Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Avrupa insan Haklari Mahkemesi yargiclari icin maksimum yas nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.137
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Avrupa insan Hakları Mahkemesi yargıçları için maksimum yaş nedir?​

Yargıçlar, taraf devletlerin sunacakları üç adaylık liste üzerinden Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi tarafından seçilir. Yargıçların görev süresi 9 yıldır. Bir yargıcın tekrar seçilmesi mümkün değildir. Yargıçların görev süreleri 70 yaşına ulaştıklarında sona erer.

Avrupa insan hakları mahkemesi kaç yargıç vardır?​

Mahkeme, Sözleşme’ye Taraf Devletlerin sayısına eşit sayıda yargıçtan oluşur (hâlihazırda 47 yargıç). Mahkemenin yargıçları nasıl seçilir? Yargıçlar, her Taraf Devletin sunacağı üç kişilik aday listesinden Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi tarafından seçilir.

Avrupa insan hakları mahkemesinin kuruluşuna kaynaklık eden nedir?​

Avrupa insan hakları mahkemesinin kuruluşuna kaynaklık eden nedir?
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), uluslararası bir teşkilat olan Avrupa Konseyi’ne bağlı olarak 1959 yılında kurulmuş uluslararası bir mahkemedir.

Dostane çözüm yolu nedir?​

Dostane çözüm yolu nedir?
Dostane çözüm, başvuruyu sonuçlandırma niteliğini haiz taraflar arası bir anlaşmadır. Başvurucunun ve ilgili devletin başvuruyu sonlandırmak üzere anlaşmaya varmaları, ge- nellikle başvurucuya bir miktar para ödenmesiyle sonuçlanır.

Avrupa insan hakları mahkemesine kimler başvuru yapamaz?​

Hayatta olmayan biri adına AİHM’e bireysel başvuru yapılamaz. Hayatta olmayan kişinin ölümü nedeniyle mirasçıları, uğradıkları haksızlığın giderilmesi için iç hukuk yolları tüketildikten sonra ya da etkili bir iç hukuk yolu olmadığı düşünülüyorsa doğrudan mahkemeye başvuru yapabilirler.

Avrupa insan hakları mahkemesinde Türkiye’yi kim temsil ediyor?​

Saadet Yüksel (d. 7 Aralık 1983), Türk hukukçu. 2 Temmuz 2019 tarihinden beri Türkiye’den Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi yargıcı olarak görev yapmaktadır. 2 Temmuz 2028 tarihine kadar bu görevde bulunacak olan Yüksel, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin en genç yargıcıdır.

Insan Hakları Avrupa Sözleşmesi nde düzenlenen haklar nelerdir?​

Insan Hakları Avrupa Sözleşmesi nde düzenlenen haklar nelerdir?
Sözleşme temel metninde düzenlenen hak ve özgürlükler şunlardır:
- Yaşam hakkı (madde 2)
- İşkence yasağı (madde 3)
- Kölelik ve zorla çalıştırma yasağı (madde 4)
- Özgürlük ve güvenlik hakkı (madde 5)
- Adil yargılanma hakkı (madde 6)
- Kanunsuz ceza olmaz ilkesi (madde 7)
- Özel ve aile hayatına saygı hakkı (madde 8)

HSYK üyelerini kim seçer?​

HSYK üyelerini kim seçer?
Kurulun, üç üyesi birinci sınıf olup, birinci sınıfa ayrılmayı gerektiren nitelikleri yitirmemiş adlî yargı hâkim ve savcıları arasından, bir üyesi birinci sınıf olup, birinci sınıfa ayrılmayı gerektiren nitelikleri yitirmemiş idarî yargı hâkim ve savcıları arasından Cumhurbaşkanınca; üç üyesi Yargıtay üyeleri, bir …
AIHM dosya sorgulama nasıl yapılır?​
A.İ. H.M kararlarının sonuçları http://www.echr.coe.int/ECHR/EN/hudoc arama butonuna başvuru numarası yazılmak suretiyle takip edilebilecektir.
 
Avrupa insan Hakları Mahkemesi yargıçları için maksimum yaş sınırı 70'tir. Yani bir yargıç, 70 yaşına ulaştığında görev süresi sona erer. Herhangi bir yargıcın tekrar seçilmesi mümkün değildir ve görev süresi 9 yıldır. Yargıçlar, taraf devletlerin sunduğu üç adaylık listesi arasından Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi tarafından seçilir.

Mahkeme, Avrupa Konseyi'ne üye olan devletlerin sayısına eşit sayıda yargıçtan oluşur ve şu an 47 yargıcı bulunmaktadır. Yine yargıçlar, her bir Taraf Devletin sunacağı üç kişilik aday listesi arasından Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi tarafından seçilir.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, 1959 yılında Avrupa Konseyi'ne bağlı olarak kurulan uluslararası bir mahkemedir. Bu mahkeme, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ni korumak ve yorumlamakla görevlidir.

"Dostane çözüm yolunda" taraflar arasında bir anlaşmaya varılarak başvurunun sonlandırılması sağlanır. Bu genellikle, başvurucuya belirli bir miktar para ödenmesiyle sonuçlanabilir.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine bireysel başvuru yapabilmek için, başvurucunun hayatta olması gereklidir. Eğer başvurucu hayatta değilse ve başvuruyu yapacak biri yoksa, mirasçıları adına başvuru yapılamaz. Ancak hayatta olmayan kişinin mirasçıları, haksızlığın giderilmesi için iç hukuk yolları tüketildikten sonra veya etkili bir iç hukuk yolu bulunmadığı durumlarda doğrudan mahkemeye başvurabilirler.

Türkiye'yi Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde temsil eden isimlerden biri Saadet Yüksel'dir. Saadet Yüksel, 2 Temmuz 2019 tarihinden beri Türkiye'den AİHM yargıcı olarak görev yapmaktadır ve 2 Temmuz 2028 tarihine kadar bu görevde olacak.

Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nde düzenlenen bazı temel haklar şunlardır: Yaşam hakkı, işkence yasağı, kölelik ve zorla çalıştırma yasağı, özgürlük ve güvenlik hakkı, adil yargılanma hakkı, kanunsuz ceza olmaz ilkesi, özel ve aile hayatına saygı hakkı gibi.

HSYK üyeleri, birinci sınıf olup olmayan niteliklerini yitirmemiş adli ve idari yargı hâkim ve savcıları arasından seçilir. Üç üye Cumhurbaşkanı tarafından, üç üye Yargıtay üyeleri arasından, bir üye de Danıştay üyeleri arasından seçilir.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarının sonuçlarını ve dosyalarını sorgulamak için http://www.echr.coe.int/ECHR/EN/hudoc adresine başvuru numarasını yazarak takip edebilirsiniz.
 
Geri
Üst