Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Avrupa insan haklari sozlesmesi kim tarafindan hazirlandi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.137
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Avrupa insan hakları sözleşmesi kim tarafından hazırlandı?​

A) Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS)* Sözleşme Avrupa Konseyi tarafından hazırlanmıştır. Tam adı,”İnsan Haklarını ve Temel Özgürlükleri Koruma Sözleşmesi”dir. Sözleşme 04.11.1950 tarihinde Roma’da kabul edilmiştir.

AİHM kararlarını kim denetler?​

Bu maddeye göre taraf devletler AİHM’in verdiği kararlara uymayı taahhüt ederler (1. fıkra) ve AİHM kararlarının taraf devletlerce uygulanması Avrupa Konseyi (AK) Bakanlar Komitesi adına Delegeler Komitesi tarafından denetlenir.

AİHS neden imzalandı?​

AİHS neden imzalandı?
Sözleşme insan haklarının korunmasını ve geliştirilmesini amaç edinir. AİHS hazırlık aşamasında Avrupa’daki demokratik rejimlerin devam ettirilmesi açısından gerekli olan asgari hak ve özgürlükleri güvenceye alarak işe başlamış, zamanla insan hakları listesini genişletmiştir.

Avrupa Konseyi Sözleşmesi nedir?​

Avrupa Konseyi Sözleşmesi nedir?
Avrupa Konseyi’nin ilk insan hakları sözleşmesi olan Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi, ağırlıklı olarak medeni ve siyasi hakları güvence altına almaktadır. Yıllar içinde Sözleşme’nin kapsamı, Protokollerle eklenen yeni haklarla genişlemiştir.

Avrupa insan hakları sözleşmesinde güvenceye alınan hak ve özgürlüklerden kimler yararlanır?​

Yüksek Sözleşmeci Taraflar kendi yetki alanları içinde bulunan herkesin, bu Sözleşme’nin birinci bölümünde açıklanan hak ve özgürlüklerden yararlanmalarını sağlarlar. 1. Herkesin yaşam hakkı yasayla korunur.

Avrupa insan Hakları Mahkemesi kararlarının infazı kim tarafından takip edilir?​

Anayasa Yargısı 33 (2016) Avrupa Konseyinin yürütme organı olan Bakanlar Komitesi, kararların infazının denetiminden sorumludur.

AİHM kararları nereden görebiliriz?​

AİHM kararları nereden görebiliriz?
A.İ. H.M kararlarının sonuçları http://www.echr.coe.int/ECHR/EN/hudoc arama butonuna başvuru numarası yazılmak suretiyle takip edilebilecektir.

AİHM Nedir ve Ne görevi yapar?​

AİHM Nedir ve Ne görevi yapar?
Mahkeme, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve ek protokolleriyle güvence altına alınmış olan temel hakların çiğnenmesi durumunda bireylerin, toplulukların, tüzel kişilerin ve diğer devletlerin, belirli usul ve kurallar dahilinde başvurabileceği bir yargı merciidir.

AİHM 41 madde nedir?​

Madde 41 – Hakkaniyete uygun bir tatmin Mahkeme işbu Sözleşme veya Protokollerin ihlal edildiğine karar verirse ve ilgili Yüksek Taraf Devletin iç hukuku bu ihlali ancak kısmen telafi edebiliyorsa, Mahkeme, gerektiği takdirde, hakkaniyete uygun bir surette zarar gören tarafın tatminine hükmeder.

Avrupa Konseyinin kuruluş amacı nedir?​

Avrupa Konseyi (AK), İkinci Dünya Savaşı’ndan büyük maddi ve manevi kayıpla çıkan Avrupa’da, halklar arasında uzlaşıyı sağlamak ve kıtada süregelen gerginlik ve çatışmanın yerine, ortak kurumlar, standartlar ve sözleşmelere dayalı güven ve işbirliği ortamı tesis etmek amacıyla kurulmuştur.

