AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Atomlarin kararli olmasi ne demektir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Atomların kararlı olması ne demektir?​

Her atom çekirdeği, belirli bir sayıda nötron ile kararlı olabilmekte, nötronların sayısı bu sayının altında veya üstünde olduğunda kararsız hale gelmektedir. Örneğin karbon atomu, çekirdeğinde 6 veya 7 adet nötron bulunduğunda kararlı olabilmektedir.
Elementler neden kararlı olmak ister?
Çünkü atomlar tek başlarına yüksek enerjili ve kararsız olduklarından dolayı enerjilerini düşürüp kararlı hale geçmek için bağ yapıyorlar. Eğer atom,ametal ise elektron alarak metal atomuyla iyonik bağ oluşturur.
Oktet kararlılığı ne demek?
Oktet kuralı veya Türkçe’siyle Sekizli kural, elementlerin bileşik meydana getirirken, son orbitallerindeki (yörüngelerindeki) elektron sayılarını, soy gazlarınkine benzer kılmak için, sekize getirmesi kaidesi.

Dublet kurali ne demek?​

Helyumun sadece iki elektronu vardır. O halde helyuma benzemek için elektron sayının ikiye getirilmesi gerekmektedir. İşte bu kural da dublet kuralıdır. Oktet kuralında atomların elektron katman dizilimleri helyum dışındaki soy gazların elektron dizilimlerine benzetilir.
Kararlı olan elementler nelerdir?
notron sayisinin, proton sayisina orani 1’e karsilik gelen, yanisi asagi yukari birbirine esit elementlere denir diye ogrenmistik kimya dersinde. bu bilgiye bagli olarak bunlarin atom numaralari genelde 20’den kucuktur diye de ezberlemistik.
Moleküller nasıl kararlı olur?
Kuantum kimya denge işidir Lise kimya derslerinden anımsayabileceğiniz gibi kararlı molekülleri oluşturan atomların belirli sayıda elektronları vardır. Bunlar çekirdeği soğan kabuğu gibi iç içe geçmiş elektron kabuklarıyla (yörüngemsiler) sararak elektron bulutları oluşturur.
Kararsız (radyoaktif) haldeki çekirdeklerin kararlı hale geçmek için bozunma süresince çevreye ışın yayması olayına “radyoaktivite” denir. Örneğin: [Karbon–12] kararlı olduğundan bozunmadığı halde, [karbon–14] kararsız çekirdeğe sahip olduğundan radyoaktif olup, kararlı hale geçinceye kadar ışın yayar.
Oksijen oktet kuralına uyar mı?
en dış enerji düzeyindeki elektron sayısını 8’e tamamlama kuralıdır. bir molekuldeki atomlarinin her birinin en dis shellinde 8 tane elektron oldugunda uyduklari kural. mesela oksijen *.
Kararlı element grubu nedir?
“b” grubu vardır. Periyodik cetvelin 8a grubu elementleridir. He , Ne , Ar , Kr , Xe , Rn bu grubun elementleridir. Tüm elementler kararlı elementlerdir.

Kararlı atomlar kendiliğinden parçalanır mı?​

Radyoaktif çekirdekler kararlı bir nötron/proton kadar, bozunmaya uğrarlar. Bozunma sürecindeki radyoaktif çekirdekler α, β ve γ radyasyonlarından birini veya birkaçını yayınlayarak, parçalanma yolunu seçerler. Atom çekirdeği proton ve nötronlardan (çekirdeği oluşturan parçacıklara nükleonlar denir) oluşur.
Hangi elementler kararlı yapıya sahiptir?
Soygazlar oktet ve dublet kuralına uydukları için kararlı bir yapıya sahiptirler. Doğada element şeklinde bulunurlar diğer element atomları ile kolay kolay bileşik oluşturmazlar.
 
Geri
Üst