin miktarını ve nasıl ödeneceğini, yargılama giderleri ve harçların tutarını, davanın başarı şansını ve benzeri aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Avukata soru sormak ücretli mi?​

Avukata soru sormak ücretli mi?
Avukatlık Kanunu 164. Maddeden çıkan sonuç her türlü hukuki danışma, hukuki iş ve işlem, takip yapmanın ücrete tabi olduğudur. Eğer avukatlık ücreti alınmadan bir iş yapılacaksa bu baroya bildirilmek zorundadır. Dolayısıyla avukatlar ücretsiz danışma hizmeti de dâhil olmak üzere karşılık olmadan görev yapamazlar.

Avukata soru sormak kaç para?​

Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre avukatlara sözlü danışma ücreti 540, yazılı danışma bin 125 ve dilekçe yazım ücreti 825 lira oldu. Türkiye Barolar Birliği tarafından hazırlanan yeni avukatlık asgari ücret tarifesi, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Barodan ücretsiz avukat nasıl alabilirim?​

Barodan ücretsiz avukat nasıl alabilirim?
Toparlamak gerekirse; adli yardımdan faydalanmak için icra takibinin yapılacağı veya davanın açılacağı baro başkanlığına ya da baro adli yardım bürolarına şahsen müracaat etmeniz gerekmektedir. Başvurunuz karşısında ilgili birim, ödeme gücünüzün bulunmadığını belgelemek durumundadır.

Istanbul Barosundan Avukat nasıl talep edilir?​

Avukatlık Kanununun 178.maddesine göre, avukat talebi için baroların bünyesinde bulunan adli yardım büro ya da temsilciliklerine başvurulmasıdır Başvuru sırasında bazı belgeler talep edilir. Bu belgelerin değerlendirilmesi sonrasında gerekli koşulları taşıyan kişilere ücretsiz avukat görevlendirilmesi yapılır.

Avukata ne kadar para verilir?​

Avukata ne kadar para verilir?
Büroda sözlü danışma ücreti 540, yazılı danışma bin 125 ve dilekçe yazım ücreti 825 lira oldu. İcra Mahkemelerinde bin 240, Sulh Hukuk Mahkemelerinde bin 740, Sulh Ceza Hakimliklerinde takip edilen davaların vekalet ücreti ise bin 600 lira olarak belirlendi.

Dava vekaleti nasıl verilir?​

Noter huzurunda imzalanana bir anlaşma ile kişi kendisine vekil atayabilir. Vekalet vermek için notere gitmek zorunlu değildir. Vekalet verecek olan kişinin kimlik fotokopisi ile vekalet verilip işlemler halledilebilir. Notere gitmek zorunludur ancak vekalet veren kişinin notere gitmesi zorunlu değildir.
 
Dava sürecinde bir avukata danışırken aklınıza takılan birçok konuyu sormak oldukça önemli ve doğru bir adımdır. Avukata dava sürecinde yapmanız gerekenleri, hangi delilleri sunmanız gerektiğini, vekalet ücretinin miktarını ve ödeme şeklini, yargılama giderleri ve harçların tutarını, davanın açılıp başarı şansını sormak oldukça yerinde bir davranıştır.

Avukata soru sormak genellikle ücretli bir hizmettir. Avukatlık Kanunu'nun 164. Maddesi gereği, avukatlar her türlü hukuki danışma ve işler için ücret talep etme hakkına sahiptirler. Dolayısıyla, avukatlar genellikle ücretsiz danışma hizmetleri sunmazlar. Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, avukatlara sözlü danışma için 540 TL, yazılı danışma için 1125 TL ve dilekçe yazımı için 825 TL gibi ücretler belirlenmiştir. Bu ücretler düzenli olarak güncellenebilmektedir.

Eğer maddi durumunuz avukat ücretlerini karşılamıyorsa, adli yardım hizmetlerinden faydalanabilirsiniz. Adli yardım için baro başkanlığına veya baro adli yardım bürolarına müracaat ederek başvuruda bulunmanız gerekmektedir. Belgelerinizi değerlendiren yetkililer, ödeme gücünüzün olmadığını belgelemeniz durumunda ücretsiz avukat görevlendirebilirler.

Vekalet ücreti genellikle avukatlık hizmetlerinin türüne ve süresine bağlı olarak belirlenir. Sözlü danışma, yazılı danışma, dilekçe yazımı gibi hizmetlerin ücretleri farklı olabilir. Örneğin, icra mahkemelerinde vekalet ücretinin 1240 TL, sulh hukuk mahkemelerinde 1740 TL ve sulh ceza hakimliklerinde takip edilen davaların vekalet ücretinin 1600 TL olduğunu belirtilmiştir.

Dava sürecinde avukata vekalet vermek için noter huzurunda imzalanan bir anlaşma ile vekaletin geçerli olması sağlanır. Ancak notere gitmek zorunlu değildir, vekalet vermek için avukatınıza kimlik fotokopinizi vererek işlemleri başlatabilirsiniz. Noter huzuruna çıkmanızın zorunlu olmamasına rağmen, vekalet veren kişinin noter huzuruna gitmesi gerekmemektedir.

Dava sürecinde avukatınıza Kararname hükümleri gereğince çeşitli sorular sormak size dava süreci hakkında daha fazla bilgi edinme ve ne gibi adımlar atmanız gerektiği konusunda fikir sahibi olma imkanı sağlayacaktır. Bu yüzden cesurca her türlü soruyu sormaktan çekinmemeniz önemlidir.
 
Geri
Üst