AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Avukat kendi adina sirket kurabilir mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
123.898
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Avukat kendi adına şirket kurabilir mi?​

A.1. Avukat; Avukatlık Kanunu 12. madde uyarınca ticari şirkette ortak olabilir, yönetim kurulu başkanlığı, üyeliği ve denetçiliği ve komandit şirketlerde komanditer ortaklık yapabilir.

Avukatlık ortaklığı şirket mi?​

Avukatlık ortaklığı şirket mi?
Avukatlık ortaklığı, Avukatlık Kanunu ile oluşturulmuş bir ortaklık türüdür, Avukatlık ortaklığı bir ticari ortaklık değildir. Avukatlık Ortaklığının adı, bir ya da birkaç ortağın ad ve/veya soyadlarına (Avukatlık Ortaklığı) ibaresi eklenerek belirlenir.

Ortak avukat ne demek?​

Ortak avukat ne demek?
Avukatlık Kanunu 44. Maddesine göre Avukatlar, mesleki faaliyetlerini aynı ofis içerisinde birlikte veya Avukatlık ortaklığı biçiminde sürdürebilmektedirler. Birlikte çalışmadan amaç, aynı baroya kayıtlı olarak birden çok Avukatın mesleki çalışmalarını bir büroda yürütmeleri anlamına gelmektedir.

Hukuk bürosu şirket olabilir mi?​

Hukuk Şirketi Kurmak kavramı daha farklı olarak yasalaştıran hükümet , Avukatlık Ortaklığı kurabilme imkanını avukatlara tanımıştır. Avukatlık Ortaklığı kurabilme imkanı sonrasında büyük hukuk büroları bu yasadan faydalanmış ve hukuk bürosu olarak değerlendirilen kuruluşlarını avukatlık ortaklığına taşımıştır.

Avukatlık ortaklığı şube açabilir mi?​

Avukatlık ortaklığı şube açabilir mi?
Öte yandan, 1136 sayılı Avukatlık Kanununun “Büro edinme zorunluluğu” başlıklı 43 üncü maddesinin ikinci fıkrasında; “Bir avukatın birden fazla bürosu olamaz. Birlikte çalışan avukatlar ayrı büro edinemezler. Avukatlık ortaklığı yurt içinde şube açamaz…” hükmü yer almaktadır.

Avukatlık ortaklığı adı ortaklık mı?​

Avukatlık ortaklığı adı ortaklık mı?
Bunlar “Aynı Büroda Birlikte Çalışma” ve “Avukatlık Ortaklığı”dır. Aynı büroda birlikte çalışma adı altında düzenlenen avukatlık mesleğinde ortaklaşa çalışma müessesesi, daha önce de Türk Hukukunda var olan ve var olmasa bile adi ortaklık şeklinde gerçekleştirilmesi mümkün olan bir müessesedir.

Gider ortağı avukat ne demek?​

Tek başına ofis açabilecek sermayesi bulmayanların faydalanabileceği bir diğer imkan da, kurulu düzen hukuk bürolarına masraf ortağı olmaktır. Masraf ortağı arayan bürolarda genelde, telefonundan internete, sekreterden mutfak malzemelerine kadar herşey hazırdır. Avukata, boş bir oda tahsis edilir.

Özelde çalışan avukatlar ne kadar kazanır?​

Özelde çalışan avukatlar ne kadar kazanır?
özelde bir büroda çalışan avukat arkadaşlar da çalıştıkları büronun çapına göre asgari ücretten biraz fazla alarak başlayabilecekleri gibi 3.000-3.500 tl gibi bir ücret alarak da başlayabilirler.
 
Merhaba! Avukatlar kendi adlarına bir şirket kurabilirler mi konusunu detaylı olarak açıklamak isterim.

Avukatlar, Avukatlık Kanunu'nun 12. maddesi uyarınca ticari şirketlerde ortak olabilir, yönetim kurulu başkanlığı, üyeliği ve denetçiliği yapabilirler. Ayrıca komandit şirketlerde komanditer ortaklık da yapabilirler. Ancak bu durumda, Avukatlık Kanunu'nda belirtilen kurallara ve sınırlamalara uymaları gerekmektedir.

Avukatlık ortaklığı ise bir ticari ortaklık değildir. Avukatlık Kanunu'na göre oluşturulan bir ortaklık türüdür. Avukatlık ortaklığının adı, bir ya da birkaç ortağın ad ve/veya soyadlarına "Avukatlık Ortaklığı" ibaresi eklenerek belirlenir.

Avukatlar, aynı ofis içerisinde birlikte veya Avukatlık ortaklığı biçiminde mesleki faaliyetlerini sürdürebilirler. Bu durumda, birlikte çalışmanın amacı, aynı baroya kayıtlı olarak birden fazla Avukatın mesleki çalışmalarını aynı büroda yürütmelerini sağlamaktır.

Hukuk bürosu ise artık Avukatlık Kanunu'nda tanımlanan Avukatlık Ortaklığı kurabilme imkanıyla kurulabilmektedir. Büyük hukuk büroları, bu yasadan faydalanarak hukuk bürosu olarak değerlendirilen kuruluşlarını Avukatlık Ortaklığına dönüştürebilmiştir.

Ancak Avukatlık ortaklıkları, yurt içinde şube açamazlar. Avukatlık Kanunu'nun "Büro edinme zorunluluğu" başlıklı 43. maddesine göre, bir Avukatın birden fazla bürosu olamaz ve Avukatlık ortaklığı yurt içinde şube açamaz.

Gider ortağı Avukat ise, tek başına ofis açabilecek sermayesi olmayan Avukatların faydalanabileceği bir imkandır. Bu durumda, kurulu düzen hukuk bürosuna masraf ortağı olarak katılarak ofis imkanlarından faydalanabilirler.

Özelde çalışan avukatların kazançları ise büro büyüklüğüne ve şartlara göre değişebilir. Bağımsız bir büroda çalışan avukatlar, asgari ücretten biraz fazla alarak başlayabilecekleri gibi 3.000-3.500 TL gibi bir ücretle de başlayabilirler. Bu miktarlar, çalışılan büronun büyüklüğüne, deneyime ve uzmanlık alanına göre değişiklik gösterebilir.
 
Geri
Üst