Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Avlanan hayvanin eti yenir mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.241
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Avlanan hayvanın eti yenir mi?​

Yetişmeden hayvan ölürse yine helaldir. Avcı hayvanın avı öldürmesi, kesme yerine geçer. Avcı hayvan, yakaladığı avın bir kısmını yediği takdirde avın yenilip yenilmeyeceği konusunda görüş ayrılığı vardır. Ancak ayeti kerimenin genel beyanına göre avcı hayvanın yakaladığı av, helaldir, yenilir.

Av hayvanı yemek günah mı?​

Av hayvanı yemek günah mı?
Dinimizde yenmesi helal olan kara ve deniz hayvanlarını avlamak helal kılınmıştır (Maide 1-2). Ancak avcılıkta aşırıya gitmek, yemek kastı olmadan sırf zevk için hayvan öldürmek caiz değildir.

Av neden yapılır?​

Avcılık, başlangıçta insanların karınlarını doyurmasına yönelik olan bir faaliyet. İlk insanlar ovalarda dolaşırken toplayabildikleri bitkiler ve kovalayıp yakalayabildikleri küçük hayvanlarla beslenmişlerdir.

Hangi hayvanın eti yenir?​

Hangi hayvanın eti yenir?
ETİ YENEN HAYVANLAR HANGİLERİDİR?
- Sığır, manda, koyun, keçi, deve, tavşan, tavuk, kaz, ördek, hindi türünden evcil hayvanların,
- Geyik, ceylan, dağ keçisi, yabanî sığır ve zebra gibi vahşi hayvanların,
- Güvercin, serçe, bıldırcın, sığırcık, balıkçıl gibi kuşların etlerinin helâl olduğunda fakihler görüş birliğindedir.

Ölen koyun neden yenmez?​

Ölmeden önce nefes ve yemek boruları ile iki ana/şah damarı kesilerek kanı akıtılan hayvanlar Meyte hükmünde değildirler. Rabbimizin Kur’ânî hükmü gereği Meyte olan hayvanların etleri yenilemez.

Tavşan avı yapmak günah mı?​

Tavşan avı yapmak günah mı?
a) Sığır, manda, koyun, keçi, deve, tavşan, tavuk, kaz, ördek, hindi türünden evcil hayvanlar. b) Geyik, ceylan, dağ keçisi, yabanî sığır ve zebra gibi vahşi hayvanlar. c) Güvercin, serçe, bıldırcın, sığırcık, balıkçıl gibi kuşlar. Bu hayvanların etlerinin helâl olduğunda fakihler görüş birliğindedir.

Tavşan eti helal mi haram mı?​

Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’in çeşitli nedenlerle kimi zaman tavşan etini yemediği konusunda rivayetler vardır ancak haram olduğunun bildirilmesine dair herhangi bir delil yoktur. Bu nedenle alimler tavşan etinin yenebileceğini bildirmektedir.

Av yapmak nedir?​

Av yapmak nedir?
İlk insanların yiyecek et ve giyecek post ihtiyaçlarını sağlamak için başlattıkları av, medeniyetin gelişmesine paralel olarak bir geçim vasıtası olmaktan çıkmış, bir spor ve eğlence halini alıp özellikle sürek avı şeklinde Eskiçağ ve Ortaçağ hükümdarlarının askerî tâlim yerine uyguladıkları bir sportif oyun durumuna …

Hangi etler helal?​

Neden ölü hayvan yenmez?​

Neden ölü hayvan yenmez?
 
Avcılık ve av hayvanlarının etinin yenilip yenilemeyeceği konusu, din ve kültürel farklılıklara bağlı olarak çeşitli görüş ayrılıklarına sebep olabilir. Özellikle İslam dini açısından bakıldığında, helal yollarla avlanmış ve kesilmiş hayvanların etlerinin tüketilmesine izin verilirken, ölü hayvanların etleri yenmez. Bu nedenle av sırasında dikkat edilmesi gereken hususlar ve doğru uygulamalar önem taşır.

Genel olarak geçerli olan görüşe göre, avcı hayvanın yakaladığı avın bir kısmını yemesi durumunda avın yenilip yenilmeyeceği konusunda bir görüş ayrılığı bulunmaktadır. Ancak, İslam dinine göre avcı hayvanın yakaladığı av helal kabul edilir ve yenilebilir. Bununla birlikte avlanma sürecinde haddi aşmak, avladıktan sonra avı israf etmek veya sırf zevk için avlanmak gibi durumlar caiz görülmez.

Ayrıca, hangi hayvanların etinin yenilebileceği konusunda da bilgi vermek gerekirse; sığır, manda, koyun, keçi, deve gibi evcil hayvanların yanı sıra geyik, ceylan, dağ keçisi gibi vahşi hayvanların etleri de helal kabul edilir. Kuşlar arasında ise güvercin, serçe, bıldırcın gibi türlerin etleri de tüketilebilir.

Öte yandan, peygamberimizin tavşan eti konusunda çeşitli nedenlerle yemediği ancak haram kılındığına dair net bir delil olmadığı için alimler tavşan etinin yenilip yenemeyeceği konusunda genelde tavşan etinin helal olduğu konusunda görüş birliği içindedirler.

Sonuç olarak, av hayvanının etinin yenilip yenemeyeceği, hangi hayvanların etinin helal olduğu gibi konularda dini kurallara ve doğru uygulamalara riayet etmek önemlidir. Dinimizde belirlenen kurallar ve prensipler doğrultusunda hareket etmek her zaman daha doğru olacaktır.
 
Geri
Üst