AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Avret yerine bakmak orucu bozar mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Avret yerine bakmak orucu bozar mı?​

Çünkü oruç, bir şey yemek, içmek ve cinsel ilişkide bulunmaktan dolayı bozulur. Kıl almak veya aldırmak bunların kapsamında olmadığından orucu bozmaz. Burada şu husus da belirtilmelidir ki, kadının erkeğe karşı avret mahalli eller, ayaklar ve yüzü hariç tüm bedenidir.

Adetliyken vücut temizliği yapmak günah mı?​

Adetliyken vücut temizliği yapmak günah mı?
Nitekim diğer bazı kaynaklarda, yapılan bu değerlendirmenin uygun olmadığı da ifade edilmiştir (Büceyrimi, Tuhfe, I, 364; Dimyati, Haşiyetü i’aneti’t-talibin, I, 137). Bu sebeple cünüp, lohusa ve hayız halinde olanların gusletmeden saç ve tırnaklarını kesmesinde; koltuk ve kasık temizliği yapmasında bir sakınca yoktur.

Adetken bacak alınır mı?​

Adet dönemi aynı zamanda kadının en duyarlı olduğu bütün vücudun aktif olduğu dönemlerden biridir. Bu dönemde hassaslaşan kadınlar ağda uygulamasına çok fazla ihtiyaçları varsa yapabilir ancak acıyı ve ağrıyı normalden fazla hissedebilirler. Bunun yanı sıra cildinizde tahriş beklediğinizden fazla bir hal de alabilir.

Koltuk altını temizlemek orucu bozar mı?​

Koltuk altını temizlemek orucu bozar mı?
Diyanet merak edilen soruyu yanıtladı. Vücuttaki kılların hangi yolla olursa olsun alınmaları orucu bozmaz. Çünkü oruç, bir şey yemek, içmek ve cinsel ilişkide bulunmaktan dolayı bozulur. Yani ağda yaparken veya kaş alırken vücuda her hangi bir besin,yiyecek,su vb. şeyler girmediği için oruç bozulmaz.

Başkasının mahremini görmek oruç bozar mı?​

Ama yukarıdaki ayette de belirtildiği gibi harama bakması da yasaklamıştır. Her zaman olduğu gibi ramazanda da bu konuda daha dikkatli olunması gerekir. Oruçlu insan harama bakmamalı, ibadetin ruhuna uymayan ve orucunun sevabını azaltan şeylerden kalbini muhafaza etmelidir. Oruç sadece midenin boş kalması değildir.

Gusulden önce vücut temizliği yapılır mi?​

Gusulden önce vücut temizliği yapılır mi?
Bir insan cünüpken veya adetliyken vücudundan bir parçayı koparmaması, temizlendikten sonra bunu yapası, her bir azanın temiz olarak kendisinden koparılması, ayrılması esastır. O yüzden cünüp bir nisan banyoda şu şekilde bir temizlik payacaksa önce boy abdesti alır sonra temizliğini yapar ve çıkar.

Oruçlu iken temizlenmek günah mı?​

Yıkanmak, duş almak, yüzmek orucu bozmaz.

Özel Bölge almak orucu bozar mı?​

Özel Bölge almak orucu bozar mı?
İşte oruç hakkında bilmeniz gereken her şey…” Oruçluyken ağda veya epilasyon yaptırmak orucu bozar mı? Diyanet işlerinin bu konudaki görüşü şu şekilde; Vücutdaki kılların hangi yolla olursa olsun alınmaları orucu bozmaz.Çünkü oruç, bir şey yemek, içmek ve cinsel ilişkide bulunmaktan dolayı bozulur.

Cinsel içerikli şeyler görmek orucu bozar mı?​

Ramazan ayında oruç tutanlar sadece yemek yemekten ve içmekten değil pek çok dünyevi zevklerden uzak durmak zorundadır. dinimizde kadın ve erkeklere sadece eşleri helaldir. Bunun dışında başka bir bedeni kasıtlı olarak çıplak halde görmek günahtır.

