AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Atolye tipi cizelgeleme nedir?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu

Atölye tipi çizelgeleme nedir?​

Bir iş atölyesinde, her işin önceden belirlenmiş bir rotası vardır. Pratikte, işin gidişatının önemsiz hale gelip karar vermenin programcıya kalması durumu çoğunlukla gerçekleşir. İşin gidişatı açık uçlu olduğu zamanlarda model, bir açık atölye çizelgeleme olarak adlandırılır (Pinedo, 2008).

Sezgisel optimizasyon nedir?​

Yöneylem araştırmaları belirli bir soruna yönelik en uygun çözümün bulunmasını içeren yöntemler bütünüdür. Dünyanın gerçek karmaşık sorunlarına matematiksel modelleme, algoritma ve istatistik gibi bilimsel yöntemleri kullanan bir bilim alanıdır.

Çizelgeleme problemi nedir?​

Çizelgeleme problemi nedir?
Üretim sistemlerinde çizelgeleme problemi, belli bir performans ölçütünü eniyileyecek optimum iş akış sırasını (işlerin yapılma sırasını) belirlemek olarak bilinir.

Atölye tipi üretim ne demektir?​

Atölye tipi üretim ne demektir?
Atölye tipi üretimler diğer üretim tiplerine göre incelendiğinde ürün çeşitliğinin fazla olması ve gelen sipariş miktarlarının küçük miktarda olması sebebiyle, bu tür üretim yapan işletmelerde çok yüksek bir planlama konsantrasyonun zorunluluğunu ortaya çıkarmıştır.

Makine çizelgeleme nedir?​

Makine çizelgeleme problemi, amaç fonksiyonuna uygun biçimde, verilen zaman periyodu içinde işleri makinelere atamayı amaçlar. İşler makinelere paylaştırılırken bir ya da birden çok amaç optimize edilmeye çalışılır.

Üretim çizelgeleme nedir?​

Üretim çizelgeleme, herhangi bir ürünün üretilmesi için gerekli olan hammaddenin ve yarı mamullerin mevcut olan tek ya da çok sayıdaki makinelerde ne zaman ve hangi sırada işleneceğinin belirlenmesidir. Üretim çizelgeleme problemleri, üretim tiplerine göre değişiklik göstermektedir.

Esnek Akış Tipi çizelgeleme nedir?​

Esnek Akış Tipi çizelgeleme nedir?
Esnek akış tipi çizelgeleme, her aşamada tek makine bulunan klasik akış tipi modelin ve tek aşamalı paralel makine modelinin genelleştirilmiş halidir (Cheng; Karuno; Kise, 2001:140).

Çizelgeleme ne için kullanılır?​

Çizelgeleme ne için kullanılır?
Bir dizi işin belirli özelliklerine göre sıraya dizilmesi işlemine sıralama denir. Çizelgeleme ise sınırlı kaynakların (makine, işçi, donanım, alet v.b.) belirli bir amaç veya amaçlar doğrultusunda, belirli kısıtlar altında ve belirli bir zaman aralığında, işlere atanması ile ilgili karar verme sürecidir.
Stoğa üretim ne demek?​
Stoğa üretim, Tedarik Zinciri Yönetimin başarılı sonuçlar çıkartması ve şirket içinde departmanların işbirliğinin sonucunda talep tahminlerinin doğru yapılması ve satışın gerçekleştiğinde en kısa süre içerisinde, söz verildiği sürede, istenilen kalitede teslim etmek adına tercih edilen bir üretim sistemidir.
Kaç çeşit üretim vardır?​
Tek çeşit ve tek ürün üretimi 2. Tek çeşit, az sayıda ürün 3. Çok sayıda seri girdi, bir kerelik ürün 4. Özel talebe bağlı üretim 5. Teknik uzmanlaşmanın yüksek olduğu kalifiye işgücü 6. Belirli sanayi dallarında kullanılır.

Çizelgeleme faaliyetleri nelerdir?​

Çizelgeleme faaliyetleri nelerdir?

Kaynak çizelgeleme ne demek?​

Kaynak çizelgeleme ne demek?
Kaynak kısıtlı proje çizelgeleme problemi (KKPÇP), kısıtlı kaynaklar kullanılarak bir projeyi oluşturan faaliyetlerin, öncüllük ilişkilerini ihlal etmeden amaç işlevini eniyileyecek biçimde çizelgelenmesidir.

Atölye tipi çizelgeleme, bir iş atölyesinde belirli işlerin önceden belirlenmiş bir rota üzerinde ilerlemesi gereken durumları ifade eder. Genellikle işlerin gidişatı açık uçlu olduğunda, karar verme süreci programcılara kalır ve bu durum açık atölye çizelgelemesi olarak adlandırılır.

Sezgisel optimizasyon ise, yöneylem araştırmaları kapsamında belirli bir soruna en uygun çözümü bulmak amacıyla matematiksel modelleme, algoritmalar ve istatistik gibi bilimsel yöntemlerin kullanıldığı bir alanı ifade eder.

Çizelgeleme problemleri, üretim sistemlerinde belli bir performans ölçütünü eniyileyecek optimum iş akış sırasını belirlemeyi hedefler. Bu problem, işlerin yapılma sırasını belirleme ve yönetme sürecini ifade eder.

Makine çizelgeleme ise belirli bir zaman periyodu içinde işleri makinelere atama amacıyla gerçekleştirilen bir çizelgeleme sürecidir. İşler makinelere paylaştırılırken genellikle bir ya da birden fazla amaç optimize edilmeye çalışılır.

Üretim çizelgeleme ise bir ürünün üretimi için gerekli olan işlemlerin belirlenmesini ve bu işlemlerin zaman ve sıra doğrultusunda makinelerde gerçekleştirilmesini ifade eder. Üretim çizelgeleme problemleri, farklı üretim tiplerine göre değişiklik gösterebilir.

Esnek akış tipi çizelgeleme, tek makine bulunan klasik akış tipi modelin ve tek aşamalı paralel makine modelinin genelleştirilmiş halidir. Bu tip çizelgeleme, farklı aşamalarda tek makine kullanan modellerin genel bir yapısal yansımasıdır.

Çizelgeleme işlemi, sınırlı kaynakların belirli bir amaç doğrultusunda, belirli kısıtlar ve zaman aralığında işlere atanmasını içeren bir karar verme sürecidir.

Kaynak çizelgeleme ise, kısıtlı kaynaklar kullanılarak bir projenin oluşturan faaliyetlerin öncüllük ilişkilerini göz önünde bulundurarak en iyi şekilde planlanmasını ifade eder. Bu çizelgeleme türü, işlevi en iyi şekilde yerine getirmeyi hedefler.

Geri