Atmosferi olusturan gazlar neler olabilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
208.712
Çözümler
15
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Atmosferi oluşturan gazlar neler olabilir?​

Atmosferde bulunan gazları iki grupta incelemek mümkündür. Atmosferde bulunan ve oranı değişmeyenler; x ile azot ilk sırada, ! ile oksijen ikinci sırada bulunmaktadır. Geriye kalan %1’lik kısımda ise asal yani serbest halde dolaşan gazlar (helyum, hidrojen, kripton, argon, neon, ksenon) dır.

Hava hangi katmanlarda bulunur?​

Farklı niteliklere sahip değişik katmanları vardır.
Atmosfer yani hava kürenin doğadaki etkileri nelerdir?
– Güneşten gelen ışınların bir kısmını tutar ve yerin aşısı ısınıp soğumasını engeller. – Ozon tabakası güneşten gelen zararlı ışınları süzer. – Meteorların yeryüzüne düşmesine engel olur. – Güneş ışınları atmosferde kırılmaya uğrar ve gölgede kalan yerlerin aydınlık ve sıcak olmasını sağlar.
Atmosferi oluşturan maddeler nedir?
Atmosferin yeryüzüne yakın katmanlarının yüzde 78’i azot, yüzde 21’i de oksijenden oluşur. Yüzde 1’i ise su buharı, argon, karbondioksit, neon, helyum, metan, kripton, hidrojen, ozon ve ksenon elementlerinden oluşur. Bunlara toz ve duman gibi maddeler de katılır.

Hava katmanı gözlenebilir mi?​

Not: Hava küre, su küre, taş küre dünyanın gözlemlenebilir katmanlarıdır. Dünyamızın etrafını saran ve onunla birlikte hareket eden gaz katmanına denir.

Sadece yatay hava hareketleri hangi katmanda görülür?​

2) Stratosfer : Troposferden itibaren 50 km. yükseliğe kadar uzanır. Yatay hava hareketleri (rüzgarlar) görülür. Su buharı bulunmadığı için dikey hava hareketleri oluşmaz. Yalnızca yatay hareketlerin oluşması da diğer tabakalar ile stratosfer arasında bu katmandan kaynaklanan bir taşınım olmamasına sebep olur.
Atmosferin etkileri nelerdir maddeler halinde?
Atmosferin etkileri şunlardır: İçindeki hava hareketlerine bağlı olarak yeryüzünde sıcaklığın dengeli dağılmasını sağlar. Barındırdığı oksijen sayesinde canlıların yaşamasına olanak sağlar. Güneş’ten gelen zararlı ışınların yeryüzüne ulaşmasını engeller. Uzaydan gelen gök taşlarının parçalanmasını sağlar.
Dünya atmosferi ne zaman oluştu?
Dünyamızın bundan 4.6 milyar yıl önceki ilk atmosferi evrende en bol bulunan hidrojen (H) ve helyumdan (He) oluşuyordu. Ayrıca bu elementlerin yanında metan (CH4) ve amonyak (NH3) gibi hidrojen bileşikleri de ilk atmosferin bileşiminde yer almaktaydı.

Yeryüzü ne ile çevrilidir?​

Yeryüzünü saran hava tabakasına atmosfer denir.
 
Geri
Üst