AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Avrupa'da Son Sıradayız: Türkiye ’de Engelli Öğrencilerin Yaklaşık Yüzde 70 ’i Okuldan Erken Ayrılıy

haberci

Yeni Üye
h 3UNESCO Küresel Eğitim İzleme Raporu, ayrıca milletlerarası çapta hem de ülkemizde eğitime dair çarpıcı veriler ortaya koydu Rapora kadar Türkiye'de*öğretmenlere duyulan güven 10 üzerinden 65 iken, eğitim sistemine duyulan güven ise 45'te kaldı Hem Türkiye'de engelli öğrencilerin takriben yüzde 70'i eğitimlerini tamamlayamadan okuldan ayrılıyor Bu, 25 Avrupa ülkesi içinde en yüksek oran Eğitim Reformu Girişimi (ERG), Küresel Eğitim İzleme Raporu ’ndaki dünya ve Türkiye ile ilgili manâlı tespitleri bir araya getirdiRapora göre, Türkiye'de öğretmenlere olan güven, eğitim sistemine olan güvenden artı Öğretmenlere güven yüzde 65 iken sisteme olan güven yüzde 45 Öğrencilerin yüzde 30'u esas matematik becerilerinden yoksun Cumhuriyet'ten Figen Atalay'ın haberine tarafından, matematik alanında asgari düzeyde becerilere sahip olan öğrencilerin yüzdesinin gerek ilkokul, gerekse ortaokul ve lise seviyesinde birçok ülkede düşük olduğunu gösteriyor Singapur, Kore, Hong Kong ’da öğrencilerin tamamına yakını esas matematik becerilerine sahipken Türkiye ’de bu oran yüzde 70 ’te kalıyor Matematikte kızlar daha başarılı Matematik okuryazarlığındaki cinsiyetler arası farkı ilkokulda kızların, ortaokul ve lisede ise erkeklerin aleyhine Raporda yer alan cinsiyet eşitliği endeksine tarafından Türkiye ’de kızlar ayrıca 4 keza de 8 sınıflar düzeyinde matematikte daha başarılı*Okuma becerilerinde kızların erkeklere olan üstünlüğü anında her ülkede keskin Altyapılar eksik Rapora göre, Türkiye ’de engeli olduğunu gösteren 1824 yaş arası gençlerin okuldan erken ayrılma oranı yüzde 60 ’ın üzerinde Bu seçilmiş 25 Avrupa ülkesi içindeki en yüksek oranFiziksel altyapı sorunları, dezavantajlı öğrencilerin öğrenim gördüğü okulları daha negatif etkiyor Türkiye ’de, dezavantajlı öğrencileri olan okul yöneticilerinin yüzde 69 ’u öğretimin fiziksel altyapılar sorunlarından etkilendiğini belirtiyor Türkiye ’deki ilköğretim okulu müdürlerinin yüzde 60 ’tan fazlası, okullarında yeterli öğretim alanı olmamasının öğretimi engellediğini belirtiyor Müdürlerin yarıdan fazlası da, okuldaki ısıtma ve soğutma sisteminin öğretimi engellediğini belirtiyor Öğretmenlerin ders içeriğine karar verme oranı artan bir şekilde azalmış Raporda işaret bir diğer bulguya göre Türkiye, öğretmenlerin ders içeriğine karar vermede en az söz sahibi olduğu ülkelerden biri ve öğretmenlerin bu konudaki özerkliği 2006 ’dan 2019 ’e değin giderek azalmış Türkiye ’de öğretmenlerin derslerin içeriğine karar verebildiği okulların oranı yüzde 20 ’nin aşağı kalırken, Çek Cumhuriyeti, Birleşmiş Krallık ve Estonya ’da bu oran yüzde 100 ’e yakın Türkiye'de engelli öğrencilerin karşılaştığı problemleri öğrenmek isteyenler bu konuda detaylı olarak hazırladığımız haberi okuyabilirEğitim Bir Lütuf Yok Haktır! 7 Maddede Türkiye'nin Engelli Öğrenciler Gerçeği

Öncelikle paylaştığınız bilgiler için teşekkür ederim. UNESCO Küresel Eğitim İzleme Raporu'nda ortaya çıkan veriler gerçekten de dikkat çekici ve üzücü. Türkiye'de öğretmenlere duyulan güvenin yüksek olmasına rağmen eğitim sistemine olan güvenin düşük olması, eğitimde önemli bir eksiklik olduğunu gösteriyor. Ayrıca engelli öğrencilerin eğitimi konusundaki istatistikler de endişe verici.

Matematik becerilerinde Türkiye'nin diğer ülkelerle kıyaslandığında geride olduğunu görmek üzücü. Özellikle engelli öğrencilerin eğitimde karşılaştıkları zorluklar ve okuldan erken ayrılma oranının yüksek olması, eğitim sistemimizde yapılması gereken iyileştirmelerin önemini vurguluyor.

Ayrıca cinsiyet eşitliği konusunda yapılan değerlendirmeler de dikkat çekici. Kız öğrencilerin matematikte daha başarılı olmaları ve okuma becerilerinde erkek öğrencilere üstünlük sağlamaları, eğitimde fırsat eşitliği ve destek konularının üzerinde durulması gerektiğini gösteriyor.

Eğitimdeki altyapı sorunları da engelli öğrenciler ve dezavantajlı gruplar açısından büyük bir engel oluşturuyor. Fiziksel altyapı eksiklikleri, okullardaki donanım yetersizlikleri ve öğretmenlerin ders içeriğine karar verme konusundaki özgürlüğünün azalması, eğitim kalitesini olumsuz etkileyen faktörler arasında yer almaktadır.

Bu veriler ışığında, Türkiye'deki eğitim sisteminin gözden geçirilmesi ve iyileştirilmesi için acil adımlar atılması gerektiği açıktır. Engelli öğrencilerin, dezavantajlı grupların ve cinsiyet eşitsizliği yaşayan öğrencilerin eğitim haklarının korunması ve desteklenmesi, başarılı bir eğitim sistemi için önemli bir adımdır. Bu konuda farkındalık oluşturmak ve çözüm odaklı çalışmalar yapmak oldukça önemlidir.

Geri