Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde Yer Alan İdari Birimler Nelerdir? Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde bulunan idari birimler, karar alma süreçlerini etkileyen temel unsurlardır. Bu birimler, Yönetim ve İdari Hizmetler, Hukuki Araştırma ve Doktrin, İçtihat ve Kararlar, İletişim ve Kamuoyu ve Finans ve Bütçe birimlerini içermektedir. Yönetim ve İdari Hizmetler birimi, mahkemenin günlük işleyişi ve personel yönetimi ile ilgilenirken, Hukuki Araştırma ve Doktrin birimi, insan hakları alanında yapılan çalışmaları takip etmektedir. İçtihat ve Kararlar birimi, mahkemenin verdiği kararları analiz ederken, İletişim ve Kamuoyu birimi, mahkemenin halkla ilişkilerini yürütmektedir. Son olarak, Finans ve Bütçe birimi, mahkemenin mali işlerini takip etmektedir. Bu idari birimler, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin etkin ve verimli bir şekilde çalışmasını sağlamaktadır.
İçindekiler
İcra Dairesi: Mahkeme’nin kararlarının uygulanmasını takip eder.
Sekreterlik: Mahkeme’nin yazışmalarını ve dosya yönetimini gerçekleştirir.
İcra Bürosu: Mahkeme’nin icra işlemlerini yürütür.
İçtüzük Birimi: Mahkeme’nin içtüzük ve yönerge çalışmalarını yapar.
İdari Hizmetler: Mahkeme’nin genel idari işlerini yürütür.
İçindekiler
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde Yer Alan İdari Birimler Nelerdir?
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Avrupa Konseyi’ne bağlı olarak faaliyet gösteren bir mahkemedir. AİHM’nin işleyişini sağlamak için çeşitli idari birimler bulunmaktadır. İşte AİHM’nin idari birimleri:
1. Başkanlık Dairesi
AİHM’nin en üst idari birimi olan Başkanlık Dairesi, mahkemenin başkanı tarafından yönetilir. Başkanlık Dairesi, mahkeme üyelerinin atanması, oturumların düzenlenmesi ve diğer idari işlerle ilgilenir.
2. Genel Sekreterlik
AİHM’nin idari işlerinin yürütülmesinden sorumlu olan birimdir. Genel Sekreterlik, mahkeme üyelerine destek sağlar, dava dosyalarının yönetimini yapar ve mahkemenin iç ve dış ilişkilerini koordine eder.
3. Hukuk Sekretaryası
AİHM’nin hukuki işlerinden sorumlu olan birimdir. Hukuk Sekretaryası, mahkeme kararlarının hazırlanması, dava dosyalarının incelenmesi ve hukuki araştırmalar yapılması gibi görevleri yerine getirir.
4. İcra Bürosu
AİHM’nin kararlarının uygulanmasından sorumlu olan birimdir. İcra Bürosu, mahkeme kararlarının taraflar tarafından uygulanmasını takip eder ve gerekli önlemleri alır.
5. İstatistik ve Araştırma Birimi
AİHM’nin istatistiksel verilerin analiz edilmesi ve mahkemenin faaliyetlerinin değerlendirilmesi amacıyla oluşturulmuş bir birimdir. İstatistik ve Araştırma Birimi, AİHM’nin kararlarının etkisini incelemek ve mahkeme süreçlerinin iyileştirilmesine yönelik çalışmalar yapmakla görevlidir.
6. İletişim ve Halkla İlişkiler Birimi
AİHM’nin kamuoyuyla iletişimini sağlamak ve halkla ilişkiler faaliyetlerini yürütmek amacıyla oluşturulmuş bir birimdir. İletişim ve Halkla İlişkiler Birimi, mahkemenin faaliyetlerini tanıtmak, bilgilendirici materyaller hazırlamak ve medya ilişkilerini yönetmekle görevlidir.
7. Mali İşler ve Bütçe Birimi
AİHM’nin mali işlerinin yönetilmesinden ve bütçe planlamasının yapılmasından sorumlu olan birimdir. Mali İşler ve Bütçe Birimi, AİHM’nin finansal kaynaklarının etkin bir şekilde kullanılmasını sağlar.
8. İnsan Kaynakları Birimi
AİHM’nin personel yönetimiyle ilgilenen bir birimidir. İnsan Kaynakları Birimi, personel alımı, eğitimi, performans değerlendirmesi ve kariyer planlaması gibi konularla ilgilenir.
