AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Avrupa Komisyonu kime karsi sorumludur?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
127.556
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Avrupa Komisyonu kime karşı sorumludur?​

Başkanı ise Lüksemburg’dan Jean-Claude Junker’dir. Komisyon, Parlamento’ya karşı siyasi sorumluluk taşır. Komisyon, politikalarını açıklamak ve savunmak için Parlamento’nun bütün toplantılarına katılır. Ayrıca, Parlamento üyeleri tarafından yazılı ve sözlü olarak yöneltilen sorulara da cevap verir.

AB gorevi nedir?​

görevi ise yasama organını oluşturan Avrupa Parlamentosu ve Konsey’e sunduğu yasama ya da karar önerileri ile yasama sürecini başlatmasıdır. Konsey, (“Bakanlar Konseyi” ya da “AB Konseyi”) Avrupa Birliği üyesi devletlerin hükümetlerinde görev yapan bakanlardan oluşan bir organ konumundadır.

Ortak karar prosedürü nedir?​

Ortak karar prosedürü nedir?
Olağan Yasama (Ortak Karar Alma) Prosedürü Avrupa Parlamentosu ve AB Konseyi’nin yasama görevini eşit düzeyde paylaştığı, AB’nin temel karar alma prosedürüdür. Bu çerçevede: Komisyon mevzuat taslağını AP ve Konsey’e iletir; gerektiği durumlarda Bölgeler Komitesi ve Ekonomik ve Sosyal Komite’nin görüşünü alır.

Avrupa Komisyonu hangi gücü temsil eder?​

Avrupa Komisyonu hangi gücü temsil eder?
Avrupa Komisyonu, yasama sürecini başlatan, ayrıca Birliğin yürütme organı olarak AB müktesebatını, bütçeyi ve programları uygulamaktan ve idari denetimden sorumlu kurumdur. Avrupa Komisyonu, her bir üye devletten bir kişinin yer aldığı, 5 yıl için seçilen 27 üyeden oluşur. Bu kişilere “komiser” adı verilir.

Avrupa Parlamentosu Başkanı kim?​

Avrupa Parlamentosu
Tür | Alt Meclis
Başkanlık
Başkan | Roberta Metsola, EPP 18 Ocak 2022 tarihinden beri

Avrupa Birliği nedir ne işe yarar?​

Avrupa Birliği, Avrupa halklarının ekonomik, siyasi, sosyal ve kültürel alanlarda birbirleriyle kaynaşmasını öngören, Avrupa devletlerinin ve vatandaşlarının bir araya gelerek oluşturduğu uluslarüstü bir yapıdır.

Avrupa Birliği ne amaçla kurulmuştur?​

Avrupa Birliği ne amaçla kurulmuştur?
Avrupa Birliği’nin temelini, II. Dünya Savaşı sonrasında sanayi bakımından özellikle önemli iki temel hammadde olan kömür ve çelik sektörünü güçlendirmek ve bunları uluslarüstü bir otorite ile kontrol ederek barışı sürdürmek amacıyla 1951’de kurulan Avrupa Kömür ve Çelik Topluluğu oluşturmaktadır.

AB nasıl karar alır?​

AB nasıl karar alır?
AB’de karar alma faaliyeti “Olağan Yasama Usulü” ve “Özel Yasama Usul”leri aracılığıyla gerçekleştirilir. Antlaşmalarda aksi belirtilmediği takdirde uygulanacak olan usul kural olarak Olağan Yasama Usulü’dür.
Yasama tasarrufu ne demek?​
“Yasama usulü ile kabul edilen hukuki tasarruflar, yasama tasarruflarını oluşturur.” “Bir yasama tasarrufunda, Komisyona, yasama tasarrufunun asli olmayan bazı unsurlarının tamamlanması veya değiştirilmesi için, genel uygulama kabiliyeti olan yasama dışı tasarruflar kabul etme yetkisi devredilebilir.”
AB Komisyon Başkanı ne demek?​
Başkan ve Komisyon üyeleri üye ülke hükûmetleri tarafından uzlaşma yoluyla atanır ve ancak Avrupa Parlamentosu tarafından görevinden alınabilir. Komisyonun başkanlığına, 1 Kasım 2014’te Jean-Claude Juncker getirilmiştir. Juncker, 1 Aralık 2019’da görevini Ursula von der Leyen’e devretti.

Avrupa Parlamentosu Başkanı kaç yılda bir yapılır?​

Avrupa Parlamentosu Başkanı kaç yılda bir yapılır?
Başkan ve başkan yardımcıları her iki buçuk yılda bir parlamento içinde milletvekilleri tarafından seçilir.
 
Avrupa Komisyonu, Avrupa Birliği'nin yasama organı olarak görev yapar ve AB politikalarının oluşturulması, uygulanması ve izlenmesinden sorumludur. Komisyon, bağımsız bir kurumdur ve AB'nin genel çıkarlarını koruma, AB'nin hedeflerine ulaşma ve AB hukukunun uyumlaştırılmasını sağlama görevlerine sahiptir. Ayrıca Avrupa Parlamentosu'na karşı siyasi sorumluluğu bulunmaktadır.

Avrupa Birliği ise Avrupa halklarını bir araya getirerek ekonomik, siyasi, sosyal ve kültürel alanlarda işbirliğini teşvik etmeyi amaçlayan uluslarüstü bir yapıdır. AB, barışı koruma, refahın artırılması, sosyal adaletin sağlanması, ekonomik büyüme ve iş birliği yoluyla Avrupa'da refahın ve istikrarın sürdürülmesini hedefler.

Ortak karar prosedürü ise Avrupa Parlamentosu ve AB Konseyi'nin yasama sürecini eşit düzeyde paylaştığı AB'nin temel karar alma prosedürüdür. Komisyon, mevzuat taslağını AB Parlamentosu ve Konsey'e ileterek yasama sürecini başlatır. Bu prosedür sırasında gerektiğinde Bölgeler Komitesi ve Ekonomik ve Sosyal Komite'nin de görüşleri alınır.

Avrupa Komisyonu ise AB'nin yasama sürecini başlatan, uygulayan ve denetleyen kurumudur. Komisyon, AB müktesebatının uygulanması, bütçenin yönetimi ve AB programlarının yürütülmesinden sorumludur. 27 üyeden oluşan Komisyon'da her üye devletten bir komiser yer alır.

Avrupa Parlamentosu Başkanı ise Roberta Metsola'dır ve her iki buçuk yılda bir milletvekilleri tarafından seçilir. Avrupa Parlamentosu Başkanı, Parlamento'nun oturumlarını yönetir ve Parlamento'nun dış temsilcisi olarak görev yapar.
 
Geri
Üst