AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Atmosfer gazlarinin orani arttikca gunes isinlarinin atmosferde tutulmasi artar bu neye sebep olur?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Atmosfer gazlarının oranı arttıkça güneş ışınlarının atmosferde tutulması artar bu neye sebep olur?​

Dünya, güneş ışınlarından ziyade güneşten gelen ışınların dünyanın yansıtması ile ısınır. Dünyadan yansıyan ışınlar karbondioksit, su buharı, metan gazı baştan olmak üzere atmosferdeki diğer gazlar aracılığıyla tutulur. Güneşten yansıyan ışınların, dünyadaki gazlar tarafından tutulmasına sera etkisi denir.

Güneş ışınları Kyk’ya en büyük açı ile ne zaman gelir?​

Yılın en uzun gündüzünü yaşayacağımız 21 Haziran, güneş ışınlarının kuzey yarımküreye en dik ve güney yarımküreye en yatay açılarla geldiği gün olacak.

Türkiye’ye güneş ışınları ne zaman en geniş açıyla gelir?​

Türkiye’ye güneş ışınları ne zaman en geniş açıyla gelir?
Yılın en özel günlerinden ve gecelerinden biri olan 21 Haziran en uzun gündüzdür. 21 Haziran’da güneş ışınları Yengeç Dönencesi’ne dik gelir. Bunun sonucunda da gezegenimizde birçok değişiklikler ortaya çıkar. İşte 21 Haziran yaz gün dönümü hakkında merak edilen ayrıntılar…

Güneş ışınlarının atmosferde tutulması artınca neye sebep olur?​

Güneş ışınlarının atmosferde tutulması artınca neye sebep olur?
Güneş ışınlarının atmosferde aldığı yol Atmosfer içindeki yolun uzaması atmosfer tarafından ışınların tutulmasına (emilme, dağılma, yansıma) yol açar. Ekvator üzerine düşen güneş ışınları dik geldiklerin atmosferde daha kısa yol alırlar. Kutuplara düşen ışınlar daha uzun bir yol kat ederler.

Güneş ışınlarının atmosferde tutulma oranı ne etkiler?​

Işınların tutulma oranı güneş ışınlarının atmosferde aldığı yola bağlıdır.Uzun yol alarak yeryüzüne ulaşan güneş ışınlarının atmosferdeki tutulması da fazla olur.

Güneş ışınlarının geliş açısı hangi mevsimde en büyüktür?​

Kış başlangıcıdır. Güneş ışınları en küçük açılarla(eğik) düşer. Yaz başlangıcıdır. Güneş ışınları en büyük açılarla (dik) düşer.

Güneş ışınları ne zaman eğik gelir?​

Güneş ışınları ne zaman eğik gelir?
21 HAZİRAN’DA NELER OLUR? Güneş ışınları Kuzey Yarımküre’ye en dik, Güney Yarımküre’ye en eğik açılarla gelir.

Turkiyeye güneş 90 derece açıyla gelir mi gelirse ne zaman gelir?​

Turkiyeye güneş 90 derece açıyla gelir mi gelirse ne zaman gelir?
21 HAZİRAN’DA KUZEY YARIM KÜRE Güneş ışınları Yengeç Dönencesi’ne 90°lik açı ile düşer. Yaz mevsiminin başlangıcıdır. En uzun gündüz, en kısa gece yaşanır. Yengeç Dönencesi’nden kuzeye gidildikçe gündüz süresi uzar, gece süresi kısalır.
 
Atmosfer gazlarının oranı arttıkça güneş ışınlarının atmosferde tutulması artar ve bu durum sera etkisine sebep olur. Sera etkisi, gezegendeki atmosferdeki belirli gazların güneşten gelen ışınları tutarak atmosferde sıkışmasını ve bu sayede ısının bir kısmının gezegende kalmasını sağlar. Bu durum sıcaklık artışına ve iklim değişikliklerine neden olabilmektedir.

Güneş ışınları Kuzey Yarımküre'ye en dik açıyla 21 Haziran'da gelir. Bu tarih, Kuzey Yarımküre için yaz mevsiminin başlangıcıdır ve güneş ışınlarının en dik geldiği gün olarak bilinir. Güneş ışınlarının en geniş açıyla Türkiye'ye geldiği zaman da yine 21 Haziran'dır. Bu tarih, Türkiye'de en uzun gündüzü temsil eder ve güneşin Yengeç Dönencesi'ne dik geldiği özel bir zaman dilimidir.

Güneş ışınlarının atmosferde tutulması arttıkça, güneş ışınlarının gezegendeki yolunun uzaması atmosfer tarafından tutulmasına neden olur. Işınların tutulma oranı da güneş ışınlarının aldığı yola bağlı olarak değişir. Kutuplara yakın bölgelerdeki güneş ışınları daha uzun bir yol alırken, Ekvator'a yakın bölgelerdeki ışınlar daha dik bir açıyla gelir ve daha kısa bir mesafe alırlar.

Güneş ışınlarının geliş açısı en büyük olan mevsim yaz başlangıcıdır. Bu dönemde güneş ışınları en dik açılarla düşerken, kış başlangıcında ise en küçük açılarla düşerler. Türkiye'ye güneşin 90 derece açıyla geldiği zaman ise 21 Haziran'da olur. Bu dönemde güneş ışınları en dik açıyla Yengeç Dönencesi'ne düşer ve yaz mevsiminin başlangıcı olarak kabul edilir. Bu dönemde en uzun gündüz yaşanırken, gece süreleri kısalmaya başlar.
 
Geri
Üst