AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Avrupa Konseyi ile Avrupa Birligi ayni mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
61.560
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Avrupa Konseyi ile Avrupa Birliği aynı mı?​

1. Council of Europe, yani Avrupa Konseyi, sıklıkla Avrupa Birliği ile karıştırılsa da aslında tamamen başka bir kurumsal yapı… Benzer bayrakları kullanan Avrupa Konseyi ve Avrupa Birliği birbirlerinden kurumsal olarak ayrı. Fakat şimdiye kadar hiçbir AB üyesi ülke, Avrupa Konseyi’ne üye olmadan AB üyesi olmadı.

Avrupa Birliği Konseyi ne iş yapar?​

Konseyin altı ana sorumluluğu vardır: Avrupa yasalarını onaylamak; birçok politika alanında Avrupa Parlamentosu’yla beraber çalışır. Üye devletlerin genel ekonomik ve sosyal politikalarını koordine etmek. AB ve diğer ülkeler veya uluslararası organizasyonlar arasında uluslararası anlaşmalar yapmak.

Avrupa Konseyi neye bağlıdır?​

Avrupa Konseyi neye bağlıdır?
Avrupa Konseyi (İngilizce: Council of Europe, Fransızca: Conseil de l’Europe), Avrupa çapında insan hakları, demokrasi ve hukukun üstünlüğünü savunmak amacıyla 1949’da kurulmuş hükûmetlerarası bir kuruluştur. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Avrupa Konseyi’ne bağlıdır.

Avrupa Komisyonu Hangi AB organı görevden alabilir?​

Avrupa Komisyonu Hangi AB organı görevden alabilir?
Avrupa Parlamentosunun da komiserleri tek tek görevden alma yetkisi bulunmamakla birlikte, güvensizlik oyu ile Komisyon’u heyet halinde görevden alması mümkündür.

Avrupa Birliği nasıl bir birliktir?​

Avrupa Birliği, Avrupa halklarının ekonomik, siyasi, sosyal ve kültürel alanlarda birbirleriyle kaynaşmasını öngören, Avrupa devletlerinin ve vatandaşlarının bir araya gelerek oluşturduğu uluslarüstü bir yapıdır.

AB Disisleri konseyine kim baskanlik eder?​

Avrupa Birliği Bakanlar Konseyi, AB ülkelerinden birer bakanın katılmasıyla toplanır ve yasama, yönetme ve dış politika belirleme işlerini yapar. AB Komisyonu ve Konsey AB’nin yürütme organıdır. Komisyon tasarılarını yasalaştırır.

Avrupa Konseyi hangi antlaşma ile?​

Avrupa Konseyi hangi antlaşma ile?
Avrupa Konseyi (AK) kuran Londra Antlaşması 5 Mayıs 1949’da 10 Avrupa ülkesi tarafından imzalanmıştır. AK’ın belkemiğini oluşturan Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS) ise 4 Kasım 1950’de Roma’da imzalanmıştır.

Avrupa Konseyi sözleşmeleri nelerdir?​

Avrupa Konseyi sözleşmeleri nelerdir?
Avrupa Konseyi – Sözleşmeler
- Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne Ek 1 Numaralı Protokol.
- Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı
- Kadınlara Yönelik Şiddet ve Ev İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi (İstanbul Sözleşmesi)

Avrupa Konseyi nasıl karar alır?​

AB’de karar alma faaliyeti “Olağan Yasama Usulü” ve “Özel Yasama Usul”leri aracılığıyla gerçekleştirilir. Antlaşmalarda aksi belirtilmediği takdirde uygulanacak olan usul kural olarak Olağan Yasama Usulü’dür. AB Konseyi konuyu Parlamento’nun görüşünü aldıktan sonra bu görüşe uymadan da karara bağlayabilir.

Avrupa Komisyonunu kim görevden alabilir?​

Başkan ve Komisyon üyeleri üye ülke hükûmetleri tarafından uzlaşma yoluyla atanır ve ancak Avrupa Parlamentosu tarafından görevinden alınabilir. Komisyonun başkanlığına, 1 Kasım 2014’te Jean-Claude Juncker getirilmiştir.

AB zirvesine kimler katılmaktadır?​

AB zirvesine kimler katılmaktadır?
Zirve, Avrupa Birliği üyesi devletlerin devlet ya da hükûmet başkanlarının ve Avrupa Komisyonu başkanının katılımlarıyla yürütülür. Zirveye Avrupa Birliği Konseyi’nin başkanı başkanlık eder.
 
Avrupa Konseyi ile Avrupa Birliği (AB) arasındaki farklar ve benzerlikler oldukça önemlidir. Avrupa Konseyi, Avrupa'da insan haklarını, demokrasiyi ve hukukun üstünlüğünü savunmak amacıyla 1949 yılında kurulmuştur. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi de Avrupa Konseyi'ne bağlı olarak faaliyet göstermektedir. Öte yandan, AB ise Avrupa halklarının ekonomik, siyasi, sosyal ve kültürel alanlarda işbirliği yapmasını amaçlayan, üye devletlerin oluşturduğu bir uluslarüstü bir yapıdır.

Avrupa Birliği Konseyi'nin görevleri arasında Avrupa yasalarını onaylama, politika alanlarında Avrupa Parlamentosu ile çalışma, üye devletlerin ekonomik ve sosyal politikalarını koordine etme ve uluslararası anlaşmalar yapma gibi sorumluluklar bulunmaktadır. Diğer yandan Avrupa Komisyonu, AB'nin yürütme organı olarak görev yapar ve Avrupa Parlamentosu tarafından görevden alınabilir.

Avrupa Konseyi, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi gibi önemli belgelere dayanarak faaliyet gösterirken, AB üyeleri daha çok AB Antlaşmaları üzerinde hareket ederler. Avrupa Konseyi'nin karar alma süreci, belirli usuller ve protokollere bağlı olarak gerçekleşirken, AB'de karar alma süreci genellikle Olağan Yasama Usulü ve Özel Yasama Usulü çerçevesinde ilerler.

AB Zirvesi, AB üyesi devletlerin devlet veya hükümet başkanlarının ve Avrupa Komisyonu başkanının katılımı ile gerçekleşir. Zirveye Avrupa Birliği Konseyi Başkanı başkanlık eder ve bu zirveler önemli konularda stratejik kararların alındığı toplantılardır.
 
Geri
Üst