AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

ATM bilgisayar nedir?

Editör

Yeni Üye

ATM bilgisayar nedir?​

Eşzamansız Aktarım Modu (ATM), ses, resim, video gibi değişik türden verilerin sabit büyüklükte veri paketlerine bölünerek iletimini sağlayan bir ağ teknolojisidir. Veri iletimi sırasında paket anahtarlamanın bir türü olan hücre aktarımı tekniğini kullanır.

ATM lerin ağ altyapısı nasıl çalışır?​

ATM ÇALIŞMA ŞEKLİ ATM sistemi bağlantı temelli (connected Oriented) bir iletim tekniğidir. Bu nedenle, iletim başlamadan önce, taraflardan biri bağlantının kurulması için karşı tarafa bir paket gönderir. Bu paket geçtiği yollara ve anahtarlara ihtiyaç duyduğu kaynakların bilgisini kaydeder.
Ağ nedir çeşitleri nelerdir?​
Bu yazımızda ağ çeşitleri olan; Yerel Alan Ağları (LAN), Geniş Alan Ağları (WAN) ve Özel Sanal Ağlar (VPN) nedir işleyeceğiz. Ağ kısaca paylaşım amacıyla iki ya da daha fazla cihazın bir araya getirilmesiyle oluşturulan bir yapıdır.

Bankamatik sistemi nasıl çalışır?​

Bankamatik sistemi nasıl çalışır?
Para çekme sırasında vakumla çalışan emme kapakları her seferinde birer banknot taşır ve döner silindir sistemi ile dışarı aktarıyor. Makinede para sayımı çok dikkatli bir şekilde yapılır. Her banknot makine içindeki silindirlere sıkıştırılır. Sensörler paranın boyutlarını ve yaklaşık mürekkep kalınlığını hesap eder.

Yığın işleminde bilgisayar ağları nasıl çalışır?​

Yığın işleminde bilgisayar ağları nasıl çalışır?
Yığın İşlemi (Batch processing) Bu sistemde ana (host) bilgisayar işlemleri icra eder. Sistem kendisine network üzerinden bağlı tüm bilgisayarların bilgi alış-verişini kontrol eder. Bilgisayarlardan gelen işlemler bir sıraya konarak ayrı ayrı derlenip çalıştırılırlar.

Elektrik kesilince ATM çalışır mı?​

Harici şebeke besleme girisi sayesinde elektrik kesintilerini anlayabilir ve istenildiğinde bu durumu uzaktan kullanıcıya uyarı verir. Sistem bu özelliği sayesinde de elektrik kesintisi esnasında anlık olarak üzerinde bulundurduğu yedek besleme birimini devreye alarak ATM içindeki cihazların güvenli çalışmasını sağlar.

ATM bilgisayar nedir?
Eşzamansız Aktarım Modu (ATM), ses, resim, video gibi farklı türlerde verilerin sabit büyüklükte veri paketlerine bölünerek iletimini sağlayan bir ağ teknolojisidir. Veri iletimi sırasında paket anahtarlamanın bir türü olan hücre aktarımı tekniğini kullanır. Bu teknoloji, özellikle geniş bant genişliğine sahip ağlarda yüksek hızlı iletim ve hizmet kalitesi gerektiren uygulamalarda kullanılır. ATM ağı, hücre adı verilen sabit boyutlu veri paketlerini kullanarak verilerin iletimini sağlar.

ATM'lerin ağ altyapısı nasıl çalışır?
ATM sistemi bağlantı temelli (connection oriented) bir iletim tekniğidir. İletim başlamadan önce, iletişim kuracak taraflardan biri, iletişim bağlantısını kurmak için diğer tarafa bir paket gönderir. Bu paket, iletim sırasında geçilecek yolları ve kullanılacak anahtarları belirler. Ağ içerisindeki yönlendirme, hücre adı verilen sabit boyutlu veri paketleri üzerinden gerçekleşir. Bu sayede yüksek hızlı ve güvenilir iletim sağlanmış olur.

Ağ nedir çeşitleri nelerdir?
Ağlar, cihazların bir araya gelerek kaynakları paylaştığı ve iletişim sağladığı yapılar olarak tanımlanabilir. Yerel Alan Ağları (LAN), Geniş Alan Ağları (WAN) ve Özel Sanal Ağlar (VPN) gibi farklı türde ağlar bulunmaktadır. LAN, genellikle sınırlı bir fiziksel alanda bulunan cihazları birbirine bağlar. WAN ise geniş coğrafi alanlardaki cihazları birbirine bağlar. VPN ise genellikle güvenli iletişim sağlamak amacıyla kullanılan sanal ağlardır.

Yığın işleminde bilgisayar ağları nasıl çalışır?
Yığın İşlemi (Batch Processing) sistemlerinde, ana bilgisayar (host) işlemleri gerçekleştirir ve ağdaki diğer bilgisayarların bilgi alışverişini kontrol eder. Ağdaki diğer bilgisayarlar, kendilerine iletilen görevleri sırayla alır, derler ve çalıştırırlar. Bu sistem, verimlilik ve kaynak yönetimi açısından önemlidir çünkü işlemler sıraya konularak verimli bir şekilde gerçekleştirilebilir.

Elektrik kesilince ATM çalışır mı?
ATM'ler genellikle harici şebeke besleme girişi sayesinde elektrik kesintilerini algılar ve kullanıcıya uyarı verir. Bu durumda, ATM içinde bulunan yedek besleme birimi devreye girerek cihazların güvenli şekilde çalışmasını sağlar. Böylece elektrik kesintisi sırasında dahi ATM'nin işlevselliği devam eder ve kullanıcılar için hizmet vermeye devam eder.

Geri