AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Avrupa Birligine girersek ne olur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.247
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Avrupa Birliğine girersek ne olur?​

AB üyeliği ile birlikte, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları aynı zamanda AB vatandaşı olacak ve Birlik üyelerinin yararlandığı tüm haklardan faydalanacaklar. Pasaport olmadan da, nüfus cüzdanı ya da geçerli bir kimlik kartı ile diğer üye ülkelere seyahat edebilecekler.

AB gorevi nedir?​

görevi ise yasama organını oluşturan Avrupa Parlamentosu ve Konsey’e sunduğu yasama ya da karar önerileri ile yasama sürecini başlatmasıdır. Konsey, (“Bakanlar Konseyi” ya da “AB Konseyi”) Avrupa Birliği üyesi devletlerin hükümetlerinde görev yapan bakanlardan oluşan bir organ konumundadır.

Avrupa Birliği nasıl yönetilir?​

Avrupa Birliği nasıl yönetilir?
Üç ana karar alma kurumu aşağıdakilerdir: Avrupa Parlamentosu, AB vatandaşlarını temsil eder ve doğrudan onlar tarafından seçilir; Avrupa Birliği Konseyi, her bir üye devleti temsil eder; • Avrupa Komisyonu, bir bütün olarak Avrupa Birliği’nin çıkarlarını gözetir.

Avrupa birliğinin önemi nedir?​

Avrupa birliğinin önemi nedir?
AB, sadece yarım yüzyıllık ömründe Avrupa’da barışı ve refahı sağladı, tek Avrupa para birimini (Avro) oluşturdu, sermayenin, hizmetlerin ve malların serbest hareket ettiği sınırsız ‘tek pazarı’ meydana getirdi.

Türkiye Euro para birimine geçerse ne olur?​

tl olarak ifade edilen rakamlar üçe bölünür. çıkacak olan sonuç illaki küsuratlı olacaktır. alacağın var ise aşağı, vereceğin var ise yukarı yuvarlanır. misal kiranın euro karşılığı 275 euroya mı denk geliyor. kiran artık düz hesap 300 euro olur.

Avrupa Birliği ne amaçla kurulmuştur?​

Avrupa Birliği’nin temelini, II. Dünya Savaşı sonrasında sanayi bakımından özellikle önemli iki temel hammadde olan kömür ve çelik sektörünü güçlendirmek ve bunları uluslarüstü bir otorite ile kontrol ederek barışı sürdürmek amacıyla 1951’de kurulan Avrupa Kömür ve Çelik Topluluğu oluşturmaktadır.

AB Komisyonu ne yapar?​

AB Komisyonu ne yapar?
Avrupa Komisyonu, yasama sürecini başlatan, ayrıca Birliğin yürütme organı olarak AB müktesebatını, bütçeyi ve programları uygulamaktan ve idari denetimden sorumlu kurumdur.

Avrupa Birliği sistemi içinde yeni yasaları hangi kurum önerir?​

Avrupa Birliği sistemi içinde yeni yasaları hangi kurum önerir?
Yeni mevzuat Avrupa Komisyonu tarafından önerilir, fakat yasaları geçiren Konsey ve Parlamento’dur. Bu süreçte başka kurum ve kuruluşların da çeşitli rolleri vardır.

Avrupa Birliği kim yönetiyor?​

Avrupa Birliği’nin bu tip haklara sahip önemli yönetim birimleri Avrupa Komisyonu, Avrupa Parlamentosu, Avrupa Birliği Konseyi, Liderler Zirvesi, Avrupa Adalet Divanı ve Avrupa Merkez Bankası’dır. Parlamentoyu, Avrupa Birliği vatandaşları beş yılda bir oylama yöntemiyle seçerler.

Avrupa Birliğine amaçla kurulmuştur?​

AET’nin amacı, malların, işgücünün, hizmetlerin ve sermayenin serbest dolaştığı bir ortak pazarın kurulması ve en nihayetinde siyasi bütünlüğe gidilmesiydi. Avrupa Ekonomik Topluluğu gibi, Avrupa Atom Enerjisi Topluluğu (EURATOM) da 1 Ocak 1958 tarihinde yürürlüğe giren Roma Antlaşması ile kuruldu.

Türkiye ile Avrupa Birliği ilişkileri açısından Helsinki zirvesinin önemi nedir?​

Türkiye ile Avrupa Birliği ilişkileri açısından Helsinki zirvesinin önemi nedir?
Helsinki Zirvesi’nde Türkiye’nin adaylığı resmen onaylanmış ve diğer aday ülkelerle eşit konumda olacağı açık ve kesin bir dille ifade edilmiştir. Helsinki Zirvesi’nde, diğer aday ülkeler için olduğu gibi Türkiye için de Katılım Ortaklığı Belgesi hazırlanmasına karar verilmiştir.

