Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Atletizmde atlama branslari nelerdir?

Editör

Yeni Üye

Atletizmde atlama branşları nelerdir?​

Atletizmde dört temel atlama branşı vardır. Üç adım atlama, uzun atlama, sırıkla atlama ve yüksek atlama. Atlama yarışmalarının yüksek sürat koşu içeren ikisinde (üç adım ve uzun), tıpkı sprint yarışmalarındaki gibi rüzgar ölçümü gerçekleştirilir.

Pist Yarışları kaça ayrılır?​

Kır koşuları, bireysel yarışlar ve takım yarışları biçiminde yapılır.

Yatay atlamalarda rüzgar hızı kaç saniye süre ile ölçülür?​

Yatay atlamalarda rüzgar hızı kaç saniye süre ile ölçülür?
Tüm yatay atlamalarda eğer ölçülen mesafe cm cinsinden tam değer değilse, ölçülen mesafenin altında, en yakın 0,01 m olarak kaydedilir. sonra 5 saniye süre ile ölçülür. Rüzgar ölçüm cihazı, basma tahtasına 20 m mesafeye konulur.

Atletizm branşları ve kuralları nelerdir?​

Atletizm branşları ve kuralları nelerdir?
Atletizm yarışmaları üç ana kategoriye ayrılır. Koşular, atma ve atlamalar. Bayanlar arası yarışmalar da aşağı yukarı erkeklerin yarışmalarının aynıdır. Bayanlar için Heptatlon, erkekler için de Dekatlon koşu, atma ve atlamaları birlikte içeren yarışmalardır.

Atlama sporu nedir?​

Atlama, belirli bir yükseklikten atlayıp, havada estetik hareketler yaptıktan sonra suya dimdik girmeye dayanan spor dalı. Genellikle balıklama yapılan atlayış sırasında ayrıca çeşitli jimnastik ve akrobasi hareketleri gerçekleştirilir. 1904’ten beri Yaz Olimpiyat Oyunlarının bir parçasıdır.

200 metre koşusu nedir?​

200 metre, atletizmde kısa mesafe kategorisindeki koşu. 400 metrelik bir pist üzerinde, yarış kavis ile başlayıp düz bir şekilde biter; bu sebeple sporcuların başarılı olabilmek için bir dizi teknik edinmeleri gereklidir. Uluslararası Atletizim Fedarasyonu, 1912’de dünya rekorlarını onaylamaya başladı.

Takozdan iyi bir çıkış için nelere dikkat etmek gerekir?​

Takozdan iyi bir çıkış için nelere dikkat etmek gerekir?
Takoz çıkışı yapılan yarışmalarda mili saniyeler dahi oldukça önemlidir. Bu nedenle takozlarda bulunan kuvvet sensörleri ile sporcuların hangi zaman aralığında çıkış yaptıkları ölçülmektedir. Ayrıca yapılan bilimsel araştırmalar insanların bir uyarana 0.100 saniyeden daha çabuk tepki veremediğini ortaya koymuştur.

3 adım uzun atlama nasıl yapılır?​

3 adım uzun atlama nasıl yapılır?
Yeterince hızlanabilmek ve 10 santimetrelik sıçrama tahtasından, olabildiğince uzağa fırlayabilmek gerekir. Üç adım atlamanın, adından da anlaşılacağı gibi, üç aşaması vardır. Atletin yükseldiği ayağının üstüne düştüğü ilk adım; ağırlığını öbür ayağına kaydırdığı ikinci adım ve atlayış.

Atletizm de kullanılan malzemeler nelerdir?​

Atletizm malzemeleri nelerdir? Bunlar, köprü minderi, jimnastik ipi, cirit, jimnastik labutu, gülle, çıkış takozu, jimnastik halkası, jimnastik topu, ip, jimnastik sopası, hulahop gibi ürünlerdir.

Atletizmde kaç çeşit çıkış vardır?​

Atletizmde çıkışlar ikiye ayrılır. 400 m’ye kadar olan yarışmalarda takoz ile alçak çıkış. 800 m’den itibaren ayakta yüksek çıkış pozisyonu kullanılır. Her iki çıkış öncesinde de üç farklı komut bulunur. Bunlardan yerlerinize, dikkat ve tabanca ile çıkış komutudur.

Yüksek atlama nedir nasıl yapılır?​

Yüksek atlama nedir nasıl yapılır?
Sıçrayış tek ayakla ve geriye alınmış vücudun gergin bacak üzerine alınmasıyla başlar. Çıta üzerine gelince vücudun ekseni etrafından dönmesi, başın göğüs hizasına alınması ile sürer. Önce dış kol ile savunma bacağının mindere değmesi, sonra da gövdenin kalça ile omuz üzerinde dönüşüyle atlama tamamlanır.

Üç adım atlama nedir ve kuralları?​

Üç adım atlama nedir ve kuralları?

Atletizmde atlama branşları oldukça popüler ve heyecan verici disiplinlerdir. Dört temel atlama branşı şunlardır:

1. Üç Adım Atlama: Bu disiplinde atlet, uzunluğa doğru üç adım atlar ve ardından bir sıçrama yaparak mesafeyi ölçmeye çalışır. Yerden sıçrama tahtasına basarak üç adım atlamak, teknik açıdan önemli bir beceriyi gerektirir.

2. Uzun Atlama: Atlet, bir hızlanma koşusu yaparak sıçrama tahtasından mümkün olduğunca uzak bir mesafeye sıçrar. Burada, sıçramayı doğru zamanda ve açıda yapmak, başarı için kritik öneme sahiptir.

3. Sırıkla Atlama: Atlet, bir sırık kullanarak yüksekliği aşmaya çalışır. Sırıkla atlama, sıçrama teknikleri ve sırığın doğru şekilde kullanılmasını gerektirir.

4. Yüksek Atlama: Bu disiplinde atlet, bir çıtayı yüksekliğe aşmaya çalışır. Yüksek atlama, atletin esnekliği, zıplama gücü ve sıçramadaki teknik becerilerini test eder.

Atletizmdeki diğer atlama branşları arasında üç adım atlama ve uzun atlama yarışmalarında rüzgar ölçümü yapıldığı belirtilmiştir. Bu, atletlerin performanslarını değerlendirirken dikkate alınan önemli bir faktördür. Rüzgarın atletin performansını etkilememesi için ölçümler titizlikle yapılır.

Atlama sporları, atletlerin koordinasyon, güç, esneklik ve teknik becerilerini test eden zorlu ancak keyifli disiplinlerdir. Her bir atlama branşı, farklı beceri ve stratejiler gerektirir ve atletlerin kendilerini geliştirmeleri için geniş bir alan sunar. Bu disiplinlerde yarışan atletler, performanslarını sürekli olarak iyileştirmek için çalışmaya devam ederler.

Geri