AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Avrupa insan haklari mahkemesine basvuru sartlari nelerdir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
131.815
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Avrupa insan hakları mahkemesine başvuru şartları nelerdir?​

İstinaf ve temyiz yolu kapalı olan mahkeme kararlarına karşı, kararın verildiği tarihten itibaren 30 gün içinde Anayasa Mahkemesine Bireysel başvuru yapılmalı, Anayasa Mahkemesi tarafından verilen karar başvurucuyu tatmin etmiyorsa 6 ay içinde AİHM’e başvuru yapılması gerekir.

Insan hakları mahkemesine hangi durumlarda başvurulur?​

AIHS’nin ihlal edilmesinden dolayı mağduriyetlerini iddia eden, Gerçek kişi, hükümet dışı kuruluşlar, kişi grupları başvurabilir. Mahkemeye çocuklar da başvurabilirler. Çocuklar, ebeveynlerinin ulusal hukuk açısından yasal konumlarının uygun olması koşuluyla, ebeveynlerinden biri tarafından temsil edilebilirler.

Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru şartları nelerdir?​

Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru şartları nelerdir?
Anayasa Mahkemesine Bireysel Başvuru Nasıl Yapılır?
- Öncelikle ilgili yerlere kişisel bilgiler doğru ve açık yazılmalıdır.
- Daha sonra bireysel başvuruya konu olay ve tüm yargısal süreç tarihi sıralamaya uygun bir şekilde özetlenmelidir.
- Başvuru formuna eklenecek belge ve kararlar numara verilmek suretiyle eklenmelidir.

Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru hangi mahkeme aracılığıyla yapılır?​

Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru hangi mahkeme aracılığıyla yapılır?
Bireysel başvurular, ilgili kanun ve içtüzükte belirtilen şartlara uygun olarak doğrudan Anayasa Mahkemesine veya diğer mahkemeler veya yurt dışı temsilcilikler vasıtasıyla yapılabilir.

AİHM Başvuru posta ücreti ne kadar?​

AİHM başvuru ücreti almamaktadır. (Posta ücreti başvurucuya aittir) AİHM’de Türkçe olarak hizmet veren bir Masa mevcuttur ve başvuru belgelerinizi Türkçe olarak gönderebilirsiniz. AİHM’e başvurularda zamanaşımı söz konusu mudur? AİHM’e başvurularda zamanaşımı vardır.

AİHM başvuru süresi 4 ay MI 6 ay mi?​

5- AİHS’nin 35. maddesinin 1. fıkrasında, AİHM’ye başvuru için öngörülen 6 aylık süre 4 aya indirilmiştir. 4 aylık yeni süre, 15 No.lu Protokolün 8. maddesinin 3. Fıkrası uyarınca, Protokolün yürürlüğe girdiği 1 Ağustos 2021 tarihinden itibaren 6 ay geçtikten sonra, yani 1 Şubat 2022’de uygulanmaya başlayacaktır.

Avrupa insan Hakları Mahkemesi’ne başvuru süresi?​

Avrupa insan Hakları Mahkemesi’ne başvuru süresi?
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvuru için öngörülen 6 aylık süre 4 aya indirildi. 4 aylık yeni süre, Protokol’ün yürürlük tarihinden itibaren 6 ay sonra (1 Şubat 2022) uygulanmaya başlayacak.

Anayasa mahkemesine kimler bireysel başvuru yapamaz?​

Anayasa mahkemesine kimler bireysel başvuru yapamaz?
Kamu tüzel kişileri bireysel başvuru yapamaz. Özel hukuk tüzel kişilerinin (sendikalar, dernekler, vakıflar, ticari ortaklıklar vb.) sadece tüzel kişiliğe ait haklarının ihlal edildiği gerekçesiyle bireysel başvuruda bulunmaları mümkündür.
Bireysel başvuru yolunda başvuru hangi makama yapılır?​
59 6216 sayılı Kanun’un 47. maddesinin (1) numaralı fıkrası şöyledir: “Bireysel başvurular, bu Kanunda ve İçtüzükte belirtilen şartlara uygun olarak doğrudan ya da mahkemeler veya yurt dışı temsilcilikler vasıtasıyla yapılabilir.
Bireysel başvuru hangi mahkeme aracılığıyla yapılır?​
2. Bireysel başvuru nasıl yapılır? Bireysel başvuru, 6216 sayılı Anayasa Mahkemesinin Kuruluşu ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanun ve Anayasa Mahkemesi İçtüzüğü’nde (İçtüzük) belirtilen şartlara uygun biçimde ve bireysel başvuru formu kullanılarak resmî dilde yapılır.
 
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine (AİHM) başvuru yapabilmek için belirli şartlar ve süreler bulunmaktadır. İşte AİHM başvuru şartları ve süreleri:

1. AİHM'e başvuru, istinaf ve temyiz yollarının kapalı olduğu durumlarda yapılmaktadır. Bir mahkeme kararına karşı başvuru yapabilmek için öncelikle Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru yapılmalıdır.

2. Karar verildiği tarihten itibaren 30 gün içinde Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru yapılmış olmalıdır. Eğer Anayasa Mahkemesi tarafından verilen karar tatmin etmiyorsa, başvurucunun 6 ay içinde AİHM'e başvurması gerekmektedir.

3. AİHM'e başvuru sırasında mağduriyetini iddia eden gerçek kişiler, hükümet dışı kuruluşlar, kişi grupları ve çocuklar başvuruda bulunabilirler. Çocuklar, ebeveynlerinden biri tarafından temsil edilebilirler.

4. AİHM'e başvuruda bulunmak için herhangi bir başvuru ücreti ödenmemektedir. Ancak posta ücreti başvurucuya aittir.

5. 1 Şubat 2022 tarihinden itibaren AİHM'e başvuru için öngörülen 6 aylık süre, 15 No.lu Protokolün 8. maddesinin 3. fıkrası uyarınca 4 aya indirilmiştir.

Bu bilgiler doğrultusunda, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvuru yapabilmek için belirli şartları ve süreleri karşılamak gerekmektedir. Başvuruların doğru şekilde yapılarak haklı taleplerin adil bir şekilde değerlendirilmesi sağlanmalıdır.
 

Similar threads

Geri
Üst