AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Atropin nedir hangi durumlarda kullanilir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
135.690
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Atropin nedir hangi durumlarda kullanılır?​

Vagal etkinliğin artışına bağlı bradiaritmilerde; ameliyat esnasında ortaya çıkabilen bradikardi, hipotansiyon ve aritmiler gibi vagal etkilerin giderilmesinde; kardiyopulmoner canlandırmada; anestezi sırasında solunum yollarının ifrazatlarını azaltmak ya da önlemek için (preanestezik medikasyonda antisialagog olarak); …

Atropin dozu nedir?​

Atropin dozu nedir?
Bradikardi tedavisinde atropin dozu Bradikardi varlığında atropin uygulaması yetişkinlerde 0.5 mg IV/IO olarak uygulanabilir. Toplam doz 3 mg’ ı geçmeyecek şekilde 3-5 dakikada bir tekrarlanabilir. Uygulama dozları 0.5 mg altında olmamalıdır. 0.5 mg altındaki uygulama dozlarında paradoksal bradikardiye neden olabilir.

Atropin nasıl etki eder?​

Atropin nasıl etki eder?
Doğal bir antimuskarinik ilaçtır. Etkileri: Vagal aktiviteyi bloke ederek, sinüs nod otomatisitesini ve AV nod iletimini arttırır. Bundan dolayı parasempatolitik olarak da adlandırılır. Etki Başlangıcı: İm, iv ve io uygulama sonrası 2-4 dk içinde kalp hızında artış olur.

Atropin 1 mg ampul ne işe yarar?​

– Kolinesteraz inhibitörlerinin (neostigmin, pridostigmin, pilokarpin gibi), muskarin (nocybe ve Clitocybe türü mantar zehirlenmelerinde) veya organofosfat böcek ilaçlarının zehir etkilerinin tedavisinde antidot (panzehir) olarak kullanılır.

Atropin testi nasıl yapılır?​

Atropin testi nasıl yapılır?
Atropin testi yapılabilir. 30 mg atropin deri altı yolla verilir 5 dk bir 4 kez kalp atım sayısı kontrol edilir. %5lik nabız artışı bıradikardinin intrakardiyak olduğunu %15 lik bir artışın ekstrakardiyak kökenli olduğunu ve bir vagus lezyonunun olduğun kabul edilir.

Aritmal nedir ne işe yarar?​

Aritmal nedir ne işe yarar?
ARİTMAL, kalp ritim bozukluklarının tedavisinde genellikle damar içine yükleme dozu şeklinde kullanılır. Ağızdan alınan kalp ritim bozukluğu ilaçları ile tedavinin mümkün olmadığı durumlarda ise normal kalp ritmini sağlamak için ARİTMAL’in idame infüzyonu (damar içine devamlı ve yavaş olarak uygulanması) uygulanabilir.
Atropin sülfat ampul ne işe yarar?​

Atropin zehirlenmesinde hangi ilaç kullanılır?​

Atropin zehirlenmesinde hangi ilaç kullanılır?
Zehirlenme belirtilerine karşı, vücut ısısı düşürülmeli, ağızdaki kuruluğu gidermeli, idrar birikimini önlemek için sonda takılmalıdır. Merkezi sinir sistemi belirtilerine karşı ilaçlarla tedavi yapılır. Bugün atropin zehirlenmesinde en çok kullanılan ilaç Fizostigmin adlı bir tabii maddedir.

Atropin nelerde bulunur?​

Atropin nelerde bulunur?
çoğu sinir gazına karşı antidot olarak kullanılan madde. sinir gazları ile karşılaşılması muhtemel harekatlarda kasığa saplanmak üzere hazırlanmış bir şırınga atropin her askerin donanımında bulunur.

Liptak testi nasıl yapılır?​

1. Liptak Testi • Ping sesinin en ventral kısmından iğne ile aspirat alınabilir. • Sıvının ph değeri ölçülür. Ph düşük ve asidik ise LDA, Yüksek ve alkali ise rumen içeriği olduğunu gösterir. 2. Rumen içerisine orogastrik bir sonda aıtlır.

RPT hastalığı nedir?​

RPT hastalığı nedir?
Retikuloperitonitis travmatika (RPT) sığırlarda yemlerle yutulan tel ve çivi gibi sivri ve delici ya- bancı cisimlerin retikulum duvarına batması ile oluşan bir hastalıktır.
 
Atropin, bir antimuskarinik ilaçtır ve birçok farklı durumda kullanılabilir. Özellikle bradiaritmilerin tedavisinde, ameliyat sırasında ortaya çıkabilen vagal etkilerin giderilmesinde, kardiyopulmoner canlandırmada, anestezi sırasında solunum yollarının ifrazatlarını azaltmak için ve bir dizi zehirlenme durumunda kullanılabilir. Atropin, vagal aktiviteyi bloke ederek sinüs nod otomatisitesini ve AV nod iletimini artırır, bu da kalp hızında artışa neden olabilir.

Atropin dozu bradikardi tedavisinde genellikle yetişkinlerde 0.5 mg IV/IO olarak uygulanabilir. Toplam doz 3 mg'ı geçmemelidir ve uygulamalar 3-5 dakika aralıklarla tekrarlanabilir. Dozlar 0.5 mg'ın altında olmamalıdır, aksi halde paradoksal bradikardiye yol açabilir.

Atropin zehirlenmesinde ise fizostigmin adlı bir tabii madde en çok kullanılan ilaçtır. Zehirlenme belirtilerine karşı vücut ısısı düşürülmeli, ağızdaki kuruluğu giderilmeli ve idrar birikimi engellenmelidir. Merkezi sinir sistemi belirtilerine karşı ilaçlarla tedavi yapılabilir.

Atropin genellikle sinir gazlarına karşı bir antidot olarak kullanılır ve askerlerin donanımında bulunabilir. Ayrıca Liptak testi çeşitli gastrik durumları teşhis etmek için kullanılabilirken, RPT hastalığı ise sığırlarda yutulan sivri ve delici cisimlerin retikulum duvarına batması sonucunda oluşan bir hastalıktır.
 
Geri
Üst