AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Atom yaricapi nasil karsilastirilir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
59.884
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Atom yarıçapı nasıl karşılaştırılır?​

- Önce periyoda bakılır. Periyot numarası büyük olanın çapı büyüktür.
- Aynı periyotta ise proton sayısına bakılır. Proton sayısı arttıkça çap küçülür.

Atom yarıçapı artarsa ne olur?​

Elementlerin atom yarıçapları taşıdığı enerji katmanının sayısı arttıkça büyümektedir. Çekirdek yükü arttığındaysa bu değer küçülmektedir. Bir grupta yukarıdan aşağıya doğru inildiğinde; yörünge ya da periyot sayısı artmaktadır. Yörünge sayısının çoğalması atom çapının artış göstermesi manasına gelmektedir.

Helyum gazı doğada nasıl bulunur?​

Helyum gazı doğada nasıl bulunur?
Hidrojenden sonra atmosferde en çok bulunan gazdır. Sıcak yıldızlar genelde helyum içerir. Güneş, yüzde 8 civarında helyum içerir. Dünya atmosferinde az miktarda, 1200.000 oranında helyum bulunur.

Atom numarası hangi yöne doğru artar?​

Bir grupta yukarıdan aşağıya inildikçe, Proton, nötron sayıları ve kütle numarası artar. Atom numarası artar. Değerlik elektron sayısı değişmez (Bu nedenle aynı gruptaki elementlerin kimyasal özellikleri benzerdir).

Elektronegatiflik neye göre artar?​

Ayrıca elektronegatiflik periyodik tabloda soldan sağa doğru gidildikçe artar,yukarıdan aşağıya gidildikçe ise azalır. “Elektronegatiflik, bir bağı oluşturan atomların her birinin; Bağ elektronlarını çekebilme gücünü ifade eder. Tek başına atomun elektron alma eğilimi elektronegatiflik değil, elektron ilgisidir.

Helyumun türü nedir?​

Helyumun türü nedir?
Helyum Soy Gaz element serisinde bulunan bir element türüdür. Periyodik tabloda 8A grubunda yer almaktadır. Helyum renksiz ve gaz halinde bulunan bir element türüdür.

Helyumun fiziksel özellikleri nelerdir?​

Özellikler. Helyum, sembolü “He” ve atom numarası 2 olan kimyasal bir elementtir. Renksiz, kokusuz, tatsız, inert, monatomik, zehirli olmayan bir gaz olup, periyodik tablodaki soygaz grubunun ilk sırasında yer alır. Kaynama noktası, tüm elementlerden daha düşüktür.

Helyum gazı formülü nedir?​

Helyum (Yunanca “güneş” anlamına gelen ἥλιος helios’tan), sembolü He ve atom numarası 2 olan kimyasal element.

Helyum gazı nerede bulunur?​

Helyum gazı nerede bulunur?
Helyum gazı havada ve bazı doğal gaz yataklarında bulunmaktadır. Helyum bu kaynaklardan elde edilir. Dünyada en çok bulunan altıncı elementtir. Evrende ise en çok bulunan ikinci elementtir.

Periyodik cetvelde atom numarası nasıl artar?​

Elektronegatiflik neye göre bakılır?​

Elektron ilgisi, nötr 1 mol atomun, 1 mol elektron aldığında açığa çıkan enerjidir ve ölçülebilir bir enerji formudur. (J, Cal) Elektronegatiflik ise, elektronları çekme gücü en fazla olan Flor atomu baz alınarak, atomların birbirlerine göre güçlerini ifade eder. Doğrudan ölçülebilir bir büyüklüktür, birimi Ec dir.”
 
Atom yarıçapı karşılaştırılırken dikkate alınması gereken bazı faktörler vardır:

1. **Periyot Numarası**: Periyot numarası büyük olan atomun çapı genellikle daha büyüktür. Periyot numarası arttıkça elektron kabukları arasındaki mesafe de arttığı için atom çapı genişler.

2. **Grup Numarası**: Aynı periyotta farklı gruplardaki atomların çapları karşılaştırıldığında, genellikle grubun altındaki elementin çapı daha büyük olacaktır. Bu gruplar arasındaki fark, değerlik elektron sayısına ve kimyasal özelliklere bağlı faktörlerden kaynaklanmaktadır.

3. **Proton Sayısı**: Aynı periyotta farklı elementler karşılaştırıldığında, atom numaraları (proton sayıları) daha fazla olan atomların çapları genellikle daha küçüktür. Çünkü çekirdek yükü arttıkça elektronlar çekirdeğe daha fazla yaklaşır ve atom çapı küçülür.

4. **Elektron Dağılımı ve Enerji Seviyeleri**: Atomun elektron dağılımı ve enerji seviyeleri de yarıçapı etkileyen önemli faktörlerdir. Daha fazla enerji seviyesine sahip olan atomlar genellikle daha büyük çapa sahip olurlar.

Atom yarıçapının artması durumunda, atomun genel boyutu büyür ve çekirdek ile en dıştaki elektronlar arasındaki mesafe artar. Bu durum genellikle elementin fiziksel ve kimyasal özelliklerinde değişikliklere sebep olabilir. Elektron çekirdeğe daha uzak olduğu için atomun kimyasal reaktivitesi azalabilir ve bağ oluşturma yeteneği değişebilir.

Helyum gibi soy gazlar genellikle doğada tek başlarına, serbest halde bulunurlar. Helyumun en yaygın bulunduğu yerler atmosferde ve bazı doğal gaz yataklarında olup, bu kaynaklardan elde edilir. Evrenin en yaygın ikinci elementi olan helyum, farklı asteroitlerde, yıldızlarda ve galaksilerde de bulunmaktadır.
 
Geri
Üst