Avrupa Birliğine en son katılan ülke kimdir?​

Avrupa Birliğine en son katılan ülke kimdir?
Not -1- Yunanistan, 1981 yılında Avrupa Birliğine üye olmuştur. Not -2- Hırvatistan, 2013 yılında Avrupa Birliğine üye olan son ülkedir.

Türkiye euro’ya ne zaman geçecek?​

Euro; 1 Ocak 1999 tarihinden itibaren hesaben, 1 Ocak 2002 tarihinden itibaren de efektif olarak kullanılmaya başlayacaktır. Euro, 1 Ocak 2002 tarihinde 5, 10, 20, 50, 100, 200 ve 500’lük kupürler halinde banknot olarak; 1, 2 euro ve 1, 2, 5, 10, 20 ve 50 centler halinde madeni para olarak tedavüle girecektir.

Avrupa Birliği ne işe yarar?​

Avrupa Birliği’nde amaç, üye devletlerin ve vatandaşlarının ulusal, kültürel, dil ve din çeşitliliğini bir potada eritmek değil, bu çeşitliliğin getirdiği dinamizmi güce dönüştürebilmek olarak ifade edilmektedir. AB’nin değerleri AB Antlaşması’nın 2. maddesinde yer almaktadır.

Avrupa Birliği’ne üyeliğin şartları nelerdir?​

Avrupa Birliği’ne üyeliğin şartları nelerdir?
AB’ye girmeye aday ülkeler;
- İstikrarlı ve kurumsallaşmış bir demokrasinin var olması,
- Hukuk devleti ve hukukun üstünlüğü,
- İnsan haklarına saygı,
- Azınlıkların korunması

AB de kişilerin serbest dolaşım hakkı nedir?​

AB de kişilerin serbest dolaşım hakkı nedir?
Somut olarak bunun anlamı şu: Her Avrupa Birliği vatandaşı kendi ülkesinden başka bir AB ülkesinde üç aya kadar yasal şekilde kalabilir. Bunun için sadece bir kimlik ya da pasaport sahibi olması yeterli. Fakat şimdi yeni olan, üç aydan daha uzun süre kalmak isteyenlerin bir oturma iznine gerek duymayacak olması.

Türkiye Avrupa Birliğine girecek mi?​

15 Aralık 2021 tarihinde, AB Konseyi, Türkiye ile üyelik müzakerelerinin dondurulmuş olarak kalmasına karar verdi.

Avrupa Birliği Türkiye var mı?​

Avrupa Birliği’nin şu anki üyelerinin hepsi nüfuslarının çoğunluğu Hristiyan olan ülkelerdir. Avrupa Birliği’ne katılması halinde Türkiye, nüfusunun çoğunluğu Müslüman olan ilk Avrupa Birliği üyesi olacaktır.

Avrupa Birliğine üye olmayan ülkeler?​

Avrupa Birliğine üye olmayan ülkeler?
Şu 3 (üç) Avrupa ülkesi Schengen Bölgesinin ortak üyeleridir ancak Avrupa Birliğine üye değildirler: İzlanda, Norveç ve İsviçre.

AB’ye kimler katılabilir?​

AB’ye kimler katılabilir?
1 Mayıs 2004 tarihinde 10 yeni üye ülkenin (Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Polonya, Slovakya, Slovenya, Litvanya, Letonya, Estonya, Malta ve GKRY) AB’ye resmen katılması ile AB tarihinin en kapsamlı genişlemesi tamamlamıştır. Bulgaristan ve Romanya’nın üyeliği ise 1 Ocak 2007 tarihinde gerçekleşmiştir.

Serbest dolaşım özgürlüğü nedir?​

1. bir devletin ulkesi icinde usulune uygun olarak bulunan herkes, orada serbestce dolasma ve ikametgahini secebilme hakkina sahiptir. 2. herkes, kendi ulkesi de dahil, herhangi bir ulkeyi terk etmekte serbesttir.

Serbest dolaşım ilkesi nedir?​

Avrupa Topluluğu’nu Kuran Antlaşmanın (Roma Antlaşması) 28 ila 30. maddeleri, üye ülkelerin, ticarete engel koymalarını ve sürdürmelerini yasaklayan ”malların serbest dolaşımı” ilkesine ilişkindir.

