AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Avdan Köyü Korkuteli Antalya

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
350.999
Çözümler
1
Tepkime puanı
17
Puan
308
Yaş
36
Korkuteli Avdan Köyü - Avdan Köyü Hakkında - Avdan Köyü Tanıtımı - Avdan Köyü Resimleri




Köy Muhtarı: İBRAHİM YAVUZ

Muhtarlık Erişim Bilgileri:Bilgi yok

Avdan, Antalya ilinin Korkuteli ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihi

Avdan ismi Orta Asya'dan gelmiştir. Oğuz boyuna mensup Türk boyunun ismidir. Bu şekilde Anadolu'nun değişik şehirlerinde "Avdan" adıyla köyler vardır. En yakınımızda Burdur Bucak'ta Avdan (Kızılkaya Avdan) vardır. Bundan başka; Afyon Dinar'da, Emirdağ'da, Konya Bozkır'da AVDAN ismiyle köyler vardır. Ayrıca aşağıdaki bilgi faydalı olacaktır. Teke bölgesine yerleşen birçok Yörük aşireti iskân oldukları yerlere isimlerini vermiştir. Tahrir ve tapu defterlerinde de kayıtlı olan ve aynı zamanda bulundukları bölgeye özelliklerine uygun isimlerde veren bu aşiretlerden bazıları şunlardır. Teke Kara hisarı nda: İsalu. Menteşe, İğdir. Göğez, Bayındır, Kara Koyunlu İmre Oğlu Antalya kazalarında: Karakeçili aşireti Sarı keçili aşireti, Saruhan oğlu, Kızılca Keçelü. Kaş a bağlı Kaledos da: Bozdoğan, Ozanlar, Oğuzhanlu Milli de: Bayat Antalya da: Çandır, Çakırlar, Karaman, Solaklar, İlyas, Eydir, varsak.Korkud-eli nde: Kureyş Dağı, Mamatlar, Yıva,(bozulmuş kullanılan şekli: Yuva) Avdan, Karkın, Dat, Köseler, Bayat, Yazır, Belenli.Serik te: Çandır, İsalı, Macar, Çakallı, Teke Manavgat da: Sarılar, Demirciler, Işıklar, Cebeci, Aklar, Avsallar.Elmalı da: Yıva (bozulmuş kullanılan hali Yuva), Bayındır, Salur, Afşar, Tekke (Teke)Finike de: Yazır, Yıvalılar (kullanılan bozulmuş hali Yuvalılar). Kaş da: Bayındır, Yıva(bozulmuş kullanılan şekli: Yuva)Bu yer isimleri, iskân olunan oğuz boylarından bazılarına mensup olanların yalnız bir kısmıdır.

Kültür

Köyün gelenek, görenek ve yemekleri meşhur gölle mürdümek ve bol baharat acı dan yapılan çesitli hastalıklara ıyı gelen ve kışın yapılan bır yemektır ve arabaşı bu yemekte keklik veya köy tavuğun dan yapılır ıkı bolumden olusur çorba ve hamur dan olusan lezzetlı bır yemektır. çakmak yaylası balı meshurdur ve şifalıdır. bu da cesıtlı cıcek ve kekıkden arılar bal yapar.Birde incir yemeği vardır,bu da incir ve sütten yapılır.Boranasını unutmamak lazım, bu da yumurta ve yogurttan yaplır. Kültür hayatına katkıyı artırmak ve bütün avdanlıların tanışıp kaynaşması için avdan köyü yardımlaşma, dayanışma ve kültür derneği kurulmuştur.

Coğrafya

Antalya iline 88 km, Korkuteli ilçesi'ne 28 km. uzaklıktaki Avdan Köyü Korkuteli ilçesi'nin 135.000 dekar arazisi ile en büyük merkez köylerinden birisidir.

İklim

Köyün iklimi, Akdeniz iklimi etki alanı içerisindedir.


Nüfus

Antalya ili, Korkuteli ilçesi'nin 185 haneli Avdan Köyü'nde halen 1092 kişi yaşamaktadır.

Yıllara göre köy nüfus verileri

2000 1090
1997 808

Ekonomi

Köyün ekonomisi Avdan köyü; denizden 1350 metre rakımı ile yayla özellikli bir köydür. En düşük rakımı ile Susuz (Padokya) Ovası, en yüksek noktası ise 3086 MTA ile Ziyaret Tepesi'dir. Ekilebilir arazi toplamı 27.000 dekar ile çevredeki en fazla hububat üreticisidir. Avdan ekonomisi; tarım, hayvancılık, balcılık ve madencilik ile geçimini sağlamaktadır. Tarım olarak arpa, buğday ekimi yapılmakta olup, köy yakınındaki bahçelerde ise üzüm üretimi yapılmaktadır.sulama suyu olmadığından meyvecilik yapılmamaktadır. Hayvancılıkta bölgenin sığır yetiştiriciliği konusunda lider olan Avdan Köyü, küçükbaş hayvancılıkta da iddialıdır.

Avdan Köyü; doğal bitki örtüsünün sağladığı kaynaklardan, hayvancılık ve süt üretimindeki lezzet farkı bal üretiminde de çevrede çakmak balı ile ünlenen çiçek ve kekik çiçeği balı üne layıktır. Maden olarak nitelediğimiz Avdan taşı beyazlığı ve kolay işlenebilir olması dolayısı ile Antalya'daki turizm yatırımlarında kullanılan ve aranılan bir inşaat malzemesi olmuştur.


Altyapı bilgileri

Köyde ilköğretim okulu vardır.Avdan köyü eğitimde Antalya kent içi okulların bir çoğunu geride bırakacak şekilde bilgisayarlı modern eğitim vermektedir. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. Ptt şubesi ve ptt acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi vardır. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.cep telefonu çekmektedir.






Kaynak : Vikipedi, özgür ansiklopedi

Kaynak : Yerel Net


Köyünüze Ait Bilgi ve Resimleri Bu Konu Altında Paylaşabilirsiniz
 
Geri
Üst