AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Avrupa Birligi Nedir amaci?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Avrupa Birliği Nedir amacı?​

Avrupa Birliği, Avrupa halklarının ekonomik, siyasi, sosyal ve kültürel alanlarda birbirleriyle kaynaşmasını öngören, Avrupa devletlerinin ve vatandaşlarının bir araya gelerek oluşturduğu uluslarüstü bir yapıdır.

Avrupa Birliği neden bu kadar önemli?​

Günümüzde 28 üyeye ulaşan Avrupa Birliği, özgürlük, adalet ve güven ortamı sağlayarak rekabetçi bir piyasa ekonomisi oluşturuyor. Huzurlu bir ortam inşa etmek için özgürlük, demokrasi, insan haklarına ve temel özgürlüklere saygılı ile hukukun üstünlüğü gibi temel ilkeleri gözetiyor.

Avrupa Birliği hukukuna göre serbest dolaşımı oluşturan temel haklar nelerdir?​

Avrupa Birliği hukukuna göre serbest dolaşımı oluşturan temel haklar nelerdir?
Avrupa Birliği Temel Haklar Bildirgesi
- Madde 2 Yaşama hakkı Herkes, yaşama hakkına sahiptir.
- veya ceza yasağı
- Madde 6 Özgürlük ve güvenlik hakkı
- Madde 9 Evlenme ve aile kurma hakkı
- Madde 12 Toplanma ve örgütlenme özgürlüğü
- Madde 15 Meslek seçme ve çalışma hakkı
- Madde 18 Sığınma hakkı
- Madde 20 Yasa önünde eşitlik.

Avrupa Temel Haklar Şartı Nedir?​

Avrupa Temel Haklar Şartı Nedir?
Avrupa Birliği Temel Haklar Bildirgesi, Avrupa Birliği tarafından hazırlanan ve bireylere birtakım temel haklar tanıyan bir belgedir. Bu hüküm ve kararlar ekonomik ve politik haklardan, iyi yönetim ve temiz çevre hakkı gibi üçüncü kuşak haklara kadar geniş bir yelpazeye yayılan toplumsal hakları içerir.

Türkiye AB üyesi olursa ne olur?​

AB üyeliği ile birlikte, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları aynı zamanda AB vatandaşı olacak ve Birlik üyelerinin yararlandığı tüm haklardan faydalanacaklar. Pasaport olmadan da, nüfus cüzdanı ya da geçerli bir kimlik kartı ile diğer üye ülkelere seyahat edebilecekler.

Avrupa Birliği devlet midir?​

AB, toplamda 500 milyon nüfusa sahip 28 ülkeden oluşan ekonomik ve siyasi bir birliktir. AB bir ülke değil ama bazen bir ülke gibi davranıyor: yıllık bir bütçesi, seçilmiş bir parlamentosu, bir sürü yasası, bir merkez bankası ve bir yüksek mahkemesi var.

AB üyesi olursak ne olur?​

AB üyesi olursak ne olur?

Avrupa Birliği neden bütünleşiyor?​

Avrupa Birliği neden bütünleşiyor?
Bu anlamda, İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra Avrupa’nın bütünleşme amacı, Almanya’nın ekonomik ve askeri gücünü bir birlik şemsiyesi altında kontrol ederek, Avrupa’da barışın sürdürülmesini sağlamak olmuştur.

AB de serbest dolaşım hakkının temel unsurları nelerdir?​

AB vatandaşlarının Birlik içerisinde serbestçe dolaşma hakkı Avrupa entegrasyonunun köşe taşlarından birisidir. Bir üye devlette ikamet ve çalışma hakkı, malların, sermayenin, hizmetlerin ve kişilerin serbest dolaşımının mevcut olduğu Avrupa İç Pazarının temel unsurudur.

Avrupa Birliği Temel Haklar Ajansı nedir?​

lu Konsey Tüzüğü ile kurulan ve 1 Mart 2007 tarihinde faaliyete geçen Avrupa Birliği Temel Haklar Ajansı’dır. Temel haklara saygı ve temel hakların geliştirilmesi Avrupa Birliği’nin ve üye devletlerin temel prensiplerinden ve en önemli amaçlarından biridir.

