- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.132
- Çözümler
- 4
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Konu Yazar
- #1
Atipik hiperplazi kanser mi?
Atipik endometrial hiperplazi: Bu tip, olağandışı hücrelerin büyümesi ile tanımlanır ve kanser öncüsü olarak kabul edilir. Buna prekanseröz değişiklik denir, tedavi edilmezse rahim kanserine dönüşme şansı olduğu anlamına gelir.Atipili Atipisiz nedir?
Endometriyal hiperplazi tipleri temel olarak atipili (hücrelerde kanser öncüsü farklılıkların oluşması) ve atipisiz olarak sınıflandırılır. Atipisiz endometriyal hiperplazi kansere nadiren dönüşürken (%1-3), atipili endometriyal hiperplazi’nin kansere dönüşme riski çok daha fazladır (%8-30).
Atipik endometrial hiperplazi nedir?
Bazı hiperplazilerde hücreler anormal yapı gösterebilir, bu duruma atipik endometrial hiperplazi denir ve rahim kanserine dönüşmesi riski veya ameliyat edildiğinde eşzamanlı rahim zarı kanseri riski söz konusu olabilir.Gland stroma oranı nedir?
Gland/stroma oranı 1:1 veya 2:1 aşmaz. Dens bir fibröz stroma içinde, basit ve kompleks hiperplazi alanları içerebilir. Endometriyal bezler dilate ve tek sıradır. Genel- likle yassılaşmış epitel ile döşelidir ve mitotik aktivite yoktur.
Rahim duvar kalınlaşması (Endometrial Hiperplazi) vücutta fazla östrojen salgılanmasına bağlı rahim iç yüzündeki hücrelerin ve salgı bezlerinin gereğinden fazla büyüyerek tedavi edilmez ise kansere dönüşme potansiyeli oluşturan bir hastalık grubudur.
Hiperplazi hangi dokularda olmaz?
Bir doku veya organın hücre sayısındaki artıştır. Kalp ve iskelet kası hücrelerinde hiperplazi meydana gelmez sadece hipertrofi oluşur. Hiperplazi’nin fizyolojik ve patolojik olmak üzere iki tipi vardır. Fizyolojik olana gebelik ve pubertede kadın meme epitel proliferasyonu örnek verilebilir.
Hiperplazi nerede görülür?
Hiperplazi genellikle hormonlara bağlı bir hastalıktır. Özellikle hücre sayısında artma, bölünme yeteneklerine göre çok miktarda doku hücresine sahip dokularda görülür. Aşırı hormon ve büyüme faktörleri uyarımlarında patolojik Hiperplazi oluşur.Hangi hücrelerde hiperplazi görülmez?
hiperplazi hücre sayısındaki artışla oluşmasına karşın kimi yerlerde hipertrofi ile karıştırlır. örnek olarak kaslarda hüce sayısı * artmayacagi icin hiperplazi görülmez.