AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Atmosferde en cok hangi gaz var?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Atmosferde en çok hangi gaz var?​

Atmosferin yeryüzüne yakın katmanlarının yüzde 78’i azot, yüzde 21’i de oksijenden oluşur. Yüzde 1’i ise su buharı, argon, karbondioksit, neon, helyum, metan, kripton, hidrojen, ozon ve ksenon elementlerinden oluşur.
Atmosferi oluşturan gazlardan hangileri sürekli olarak değişir?
Atmosferin 30 km’lik ilk tabakasında hacimsel olarak % 78 azot, % 21 oksijen, % 0.93 argon ve % 0.03 karbondioksit bulunmaktadır. Atmosferin bileşiminde yukarıdaki gazların dışında çok az miktarlarda hidrojen, helyum, neon, metan, ozon, kripton ve ksenon gazları bulunmaktadır.
Gaz taneciklerinin hareket yönleri değişir.?
Gaz tanecikleri kap içerisinde gelişi güzel hareket ederler. Bu esnada birbirleriyle ve kabın çeperleriyle esnek çarpışmalar yaparlar. Çarpışma sırasında sistemin toplam kinetik enerjisi sabit kalmaktadır. Ancak hareket yönleri değişir. Gaz tanecikleri her yöne doğru sürekli, hızlı ve doğrusal hareket yaparlar.

Gaz fazındaki taneciklerin davranışları nelerdir?​

Gazlar konuldukları kabı doldurmak üzere genişleyen, bastırıldıklarında çok küçük hacimlere kadar sıkıştırılabilen akışkanlardır. Bu konuda; hacim, sıcaklık, mol sayısının değişmesiyle gaz fazındaki taneciklerin davranışları incelenecektir. İçinde bulundukları kabın hacmini ve şeklini alırlar. Yoğunlukları sıvılardan ve katılardan daha azdır.
Peki genel gaz denklemi nasıl hesaplanabilir?
Kısacası soruda sabit kabul edilen verilen formülden sadeleştirilir. Yukarıda ideal gaz denkleminde R diye bir sabitten bahsetmiştik. Bu sabit bütün ideal gazlar için aynı olduğundan denklemin bir tarafında yalnız bıraktığımızda genel gaz denklemini elde ederiz. P 1 .V1/n 1 .T 1 = P 2 .V 2 /n 2 .T 2 = R formülünden bütün ideal gaz soruları çözülür.
Gaz taneciklerinin Genel Özellikleri Nelerdir?
GAZLARIN GENEL ÖZELLİKLERİ Maddenin en düzensiz halidir. Birbirleriyle her oranda karışarak homojen karışımlar oluştururlar. Bulundukları kabın şeklini ve hacmini alırlar. Gaz tanecikleri arasında büyük boşluklar vardır. Bu boşluklardan dolayı gazlar bir kuvvetin etkisiyle sıvılaşana kadar sıkıştırılabilir.
 
Geri
Üst