AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Atopik dermatit hastaligi hangi bulgulara yol acar?

Editör

Yeni Üye

Atopik dermatit hastalığı hangi bulgulara yol açar?​

Egzama (Atopik Dermatit) Belirtileri
- Kuru, pullu lezyonlar.
- Kuru bir cilt.
- Ciltte kalınlaşma.
- Deride su toplanması
- Ciltte kızarma ve şişlik.
- Cilt renginde değişiklikler.
- Duyarlılık ve hassasiyet.
- Kaşıma esnasında ciltte olan yaralanmalar.

Atopik dermatit genetik mi?​

Atopik dermatit genetik mi?
Atopik dermatitin kesin olarak nedeni bilinmemektedir, ancak genetik ve çevresel faktörlerin bir kombinasyonundan kaynaklandığı düşünülmektedir. Vücudun içinden veya dışından bir madde bağışıklık sistemini tetiklediğinde aşırı reaksiyona girer ve iltihap oluşturur.

Atopik dermatit nerelerde görülür?​

Bebeklik egzaması olarak da adlandırılan atopik dermatit özellikle süt çocukluğu döneminde; ciltte kuruluk, yanaklarda, kol ve bacaklarda, gövdede egzamatöz deri lezyonları ve kaşıntı ile kendini gösterir.

Dermatit çeşitleri nelerdir?​

Dermatit çeşitleri nelerdir?
Başlıca Egzama Çeşitleri Nelerdir?
- Kontakt Dermatit (Temas Egzaması)
- Atopik Dermatit.
- Staz Dermatiti (Dolaşım Problemlerine Bağlı Gelişen Bacak Egzaması)
- Napkin Dermatit (Kundak Dermatiti = Çocuk Bezi Egzaması)
- İntertriginöz Egzama (Kıvrım Bölgesi Egzaması)
- Numuler Egzama.
- Dizhidrotik Egzama (Pompholyx)

Atopik dermatit nelere dikkat edilmeli?​

Atopik dermatit (Egzama) (AD), bir çok faktöre (genetik, çevresel) bağlı olarak kronik bir cilt hastalığıdır.

Atopik dermatit tedavi edilmezse ne olur?​

Atopik dermatit tedavi edilmezse ne olur?
Egzama tedavi edilmezse astım ve alerjik nezleye davetiye çıkartır. Egzamalı bebeklerin ve çocukların %50-60’ında ilerde astım ve egzama gelişme ihtimali vardır. Bu nedenle de astım ve alerjik nezle gelişmemesi için önlemlerin alınması gerekir.

Atopik dermatit hastalığı çeşitli belirtilere yol açabilir. İşte atopik dermatit belirtileri:

1. **Kuru, pullu lezyonlar:** Ciltte kabuk bağlamış, pullu ve kuru görünümlü lezyonlar oluşabilir.

2. **Kuru bir cilt:** Cilt genel olarak kuru ve hassas olabilir.

3. **Ciltte kalınlaşma:** Zamanla ciltte kalınlaşmalar meydana gelebilir.

4. **Deride su toplanması:** Ciltte su toplaması, kabarcıkların oluşması görülebilir.

5. **Ciltte kızarma ve şişlik:** Kızarıklık, ciltte şişlikler meydana gelebilir.

6. **Cilt renginde değişiklikler:** Cilt renginde solukluk veya değişiklikler olabilir.

7. **Duyarlılık ve hassasiyet:** Cilt hassasiyeti artabilir, dış etkenlere karşı daha duyarlı olabilirsiniz.

8. **Kaşıma esnasında ciltte olan yaralanmalar:** Kaşıma sonucu ciltte yaralar, açık yaralar oluşabilir.

Atopik dermatitin nedeni kesin olarak bilinmemektedir, ancak genetik ve çevresel faktörlerin bir kombine etkisi olduğu düşünülmektedir. Bağışıklık sisteminin bir maddeye aşırı reaksiyonu sonucu ortaya çıkan iltihaplanmanın da etkili olduğu bilinmektedir.

Atopik dermatit genellikle bebeklik döneminden itibaren görülür ve süt çocukluğu döneminde özellikle yüz, kol, bacak ve gövdede egzamatöz deri lezyonlarıyla kendini gösterir.

Atopik dermatitin tedavi edilmemesi durumunda, astım ve alerjik nezle gibi problemlere davetiye çıkarabilir. Bu nedenle tedavinin önemi büyüktür ve egzama olan çocuklarda ileride astım ve egzama gelişme riski olduğundan önlemlerin alınması gerekmektedir. Egzamanın yönetilmesi ve tedavisi için doktor gözetiminde uygun tedavi yöntemlerinin uygulanması önemlidir. Egzamalı kişilerin yaşam kalitesini artırmak ve ileride oluşabilecek olumsuz sonuçları engellemek için düzenli olarak doktora başvurarak tedavi sürecini takip etmeleri önemlidir.

Geri