AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Avukat emlakcilik yapabilir mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
126.668
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Avukat emlakçılık yapabilir mi?​

Avukatlık kanununa göre avukatlar ticaret şirketi kurarak emlak komisyonculuğu yapamaz.Devlet memurlarının çalışma usul ve esaslarını düzenleyen 657 sayılı kanunun 28. Maddesi ticaret ve diğer kazanç getirici faaliyetlerde bulunma yasağı var.

Bir avukat günde kaç saat çalışır?​

İşgören Avukatın haftalık çalışma süresi 45 saati aşamaz. Söz konusu çalışma süresinin haftanın çalışılan günlerine dağılımı, aksi kararlaştırılmamış ise eşit olarak yapılır. Hiçbir halde bir günlük çalışma süresi 11 saati aşamaz.

Avukat gayrimenkul danışmanlığı yapabilir mi?​

Avukat gayrimenkul danışmanlığı yapabilir mi?
Kural olarak bir avukat hukukun her alanında temsil ve danışmanlık hizmeti verebilir. Bununla beraber avukat, tercihen bir alana yoğunlaşıp o alanda uzman olabilir. Gayrimenkul avukatı adlandırması da bunu ifade eder. Gayrimenkul hukuku alanında uzman avukat için kullanılan tabirdir.

Avukatlar hangi işleri yapamaz?​

Avukatlıkla birleşemeyen işler: Aylık, ücret, gündelik veya kesenek gibi ödemeler karşılığında görülen hiçbir hizmet ve görev, sigorta prodüktörlüğü, tacirlik ve esnaflık veya meslekin onuru ile bağdaşması mümkün olmayan her türlü iş avukatlıkla birleşemez.

Avukatlar saat kaça kadar çalışır?​

Covid 19 salgınının en aza indirilmesi amacıyla 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 100 ncü maddesi ve 2020/11 sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi gereğince Baro çalışma saatleri 28.09.2020 pazartesiden itibaren saat 09:00 – 16:30 olarak uygulanacaktır.

Avukatlar hangi günler çalışır?​

Avukatlar hangi günler çalışır?
Avukat her gün avukattır; Cumartesi ve bayram günleri dahil.
Gayrimenkul avukatı nasıl olunur?​
Bir gayrimenkul avukatı olabilmek için kişinin ilk olarak hukuk fakültesinden mezun olup stajını tamamlamış olması gerekmektedir. Daha sonra kendini gayrimenkul hukuku alanında geliştirmek istiyorsa, bu alanda çalışmalar yürütmelidir.
Avukatlar ikinci bir iş yapabilir mi?​
A.1. Avukat; Avukatlık Kanunu 12. madde uyarınca ticari şirkette ortak olabilir, yönetim kurulu başkanlığı, üyeliği ve denetçiliği ve komandit şirketlerde komanditer ortaklık yapabilir.
 
Avukatların emlakçılık yapabilmesine ilişkin bilgilere baktığımızda, avukatlık kanununa göre avukatların ticaret şirketi kurarak emlak komisyonculuğu yapamayacaklarını görebiliriz. Ayrıca devlet memurlarının yasalarla belirlenen çalışma esaslarına göre de ticaret ve benzeri kazanç getirici faaliyetlerde bulunma yasağı bulunmaktadır.

Bir avukatın günlük çalışma süresiyle ilgili olarak, haftalık çalışma süresinin 45 saati aşamayacağı belirtilmektedir. Haftalık çalışma süresinin günlere eşit şekilde dağıtılması ve bir günlük çalışma süresinin 11 saati aşamayacağı belirtilmektedir.

Avukatların gayrimenkul danışmanlığı yapabilmesi konusuna gelindiğinde, bir avukatın genel olarak hukukun her alanında temsil ve danışmanlık hizmeti verebileceği ancak tercihen belirli bir alana yoğunlaşabileceği ve uzmanlaşabileceği ifade edilmektedir. Gayrimenkul avukatı terimi de, bu alanda uzmanlaşmış avukatları ifade etmektedir.

Avukatların yapamayacağı işler arasında, avukatlıkla birleşemeyen hizmetlerin yer aldığı belirtilmektedir. Aylık, ücret, gündelik gibi ödemeler karşılığında sunulan hizmetler ile sigorta prodüktörlüğü, tacirlik ve esnaflık gibi işler avukatlıkla birleşemez.

Avukatların çalışma saatleri konusunda, Covid-19 salgını önlemleri kapsamında belirlenen çalışma saatleri hakkında bilgi verilmektedir. Bu doğrultuda, Baro çalışma saatlerinin belirli günlerde 09:00 - 16:30 saatleri arasında olduğu belirtilmektedir.

Avukatların hangi günler çalıştığı konusunda ise, avukatların her gün çalışabileceği ve cumartesi ve bayram günleri de dahil olmak üzere çalışabileceği ifade edilmektedir.

Gayrimenkul avukatı olabilmek için hukuk fakültesinden mezun olmak ve stajı tamamlamak gerektiği belirtilmektedir. Daha sonra kişinin bu alanda çalışmalar yaparak kendini geliştirmesi gerektiği vurgulanmaktadır.

Son olarak, avukatların ikinci bir iş yapabilme durumu hakkında ise Avukatlık Kanunu'nun 12. maddesi uyarınca avukatların ticari şirketlerde ortak olabileceği, yönetim kurulu başkanlığı, üyeliği, denetçiliği ve komandit şirketlerde komanditer ortaklık yapabileceği belirtilmektedir.
 
Geri
Üst