AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Avrupa insan haklari mahkemesine hangi davalar gider?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
134.320
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Avrupa insan hakları mahkemesine hangi davalar gider?​

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine (AİHM) Kimler Başvurabilir? ihlal edildiğini düşünen devletler AİHM’e başvuru yapma hakkına sahiptir. Sözleşme ile korunan hakları ihlal edildiğini düşünen bireyler bireysel başvuru yapma hakkına sahiptir. Özel hukuk tüzel kişileri (Örn, şirketler) başvuru hakkına sahiptir.

Devletlerarası başvuru nedir?​

Devletlerarası başvuru nedir?
Devletler arası başvuru, AİHS’ye taraf olan bir devletin Sözleşmede güvence altına alınan hakların ve özgürlüklerin Sözleşmeye taraf olan bir başka devlet tarafından ihlal edildiği iddiasıyla Mahkemeye şikayette bulunmasıdır. Sözleşmeyi onaylayan her devlet zorunlu olarak devletler arası başvuru yolunu da tanımaktadır.

AİHM avukat zorunlu mu?​

AİHM avukat zorunlu mu?
Yargılamanın en başında bir avukat tarafından temsil edilmek zorunlu değildir; herkes Mahkeme’ye doğrudan başvurabilir. Fakat başvuru, savunma yapan hükümete görüşlerini sunması için bildirildiğinde, bir avukatın desteği mutlaka gereklidir.

AİHM kararı ne demek?​

Mahkeme, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve ek protokolleriyle güvence altına alınmış olan temel hakların çiğnenmesi durumunda bireylerin, toplulukların, tüzel kişilerin ve diğer devletlerin, belirli usul ve kurallar dahilinde başvurabileceği bir yargı merciidir.

Avrupa insan Hakları Mahkemesi ücretli mi?​

Avrupa insan Hakları Mahkemesi ücretli mi?
Esasen AİHM başvuru ücreti adı altında alınan bir ücret söz konusu değildir. Ancak AİHM’ye gönderilecek olan AİHM başvuru formun iletilmesi için gerekli olan posta masrafları başvurucu tarafından karşılanacaktır. Yani başvuracak kişinin çok fazla bir masrafı olmaz.

AİHM kararlarının icrası aşağıdaki organlardan hangisi tarafından izlenmektedir?​

AİHM kararlarının icrası aşağıdaki organlardan hangisi tarafından izlenmektedir?
Yukarıda da belirtildiği gibi AİHM kararlarının icrasının takibi AK Bakanlar Komitesi adına Delegeler Komitesi tarafından yapılmaktadır.

AİHM Başvuru ücreti ne kadar?​

Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru nedir?​

Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru nedir?
Bireysel başvuru nedir? Bireysel başvuru, herkesin Anayasa’da güvence altına alınmış temel hak ve özgürlüklerinden Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve buna ek Türkiye’nin taraf olduğu protokoller kapsamındaki herhangi birinin kamu gücü tarafından ihlal edildiği iddiasıyla başvurabileceği bir hak arama yoludur.

AİHM vekalet ücreti ne kadar?​

AİHM vekalet ücreti ne kadar?

Avrupa insan Hakları Mahkemesi kararları bağlayıcı mıdır?​

AİHM kararları üye devletler için bağlayıcıdır. Ne var ki bu kararlar ulusal hukuk düzeninde derhâl sonuç vermez; ulusal mahkeme kararlarını, düzenlemeleri ya da kanunları hükümsüz kılmaz.

Filtraj ne demek?​

Filtraj ne demek?
avrupa insan hakları mahkemesinde iş yükünün(davaların) dağıtımını yapmak amacıyla gelen başvuruları eleyen tek yargıçlı sisteme verilen addır.

Avrupa insan Hakları Mahkemesi ne kadar sürer?​

Avrupa insan Hakları Mahkemesi ne kadar sürer?
AİHM’de Sözleşmeye taraf ülke sayısı kadar hâkim görev yapar ve halen Mahkemede 47 hâkim vardır. Hâkimler, taraf devletler tarafından sunulan üç kişilik liste üzerinden Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi tarafından seçilir. 9 yıllık bir süre için seçilen hâkimler yalnızca bir dönem görev yapabilirler.
 
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine (AİHM) hangi davaların gidebileceğine dair birkaç soru ve cevap üzerinden bilgi verelim:

1. **Kimler AİHM'e Başvurabilir?**
Devletler, Sözleşmede korunan hakları ihlal edildiğini düşündükleri durumlarda AİHM'e başvuru yapabilirler. Bireyler ise bireysel başvuru hakkına sahiptirler ve Sözleşme ile korunan haklarının ihlal edildiğini düşündüklerinde doğrudan mahkemeye başvurabilirler. Ayrıca, özel hukuk tüzel kişileri de (örneğin, şirketler) AİHM'e başvurabilirler.

2. **Devletlerarası Başvuru Nedir?**
Devletler arası başvuru, AİHS'ye taraf olan bir devletin, Sözleşmede güvence altına alınan hakların başka bir taraf devlet tarafından ihlal edildiği iddiasıyla Mahkemeye başvurması durumudur. Herhangi bir devlet, sözleşmeyi onayladığında devletler arası başvuru yolunu da tanımaktadır.

3. **AİHM Avukat Zorunlu mu?**
Yargılamanın başında herkesin bir avukat tarafından temsil edilmek zorunda olmadığı belirtilmiştir. Ancak başvuru yapıldığında, savunma yapacak hükümete görüşlerin sunulması için bir avukatın desteği gereklidir.

4. **AİHM Kararları Bağlayıcı mıdır?**
AİHM kararları üye devletler için bağlayıcıdır; ancak bu kararlar ulusal hukuk düzeninde derhal sonuç vermez ve ulusal mahkeme kararlarını, düzenlemeleri veya kanunları hükümsüz kılmaz.

5. **Filtraj Ne Demek?**
Filtraj, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde iş yükünün dağıtımını yapmak amacıyla gelen başvuruları eleyen tek yargıçlık sisteme verilen addır. Bu süreçte, gelen başvuruların mahkemeye kabul edilip edilmeyeceği belirlenir.

AİHM gibi önemli bir uluslararası kurumun işleyişi ve uygulamaları hakkında bilgilendirme yaptığımız bu cevaplardan yararlanarak AİHM ve insan hakları konularıyla ilgili daha fazla bilgi edinebilirsiniz.
 

Similar threads

Geri
Üst