Atipik sozlesme turleri nelerdir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
125.181
Çözümler
15
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Atipik sözleşme türleri nelerdir?​

Borçlar Kanunu’nun özel hükümlerinde ve özel kanunlarda düzenlenmemiş sözleşmelere isimsiz veya atipik sözleşmeler denilmektedir. Kanunun bir sözleşmeyi sadece ismen zikretmiş olması, onun isimli sözleşme sayılmasını gerektirmez.
Hizmet sözleşmesi nedir örnek?
MADDE 393- Hizmet sözleşmesi, işçinin işverene bağımlı olarak belirli veya belirli olmayan süreyle işgörmeyi ve işverenin de ona zamana veya yapılan işe göre ücret ödemeyi üstlendiği sözleşmedir.

İş görme sözleşmeleri nelerdir?​

4857 sayılı İş Kanunu’nun 8’inci maddesinde iş sözleşmesi, “bir tarafın (işçi) bağımlı olarak iş görmeyi, diğer tarafın (işveren) da ücret ödemeyi üstlenmesinden oluşan sözleşmedir” biçiminde tanımlanmakta ve iş sözleşmesinin, Kanunda aksi belirtilmedikçe, özel bir şekle tâbi olmadığı belirtilmektedir.
Atipik sözleşmelerin özellikleri nelerdir?
Atipik sözleşmeleri, tipik sözleşmelerden ayıran özelliği şekil ve esas bakımdan özel kurallara dahil olan ve esnekleşme ile değişime açık sözleşmelerdir. Atipik Sözleşme Nedir? Atipik sözleşmeler özel kurallara tabidir. Kurallar ve sözleşme maddeleri üzerinde sınırlama ve esnekleşme görülebilir.

Atipik ve tipik ne demek?​

Atipik kelimesi, tipik ve sıradan olmayan demektir. Daha önce benzerine rastlanmamış, türünün ilk örneği olan tüm olgu ve olaylar için bu kelime kullanılır. Münferit kelimesi atipik ile eş anlamlıdır.
Hizmet sözleşmesi mi iş sözleşmesi mi?
Hizmet sözleşmesi 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu’nun 393 ve devamı maddelerinde ” genel hizmet sözleşmesi” başlığı altında düzenlenmiştir. Bu sözleşme türü 4857 sayılı İş Kanunu’nda da düzenlenmiştir. Fakat orada Borçlar Kanunu’ndan farklı olarak hizmet sözleşmesi yerine iş sözleşmesi terimi kullanılmıştır.

Aşağıdakilerden hangisi iş görme amacını güden sözleşmelerden biridir?​

3-İşgörme Amacı Güden Sözleşmeler Bunlar, “hizmet”, “eser (istisna)”, “yayın (neşir)” ve “vekâlet” sözleşmeleridir.
 
Geri
Üst