AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Atom vucuttan kac gunde atilir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
132.906
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Atom vücuttan kaç günde atılır?​

Vücudun diğer kısımlarında tutulan iyod az miktardadır ve dokulara herhangi bir zararı yoktur. Radyoiyod; vücuttan çoğunlukla idrar yolu ile, bir kısmı ise tükürük, ter ve dışkı ile atılır. Atılmayanlarda bir süre sonra kendiliğinden yok olur, 10 gün ila 1 ay arasında vücudunuzda radyasyon kalmaz.

Iyot 131 nerede kullanılır?​

Iyot 131 nerede kullanılır?
İyot-131 (radyoaktif iyot), tiroid kanseri olan kimselerde tiroid bezi cerrahi olarak çıkartıldıktan sonra bakiye tiroid dokusu ve tiroid bezinden boyun lenf nodları gibi vücudun diğer bölgelerine yayılmıs olan kanser hücrelerini yok edilmesi için kullanılır.

Atom diyetinde neler yenir?​

Taze kırmızı ve beyaz et ile tatlı su balıklarını dilediğiniz kadar tüketebilirsiniz. Yumurta beyazı ve bitter çikolata yasaklı değildir. Süt içermeyen alkollü içecekler ve taze meyve suları, serbesttir. Fırın ve pasta ürünleri, sıklıkla iyotlu tuz ve süt ürünleri içermektedir.

İyot diyetinde sabah kahvaltısında ne yenir?​

İyot diyetinde sabah kahvaltısında ne yenir?
Evde hazırlanmış ticari olmayan undan yapılan ekmekler.
Atom tedavisi kaç gün sürer?​
Bu tedavi yönteminde, hastaya ağız yoluyla iyot-131 olarak adlandırılan, kapsül şeklinde bir ilaç verilir. Hastaya verilen doza bağlı olarak tedavi süresi 1 ila 3 gün arasında değişebilir. Bu süreçte hasta, hastanede kalır ve ziyaretçi kabul edilmez.

Atom verilen hasta ne yapmalı?​

Atom verilen hasta ne yapmalı?
Bu nedenle hastalar sıklıkla bir gün hastanede kalır sonra eve gönderilir. Hasta 7-8 gün süreyle ev halkı ile aynı oturma odasını, aynı yemek masasını paylaşabilir ancak 1m’den daha yakın temas önerilmemektedir. Bu süre dolduktan sonra hiçbir kısıtlamaya gerek kalmaz.

İyot tedavisi hangi durumlarda kullanılır?​

Halk arasında “atom tedavisi” olarak bilinen radyoaktif iyot tedavisi, tiroid kanserinde ameliyatı takiben yapılır. Amacı; geri kalan tiroid dokusunu, lenf nodunda veya vücudun diğer kısımlarında olan tiroid kanser hücreleri yok etmek olan tek tedavi seçeneğidir.

İyot diyetinde neler yenilir?​

İyot diyetinde neler yenilir?
Yenmesi uygun besinler:
- Taze olmak şartı ile dana, hindi, tavuk ve koyun eti.
- Yumurtanın beyazı
- Tatlı su balıkları
- Taze meyve ve meyve suları
- Sebze yağları ve sıvı yağlar.
- Kahve, çay gibi içecekler.
- İyotsuz tuz.
- Fesleğen, kekik, koruyucu madde ve tuz içermeyen baharatlar.

İyot diyetinde neler yenmez?​

İyot Kısıtlı Diyette Uzak Durulması Gereken Besinler Nelerdir?
- İyotlu Tuz.
- Süt ve Süt Ürünleri (peynir, krema, süt, yoğurt, kaymak, kremşanti dahil)
- Ispanak.
- Marul.
- Konserve, turşu, tuzlu zeytin ve salamura gıdalar.
- Deniz Ürünleri.
- Multivitamin-mineral suplementasyonları
- Yumurta ve yumurta sarısı içeren besinler.

Atom tedavisi hangi hastalara uygulanır?​

Atom tedavisi hangi hastalara uygulanır?
Halk arasında atom tedavisi olarak bilinen işlem, radyoktif yani ışın yayan iyot atomunun hastaya verilmesi işlemidir. Tiroit kanseri sebebi ile ameliyat olan hastalarda tümör çapı büyükse veya tümör tiroit bezinin dışına çıkmışsa ameliyat olduktan sonra hastaya atom tedavisi uygulanır.
Hastaya atom nasıl verilir?​
Önceden gerekli hazırlıkları yapan hastalar hastaneye gelir ve hastanede de gerekli bazı tetkikler yapılır. Hastalar daha sonra kurşun kaplı radyoaktif tedavi odasına alınır. Radyoaktif iyot madde ağızdan kapsül şeklinde verilir. Alınan radyoaktif iyot dozuna bağlı olarak hastalar odada 1 ila 3 gün boyunca kalmaktadır.

Atomun zararları nelerdir?​

Atomun zararları nelerdir?
Atom tedavisinin bazı yan etkileri olabilir. Nadiren de olsa geçici bir süre için boyunda ağrı veya hassasiyet gözlenebilir. Tükürük bezlerinde şişlik görülebilir. Mide rahatsızlığı olan kişilerde tedaviden sonraki erken dönemde mide bulantısı görülebilir.
 
Atom vücuttan çoğunlukla idrar yoluyla, bir kısmı ise tükürük, ter ve dışkı ile atılır. Atılmayan radyoiyod ise bir süre sonra kendiliğinden yok olur ve genellikle 10 gün ila 1 ay arasında vücuttan tamamen atılır. Bu süreçte vücudunuzda radyasyon kalmaz.

Atom tedavisi, hastaya ağız yoluyla iyot-131 olarak adlandırılan radyoaktif iyotu içeren kapsül şeklinde bir ilaç verilir. Tedavi süresi hastaya verilen doza bağlı olarak değişebilir; genellikle 1 ila 3 gün arasında sürer. Bu süre zarfında hasta hastanede kalır ve ziyaretçi kabul edilmez.

Hastaya atom tedavisi uygulandıktan sonra hastalar genellikle bir gün hastanede kalır ve eve gönderilir. Ev halkıyla aynı ortamda bulunabilirler ancak yakın temas önerilmez. Yaklaşık 7-8 gün sonra kısıtlamalar kalkar ve herhangi bir kısıtlamaya gerek kalmaz.

Atom tedavisi genellikle tiroid kanseri olan hastalara uygulanır. Amacı, tiroid bezindeki tümörlerin kontrol altına alınmasına yardımcı olmaktır. Tedavi sonrası bazı yan etkiler görülebilir; nadiren de olsa boyunda ağrı veya hassasiyet, tükürük bezlerinde şişlik, mide bulantısı gibi geçici sıkıntılar görülebilir.

İyot diyetinde bazı besinleri tüketmek önerilirken, bazılarının ise uzak durulması gerektiği belirtilmektedir. İyotlu tuz, süt ve süt ürünleri, deniz ürünleri gibi besinlerden uzak durulması gerekebilir. Taze et, yumurta beyazı, tatlı su balıkları, taze meyve ve sebzeler ise önerilen yiyecekler arasındadır.
 
Geri
Üst