Türkiye Avrupa Birliğine ne zaman girdi?​

Türkiye Avrupa Birliğine ne zaman girdi?
Avrupa Birliği ile Ortaklık Kuruluyor: Ankara Anlaşması Söz konusu Anlaşma 12 Eylül 1963 tarihinde imzalanmış ve 1 Aralık 1964 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Ankara Anlaşması, Türkiye ile Avrupa Birliği ilişkilerinin hukuki temelini oluşturmaktadır.

Türkiye Euro’ya ne zaman geçecek?​

Türkiye Euro’ya ne zaman geçecek?

AB Temel haklar Şartı bölümleri nelerdir?​

Avrupa Birliği Temel Haklar Bildirgesi
- Madde 2 Yaşama hakkı Herkes, yaşama hakkına sahiptir.
- veya ceza yasağı
- Madde 6 Özgürlük ve güvenlik hakkı
- Madde 9 Evlenme ve aile kurma hakkı
- Madde 12 Toplanma ve örgütlenme özgürlüğü
- Madde 15 Meslek seçme ve çalışma hakkı
- Madde 18 Sığınma hakkı
- Madde 20 Yasa önünde eşitlik.

AB üyesi olmak neden önemli?​

Aynı zamanda AB, hem büyük bir ticari güç hem de çevre koruma ve kalkınma yardımları gibi alanlarda bir dünya lideri haline geldi. Bu yüzden Avrupa Birliği’nin altıdan yirmi sekiz ülkeye kadar genişlemiş olması ve daha birçok ülkenin üyelik için sırada olması şaşılmaması gereken bir şeydir.

AB de serbest dolaşım hakkının temel unsurları nelerdir?​

AB de serbest dolaşım hakkının temel unsurları nelerdir?
AB vatandaşlarının Birlik içerisinde serbestçe dolaşma hakkı Avrupa entegrasyonunun köşe taşlarından birisidir. Bir üye devlette ikamet ve çalışma hakkı, malların, sermayenin, hizmetlerin ve kişilerin serbest dolaşımının mevcut olduğu Avrupa İç Pazarının temel unsurudur.

AB Temel haklar Şartı nerede onaylandı?​

AB Temel haklar Şartı nerede onaylandı?
Belge 13-14 Ekim 2000’de Fransa’nın Biarritz kentinde gerçekleşen AB zirvesinde devlet ve hükümet başkanlarının bilgisine sunuldu ve kabul gördü. Temel Haklar Şartı, 7-8 Aralık’taki “Nice Zirvesi”nde onaylandı.

Türkiye için AB stratejisi nedir?​

AB’ye üyelik sürecinde demokratikleşme ve insan haklarının gelişimi açısından önemli kazanımlar elde eden ülkemiz, hak ve özgürlükleri referans alarak “vatandaş odaklı” bir anlayış geliş- tirmiştir. Dolayısıyla AB süreci, Türkiye’nin hem iç hem de dış politika vizyonunun en temel dinamiklerinden biridir.
 
Avrupa Birliği'ne üye olmanın getirdiği bazı avantajlar ve değişiklikler şunlardır:
- AB üyeliği ile beraber, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları aynı zamanda AB vatandaşı olacak ve Birlik üyelerinin sahip olduğu tüm haklardan faydalanacaklar. Pasaport olmadan da, nüfus cüzdanı ya da geçerli bir kimlik kartı ile diğer üye ülkelere seyahat edebilecekler.
- Avrupa Birliği'nin temel amacı, II. Dünya Savaşı sonrasında barışı ve refahı sağlamak olarak belirlenmiştir. AB aynı zamanda tek bir pazar oluşturarak sermayenin, hizmetlerin ve malların serbest dolaşımını sağlamıştır.
- AB üyeliği ile Türkiye'nin ekonomik ve siyasi ilişkileri güçlenecek ve AB'nin ortak politikalarına katılma imkanı elde edecektir. Ayrıca AB fonlarından destek alabilecek ve AB'nin karar alma mekanizmalarına katılma hakkı kazanacaktır.
- AB'nin yönetiminde temel karar alma organları olan Avrupa Parlamentosu, Avrupa Birliği Konseyi ve Avrupa Komisyonu aracılığıyla Türkiye, AB'nin geleceği ve politikaları üzerinde etkili bir rol oynayabilecektir.

Bu bilgiler ışığında, Avrupa Birliği'ne üyelik sürecinin Türkiye için önemli avantajlar sağlayabileceğini ve ülkenin uluslararası alanda daha güçlü bir konuma gelmesine yardımcı olabileceğini söyleyebiliriz.
 
Geri
Üst