Karşı cinsle temas orucu bozar mı?​

Karşı cinsle temas orucu bozar mı?
İşte Diyanete sorulan konulardaki fetvalar; EŞİNİZE SARILIP ÖPMEK ORUCU BOZAR MI? CEVAP: Kişinin hanımını öpmek, elle tutmak, okşamak gibi durumları orucu bozmaz. Bu durumda meni gelmedikçe oruç bozulmaz.

Adet iken banyo yapmak sakıncalı mıdır?​

Adet döneminde duş almanın hiçbir sakıncası yoktur. Hatta hijyen açısından önerilen bir yaklaşımdır. Ayrıca ılık bir duşun sancılı regl döneminde kas gevşetici ve rahatlatıcı bir etkisi vardır. Duş almak ise adet süresini ya da miktarını değiştirmez.
 
Avret yerine bakmak orucu bozar mı sorusuna verilen cevap oldukça açıklayıcı ve doğru bir şekilde ifade edilmiştir. Evet, oruç yalnızca bir şey yemek, içmek ve cinsel ilişkide bulunmaktan dolayı bozulur. Kıl almak veya aldırmak bu durumların dışında olduğundan orucu bozmaz. Ayrıca kadının erkeğe karşı avret mahalli olarak sadece eller, ayaklar ve yüzü hariç tüm bedeni olduğu da belirtilmiştir.

Adetliyken vücut temizliği yapmanın günah olup olmadığına dair soruya verilen cevap da kaynaklar ve fetvalar doğrultusunda açıklanmıştır. Cünüp, lohusa ve adet halinde olan kadınların gusletmeden saç ve tırnak kesmelerinde veya koltuk-kasık temizliği yapmalarında sakınca olmadığı belirtilmiştir.

Adetken bacak alınması konusuna gelindiğinde, bu dönemde kadınların cildinin hassaslaştığı ve ağda işleminin normalden daha fazla acı verebileceği vurgulanmıştır. Bu nedenle adet döneminde kadınların ağda yapmaları gerekiyorsa yapabilecekleri ancak ağrı ve tahriş riski bulunduğu belirtilmiştir.

Koltuk altını temizlemenin orucu bozup bozmayacağı konusunda Diyanet'in verdiği görüşe göre, vücuttaki kılların alınması herhangi bir şekilde orucu bozmaz çünkü oruç yalnızca yemek yemek, içmek ve cinsel ilişkiye girmekten dolayı bozulur.

Başkasının mahremini görmek orucu bozar mı sorusuna verilen cevap, oruçlu kişilerin harama bakmamaları gerektiğini vurgulamıştır. Orucun sadece midenin boş kalmasıyla sınırlı olmadığı, ruhsal ve davranışsal açıdan da dikkat edilmesi gerektiği belirtilmiştir.

Gusulden önce vücut temizliği yapılıp yapılmayacağı konusunda açıklanan bilgide, temizlik esnasında bir parçanın koparılmasının dikkat edilmesi gerektiği ve cünüp halde olan kişilerin önce boy abdesti alıp sonra temizliklerini yapmaları gerektiği ifade edilmiştir.

Oruçlu iken temizlenmenin günah olup olmadığına dair soruya verilen cevap yıkanmanın, duş almanın veya yüzmenin orucu bozmayacağı yönündedir.

Özel bölge almanın orucu bozup bozmayacağı konusunda Diyanet'in görüşüne göre vücuttaki kılların alınmasının orucu bozmayacağı yine belirtilmiştir.

Cinsel içerikli şeyleri görmek veya karşı cinsle temasın orucu bozup bozmayacağına dair verilen cevaplar, oruçlu kişilerin haramdan uzak durması gerektiğini ve eşlerine temasın orucu bozmayacağını açık bir şekilde ifade etmiştir.

Son olarak adetken banyo yapmanın sakıncalı olup olmadığına dair verilen açıklama ise adet döneminde duş almanın herhangi bir sakıncası olmadığını, hatta hijyenik bir uygulama olduğunu ve sancılı günlerde rahatlatıcı etkisi olduğunu belirtmiştir.
 
Geri
Üst