9. Bilgi Teknolojileri Birimi
AİHM’nin bilgi teknolojileri altyapısının yönetiminden sorumlu olan birimdir. Bilgi Teknolojileri Birimi, mahkemenin bilgisayar sistemlerinin güvenliğini sağlar, veri tabanlarını yönetir ve diğer teknik destek hizmetlerini sunar.
10. Tercüme ve Dökümantasyon Birimi
AİHM’de yapılan duruşma ve kararların çeviri ve dokümantasyon işlerini yapan bir birimdir. Tercüme ve Dökümantasyon Birimi, mahkeme belgelerini çeşitli dillere çevirir ve arşivlemesini yapar.
11. Eğitim ve Seminer Birimi
AİHM’nin personelinin eğitim ihtiyaçlarını belirleyen ve eğitim programları düzenleyen bir birimdir. Eğitim ve Seminer Birimi, mahkeme personelinin mesleki gelişimini destekler ve yeni personelin eğitimini sağlar.
12. İdari Hizmetler Birimi
AİHM’nin genel idari hizmetlerinin yürütülmesinden sorumlu olan birimdir. İdari Hizmetler Birimi, malzeme temini, temizlik, güvenlik ve diğer idari destek hizmetlerini sağlar.
13. İç Denetim Birimi
AİHM’nin iç denetim faaliyetlerini yürüten bir birimdir. İç Denetim Birimi, mahkemenin mali işlemlerini ve faaliyetlerini denetler, risk analizleri yapar ve iç kontrol mekanizmalarını geliştirir.
14. Basın ve Yayın Birimi
AİHM’nin basınla ilişkilerini yürüten ve yayın faaliyetlerini koordine eden bir birimdir. Basın ve Yayın Birimi, mahkemeyle ilgili haberlerin yayınlanması ve basın toplantılarının düzenlenmesi gibi görevleri yerine getirir.
15. Protokol ve Misafir İlişkileri Birimi
AİHM’ye gelen misafirlerin ağırlanması ve protokol işlerinin yürütülmesinden sorumlu olan birimdir. Protokol ve Misafir İlişkileri Birimi, diplomatik temsilciler, hükümet yetkilileri ve diğer konukların karşılanması ve konaklamalarının düzenlenmesi gibi görevleri yerine getirir.
16. Uluslararası İlişkiler Birimi
AİHM’nin uluslararası ilişkilerini yöneten bir birimdir. Uluslararası İlişkiler Birimi, diğer ülkelerin insan hakları mahkemeleri ve uluslararası kuruluşlarla işbirliği yapar, uluslararası toplantılara katılır ve AİHM’nin uluslararası platformlarda temsilini sağlar.
17. Arşiv Birimi
AİHM’ye ait arşiv belgelerinin düzenlenmesi ve korunmasından sorumlu olan birimdir. Arşiv Birimi, mahkeme kararlarının, dava dosyalarının ve diğer belgelerin arşivlenmesini yapar ve arşivlenen belgelerin erişimini sağlar.
18. Avukatlık Birimi
AİHM’ye başvuran taraflara hukuki destek sağlayan bir birimdir. Avukatlık Birimi, tarafların dava süreçlerinde hukuki danışmanlık hizmeti verir ve mahkeme kararlarına ilişkin bilgilendirme yapar.
19. Dış İlişkiler Birimi
AİHM’nin diğer ülkelerin insan hakları mahkemeleri ve uluslararası kuruluşlarla ilişkilerini yöneten bir birimdir. Dış İlişkiler Birimi, diğer ülkelerin insan hakları mahkemeleriyle işbirliği yapar, uluslararası toplantılara katılır ve AİHM’nin uluslararası platformlarda temsilini sağlar.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Nde Yer Alan İdari Birimler Nelerdir?
İnsan Hakları Avrupa Mahkemesi’nde yer alan idari birimler: İcra Dairesi, Sekreterlik, İcra Bürosu, İçtüzük Birimi, İdari Hizmetler. |
İcra Dairesi: Mahkeme’nin kararlarının uygulanmasını takip eder.
Sekreterlik: Mahkeme’nin yazışmalarını ve dosya yönetimini gerçekleştirir.
İcra Bürosu: Mahkeme’nin icra işlemlerini yürütür.
İçtüzük Birimi: Mahkeme’nin içtüzük ve yönerge çalışmalarını yapar.
İdari Hizmetler: Mahkeme’nin genel idari işlerini yürütür.