Avrupa Birliği Temel Haklar Şartı ne zaman kabul edildi?​

Avrupa Birliği Temel Haklar Şartı ne zaman kabul edildi?
5 Nisan 1977 tarihinde Avrupa Parlamentosu, Konsey ve Komisyonun kabul ettikleri ortak bir bildiri3 ile, temel haklar Topluluğun siyasî kurumları düzeyinde de tanınmıştır. Temel haklar konusunun antlaşma metnine girmesi ise, 1992 yılında imzalanan Avrupa Birliği Antlaşması ile olmuştur.

Avrupa Birliği Temel Haklar Şartı bağlayıcı mı?​

Avrupa Birliği Temel Haklar Şartı bağlayıcı mı?
Bununla birlikte, Şart, Avrupa Parlamentosu, Konsey ve Komisyon tarafından imzalandığından kurumlar arası ortak bir metin niteliğindedir. Dolayısıyla metni imzalayan kurumlar açısından Şart, bağlayıcı bir nitelik kazanmıştır.
 
Avrupa Birliği'nin amacı, Avrupa halklarının ekonomik, siyasi, sosyal ve kültürel alanlarda bir araya gelerek kaynaşmalarını öngörmektedir. Bu yapı, Avrupa devletlerinin ve vatandaşlarının uluslarüstü düzeyde bir araya gelerek oluşturduğu bir birliktir. Avrupa Birliği'nin önemi ise özgürlük, adalet ve güven ortamı sağlayarak rekabetçi bir piyasa ekonomisi oluşturması şeklinde özetlenebilir. Ayrıca AB, huzurlu bir ortam inşa etmek için demokrasi, insan haklarına saygı ve hukukun üstünlüğü gibi temel ilkeleri göz önünde bulundurur.

Avrupa Birliği'nin hukukuna göre serbest dolaşımı oluşturan temel haklar ise Avrupa Birliği Temel Haklar Bildirgesinde belirtilmiştir. Bu haklar arasında yaşama hakkı, özgürlük ve güvenlik hakkı, evlenme ve aile kurma hakkı, toplanma ve örgütlenme özgürlüğü, meslek seçme ve çalışma hakkı, sığınma hakkı ve yasa önünde eşitlik gibi önemli haklar yer almaktadır.

Avrupa Birliği Temel Haklar Şartı ise Avrupa Birliği tarafından hazırlanan ve bireylere çeşitli temel haklar tanıyan bir belgedir. Bu belge, ekonomik ve politik haklardan iyi yönetim ve temiz çevre hakkı gibi toplumsal haklara kadar geniş bir yelpazede hakları içermektedir.

Türkiye'nin AB üyesi olması durumunda Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları AB vatandaşı olacak ve Birlik üyelerinin sahip olduğu haklardan yararlanabileceklerdir. Ayrıca AB üyeliği ile beraber Türk vatandaşları, pasaport olmadan AB üye ülkelerine seyahat edebilecekler.

Avrupa Birliği, 28 ülkeden oluşan ekonomik ve siyasi bir birliktir ancak bir ülke değildir. AB'nin bir ülke gibi davranmasının sebebi ise sahip olduğu yıllık bütçe, seçilmiş parlamento, yasalar, merkez bankası ve yüksek mahkeme gibi kurumlarının olmasıdır.

Avrupa Birliği'nin bütünleşme amacı, Almanya'nın ekonomik ve askeri gücünü bir birlik şemsiyesi altında kontrol ederek Avrupa'da barışı sürdürmektir. Bu sayede Avrupa'nın bütünleşerek ortak bir gelecek inşa etmesi hedeflenmektedir. Serbest dolaşım hakkı da AB'nin köşe taşlarından birisi olup, AB vatandaşlarının serbestçe dolaşmasını sağlar.

Son olarak, Avrupa Birliği Temel Haklar Şartı ise Avrupa Parlamentosu, Konsey ve Komisyon tarafından kabul edilen bir belgedir. İmzalayan kurumlar açısından bağlayıcı nitelik kazanan bu şart, temel haklarına saygı ve geliştirilmesini Avrupa Birliği'nin ve üye devletlerin temel prensiplerinden biri olarak kabul eder.
 
Geri
Üst