AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Auspitz fenomeni nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
137.952
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Auspitz fenomeni nedir?​

Skuamlar mekanik olarak kaldırıldığında eritematöz zemin üzerinde küçük kanama odakları belirir. Buna “Auspitz belirtisi” adı verilir. Bu kanama odakları uzamış dermal papilla uçlarıdır. Lezyonlar simetrik olarak diz, dirsek, lumbosakral bölge, saçlı deri (kulak arkası) ve göbek çevresine yerleşir.

Mum lekesi fenomeni nedir?​

Mum lekesi fenomeni nedir?
Mikroplardan kaynaklanan bir hastalık olmadığı için Psoriasis bulaşıcı bir hastalık değildir. Psoriasis (sedef hastalığı) belirtileri; Mum Lekesi Belirtisi: Mum lekesi gibi tabaka tabak ciltte belirli bir şekilde görünür halde olması sebebi ile mum lekesi belirtisi olarak adlandırılmaktadır.

Eritrodermik olgular nedir?​

Eritrodermik olgular nedir?
Eritrodermik sedef hastalığı: En az görülen sedef hastalığı türü olan eritrodermik sedef hastalığı, tüm vücutta yoğun bir şekilde kaşınan veya yanan kırmızı bir döküntüye sebebiyet verebilir. Psoriatik artrit: Psoriatik artrit, artritte tipik olarak görülen şişmiş, ağrılı eklemlere neden olur.

Psoriasis capitis nedir?​

Sedef hastalığı (psoriasis); cilt hücrelerinin yenilenme süresinin hızlanması nedeniyle gelişen bir çeşit kronik bağışıklık sistemi hastalığıdır. Cilt hücrelerinin hızlı yenilenmesi, deride pullaşmaya ve kepeklenmeye neden olur. Derideki bu pulların etrafında iltihaplanma ve kızarıklıklar gelişir.

Koebner fenomeni ne demek?​

Koebner fenomeni ne demek?
Koebner fenomeni, bazı dermatolojin hastalıklarda görülen, travma sonrası hastalığa ait lezyonların ortaya çıkması olayıdır, ilk kez 1876da tanımlanmıştır. Ters Koebner fenomeni ise deri lezyonlarının travmalar sonrasında kaybolması olayıdır.

Mum lekesi nasıl çıkar?​

Mum lekesi nasıl çıkar?
Sentetik ya da pamuklu kumaşa dökülmüş olan mumu, üstüne koyacağınız bir parça kâğıt havlunun üzerinden ütüyle geçerek çıkarabilirsiniz. Ancak öncesinde kurumuş olan mum lekesini küt uçlu bir bıçak ya da kaşık yardımıyla nazikçe kazıyın ve ardından bu işlemi gerçekleştirin.
Eritrodermik psoriasis nedir?​
Eritrodermik sedef hastalığı şiddetli ve çok nadir görülen bir sedef hastalığıdır. Bu form genellikle vücudun büyük bölümlerini bir kerede kapsar. Cilt neredeyse güneşte yanmış gibidir. Bu tip psoriazisli bir kişinin ateşinin yükselmesi ya da başka bir hastalığa yakalanması çok kolaydır.

Psoriasis ne demektir?​

Psoriasis ne demektir?
Sedef hastalığı (psoriasis) vücudun kendi dokularına karşı geliştirdiği, ciltte sedef benzeri beyaz renkte pullarla kaplı olan kızarıklıkların oluştuğu, kronik seyirli bir cilt bozukluğudur. Tüm dünyada yaklaşık %1-3 oranında görülür. Sıklıkla otuzlu yaşlarda başlasa da doğumdan itibaren görülebilir.

Koebner fenomeni hangi hastalıklarda?​

Koebner fenomeni hangi hastalıklarda?
Gerçek Koebner fenomeni psoriasis, liken planus ve vitiligoda gördüğümüz yanıttır. Yalancı Koebner fenomeni, verruka ve molluskum gibi viral enfeksiyonlarda travma yerinde lezyon çıkışını tanımlamaktadır.

Rebound fenomeni ne demek?​

Rebound Fenomeninde, kaslar kasılı iken kas grubuna uygulanan karşı kuvvet aniden kaldırıldığında antagonist kasların devreye girmesi bozulur ve kas kasılma yönüne doğru hareketine devam eder.

Izomorfik fenomeni nedir?​

Izomorfik fenomeni nedir?
Koebner fenomeni, diğer adıyla isomorfik fenomen derinin travmatik yada nonspesifik olarak uyarılması sonucu dermatolojik hastalığın uyarılma bölgesine sınırlı şekilde ortaya çıkması şeklinde tanımlanabilir (1,2).
 
Auspitz fenomeni, psoriasis veya sedef hastalığının klinik bulgularından biridir. Skuamlar (ciltteki kalın, kuru pullar) mekanik olarak kaldırıldığında ciltte küçük kanama odaklarının belirmesi durumudur. Bu kanama odakları, uzamış dermal papilla uçlarının açığa çıkmasıyla oluşur. Auspitz belirtisi genellikle simetrik bir şekilde diz, dirsek, lumbosakral bölge, saçlı deri (kulak arkası) ve göbek çevresinde görülür.

Mum lekesi fenomeni, psoriasis hastalığının bir belirtisidir. Ciltte tabaka tabaka belirli bir şekilde görünen pulların olması nedeniyle "mum lekesi" olarak adlandırılır. Psoriasis bulaşıcı bir hastalık değildir, mikroplardan kaynaklanmaz ve genellikle cilt hücrelerinin hızlı yenilenmesi sonucu ortaya çıkar.

Eritrodermik sedef hastalığı nadir görülen bir sedef hastalığı türüdür. Tüm vücutta yoğun bir şekilde kaşıntılı veya yanıcı kırmızı döküntülerle karakterizedir. Psoriatik artrit ise psoriasis hastalığının bir türü olup, şişmiş ve ağrılı eklemlere neden olabilir.

Psoriasis capitis, sedef hastalığının bir türü olup, cilt hücrelerinin hızlı yenilenmesi sonucu deride pullaşma, kepeklenme, iltihaplanma ve kızarıklıkların oluştuğu bir durumdur.

Koebner fenomeni, bazı dermatolojik hastalıklarda travma sonrası hastalığın lezyonlarının ortaya çıkması durumunu ifade eder. Ters Koebner fenomeni ise deri lezyonlarının travma sonrasında kaybolmasıdır.

Rebound fenomeni, kasların kasılı olduğu bir durumda karşı kuvvetin aniden kaldırılması sonucunda antagonist kasların normal işlevlerini yürütememesi durumudur.

Izomorfik fenomen ise derinin travmatik ya da nonspesifik olarak uyarılması sonucu dermatolojik hastalığın uyarılma bölgesinde sınırlı olarak ortaya çıkması olarak tanımlanır. Bu fenomen genellikle Koebner fenomeni olarak da bilinir.
 
Geri
Üst