AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Avrupa insan Haklari Mahkemesi bugunku isleyisine kacinci protokollerle kavusmustur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Avrupa insan Hakları Mahkemesi bugünkü işleyişine kaçıncı protokollerle kavuşmuştur?​

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, 11. Ek Protokolle tam zamanlı çalışan bir mahkeme statüsüne kavuşmuştur.

Avrupa insan hakları mahkemesi hangi davalara bakar?​

Mahkeme, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve ek protokolleriyle güvence altına alınmış olan temel hakların çiğnenmesi durumunda bireylerin, toplulukların, tüzel kişilerin ve diğer devletlerin, belirli usul ve kurallar dahilinde başvurabileceği bir yargı merciidir.
Avrupa insan hakları mahkemesine bireysel başvuru ne zaman başladı?​
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvuru için iç hukuk yollarının tüketilmesi gerekmektedir. Anayasa’da 2010 yılında yapılan değişiklik sonrasında, 23 Eylül 2012 tarihinden itibaren Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru yolu açılmış oldu.

Avrupa insan Hakları Mahkemesindeki dosyamın numarasını nasıl öğrenebilirim?​

Avrupa insan Hakları Mahkemesindeki dosyamın numarasını nasıl öğrenebilirim?
H.M kararlarının sonuçları http://www.echr.coe.int/ECHR/EN/hudoc arama butonuna başvuru numarası yazılmak suretiyle takip edilebilecektir.

Avrupa insan Hakları Mahkemesi yargıçları hangi yöntemle belirlenir?​

Avrupa insan Hakları Mahkemesi yargıçları hangi yöntemle belirlenir?
Hâkimler, taraf devletler tarafından sunulan üç kişilik liste üzerinden Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi tarafından seçilir. 9 yıllık bir süre için seçilen hâkimler yalnızca bir dönem görev yapabilirler. Ancak hâkimler, her durumda yetmiş yaşında emekli olurlar.

Avrupa insan hakları sözleşmesi ne zaman kabul edildi?​

Avrupa Konseyi’nin bu anlamda ilk adımı 4 Kasım 1950’de Roma’da imzalanan ve 3 Eylül 1953’te yürürlüğe giren “İnsan Hakları ve Özgürlüklerinin Korunmasına İlişkin Avrupa Sözleşmesi (AİHS)”’dir.

Avrupa insan Hakları Mahkemesi’ne yapılan başvuruların kabul edilebilirlik şartları nelerdir?​

Kabul Edilebilirlik Koşulları Başvuru imzasız (anonim) olmamalıdır. Başvuru, daha önce AİHM ya da bir başka uluslararası organ önüne getirilmemiş olmalıdır. İhlal iddiası Sözleşme ve ek protokollerinde düzenlenen haklara ilişkin olmalıdır. Dayanaktan yoksun ya da temelsiz olmamalıdır.
Avrupa insan Hakları Mahkemesi’ne kimler başvuramaz?​
Hayatta olmayan biri adına AİHM’e bireysel başvuru yapılamaz. Hayatta olmayan kişinin ölümü nedeniyle mirasçıları, uğradıkları haksızlığın giderilmesi için iç hukuk yolları tüketildikten sonra ya da etkili bir iç hukuk yolu olmadığı düşünülüyorsa doğrudan mahkemeye başvuru yapabilirler.

AİHM başvuru süresi 4 ay mı 6 ay mı?​

AİHM başvuru süresi 4 ay mı 6 ay mı?
5- AİHS’nin 35. maddesinin 1. fıkrasında, AİHM’ye başvuru için öngörülen 6 aylık süre 4 aya indirilmiştir. 4 aylık yeni süre, 15 No.lu Protokolün 8. maddesinin 3. Fıkrası uyarınca, Protokolün yürürlüğe girdiği 1 Ağustos 2021 tarihinden itibaren 6 ay geçtikten sonra, yani 1 Şubat 2022’de uygulanmaya başlayacaktır.

AİHM başvuru harcı ne kadar?​

AİHM başvuru harcı ne kadar?
AİHM’e başvuru ücretsizdir. Sadece kargo/posta masrafı yatırmanız gerekmektedir.

AİHM Büyük Daire kararları kesin midir?​

Daire kararları kesin değildir. Taraflardan birinin kararı Büyük Daire önüne götürmek için sahip oldukları üç aylık sürenin sonunda bu yönde bir talep yoksa veya taraflar bu yöndeki taleplerinden vazgeçmişlerse ya da talep beş kişilik Panel tarafından reddedilmişse daire kararı kesin hüküm halini alır.

Türkiye AİHM yargı yetkisini ne zaman kabul etti?​

Türkiye AK’nın kurucu üyeleri arasında sayılmaktadır. AİHS’nin denetim sürecine bireysel başvuru hakkını 1987’de ve AİHM’nin zorunlu yargı yetkisini 1990’da kabul etmiştir. Ülkemiz, ulusal düzeyde yürütülen reform çalışmalarında, Sözleşme hükümlerini ve Mahkeme içtihadını temel almaktadır.
 
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, 11. Ek Protokolle tam zamanlı çalışan bir mahkeme statüsüne kavuşmuştur. Mahkeme, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve ek protokolleriyle güvence altına alınmış olan temel hakların çiğnenmesi durumunda bireylerin, toplulukların, tüzel kişilerin ve diğer devletlerin, belirli usul ve kurallar dahilinde başvurabileceği bir yargı merciidir.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvuru için iç hukuk yollarının tüketilmesi gerekmektedir. Anayasa değişikliği sonrası, 23 Eylül 2012'den itibaren Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru yolu açılmıştır.

Mahkeme yargıçları, taraf devletler tarafından sunulan üç kişilik listeler üzerinden Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi tarafından seçilir. 9 yıllık bir süre için seçilen yargıçlar yalnızca bir dönem görev yapabilirler.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin başvuruların kabul edilebilirlik şartları arasında, başvurunun imzasız (anonim) olmaması, daha önce benzer bir başvurunun olmaması, ihlal iddiasının sözleşme ve ek protokollerdeki haklara ilişkin olması gibi kriterler bulunmaktadır.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvuru süresi 6 aylıktır, ancak 15 No.lu Protokolün 8. maddesi uyarınca bu süre 1 Şubat 2022'den itibaren 4 aya indirilmiştir.

AİHM başvuru ücretsizdir, sadece kargo/posta masrafı talep edilmektedir. Daire kararları kesin değildir ve taraflardan biri kararı Büyük Daire'ye götürmezse veya talebi reddedilirse daire kararı kesin hüküm halini alır.

Türkiye, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin yargı yetkisini 1987'de kabul etmiştir. Ülke, ulusal düzeyde reform çalışmalarını yürütürken Sözleşme hükümleri ve Mahkeme içtihadını temel almaktadır.
 

Similar threads

Geri
Üst