Türkiye’nin Avrupa Konseyi’ne üyeliği?​

Türkiye’nin Avrupa Konseyi’ne üyeliği?
Statü’nün 4. maddesi uyarınca Türkiye, 13 Nisan 1950 tarihinde Avrupa Konseyi’ne üye olmuştur. Avrupa Konseyi’ne üye 47 devlet bulunmaktadır. Bu devletlerin yirmi yedisi, aynı zamanda Avrupa Birliği üyesidir. Avrupa Konseyi üyesi Birleşik Krallık, 31 Ocak 2020’de Avrupa Birliği’nden ayrıldı.

İnsan hakları nerede ortaya çıkmıştır?​

İnsan hakları nerede ortaya çıkmıştır?
İnsan Hakları Bildirisi, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komisyonu tarafından Haziran 1948’de hazırlandı ve 10 Aralık 1948’de Genel Kurulun Paris’te yapılan oturumunda kabul edildi.

Insan hakları evrensel beyannamesi kim yazdı?​

Bildiri, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komisyonunca Haziran 1948’de hazırlandı.

İnsan hakları sözleşmesinden kimler faydalanabilir?​

Bu Sözleşme’de tanınmış olan hak ve özgürlükleri ihlal edilen herkes, ihlal fiili resmi görev yapan kimseler tarafından bu sıfatlarına dayanılarak yapılmış da olsa, ulusal bir makama etkili bir başvuru yapabilme hakkına sahiptir.
 
Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS) Avrupa Konseyi tarafından hazırlanmıştır. Tam adı ”İnsan Haklarını ve Temel Özgürlükleri Koruma Sözleşmesi” olan bu sözleşme, 4 Kasım 1950 tarihinde Roma'da kabul edilmiştir. Sözleşme, insan haklarının korunmasını ve geliştirilmesini amaç edinmektedir. Avrupa Konseyi'nin ilk insan hakları sözleşmesi olan AİHS, ağırlıklı olarak medeni ve siyasi hakları güvence altına almaktadır. Sözleşme, zamanla Protokollerle eklenen yeni haklarla genişlemiştir.

AİHS'in hazırlık aşamasında, Avrupa'daki demokratik rejimlerin devam ettirilmesi açısından gerekli olan asgari hak ve özgürlükleri güvenceye alarak işe başlanmış ve zamanla insan hakları listesi genişletilmiştir. AİHS'ten faydalanabilecek kişiler ise Yüksek Sözleşmeci Tarafların kendi yetki alanları içinde bulunan herkes olarak belirtilmiştir. Böylelikle herkesin yaşam hakkının yasayla korunduğu vurgulanmıştır.

AİHM kararlarının infazı ise Anayasa Yargısı tarafından denetlenmektedir. Avrupa Konseyi'nin yürütme organı olan Bakanlar Komitesi ise kararların infazının denetiminden sorumludur. AİHM kararlarını görebilmek için http://www.echr.coe.int/ECHR/EN/hudoc adresine başvuru numarası yazılarak arama yapılabilir.

Avrupa Konseyi, İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra Avrupa'da uzlaşının sağlanması ve gerginliklerin yerine güven ve işbirliği ortamının tesis edilmesi amacıyla kurulmuştur. Türkiye, Avrupa Konseyi'ne 13 Nisan 1950 tarihinde üye olmuştur ve toplamda 47 devlet Avrupa Konseyi'ne üyedir. Bu üyelerin 27'si aynı zamanda Avrupa Birliği üyesidir.

İnsan hakları ise Birleşmiş Milletler tarafından 1948 yılında kabul edilen İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi ile geniş kitlelere duyurulmuştur. Beyannamenin hazırlığı Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komisyonu tarafından gerçekleştirilmiştir. Bu sözleşme ve belgeler, insan haklarının evrensel niteliğini vurgulamaktadır ve ihlal edilen haklara karşı etkili bir başvuru hakkını güvence altına almaktadır.
 
Geri
Üst