AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Atipik ben ne demek?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu

Atipik ben ne demek?​

Bu terim sıradan benlerden farklı görünüme sahip olan, yani “atipik” görünen benler için kullanılan bir terimdir. Bazen bu görünüşleri nedeniyle Atipik ben (nevüs) olarak adlandırılsalar da en sık kullanılan isim displastik nevüstür. Görünüş olarak doğumsal olmayan diğer sıradan benlerden daha büyüktürler.
Nevüs hastalığı nedir?
Halk arasında ben veya et beni diye adlandırılan nevüs, hemen her insanda bulunan ve genellikle iyi huylu olan deri lezyonuna verilen isimdir. Benler; vücudun her yerinde görülebilir.

Compound nevüs ne demek?​

Bileşik (Compound) Melanositik Nevüsler Deriden kabarık, bazen kubbe şekilli, düzgün ve kahverengi renk gösteren, yüzeyi düz veya verrüköz olabilen genellikle üzerlerinde kıl bulunmayan lezyonlardır.
Nevüs nasıl geçer?
Benlerin en uygun tedavisi cerrahi olarak çıkartılmasıdır. Bu işlem lokal anestezi altında yapılabilen küçük bir müdaheledir. Burada ben (nevüs) etrafından sağlam sınırlarla birlikte çıkartılır ve çok ince dikişler kullanarak estetik şekilde dikilir. Bu operasyon sonucunda incede olsa bir iz kalacaktır.
Displastik benler görünüm olarak sıradan benlerden fark- lı olduğundan melanom şüphesi uyandırabilirler. Her ne kadar bazı görünüm özellikleri melanoma benzese de bu benler iyi huyludur. Diğer benler gibi hayat boyu aynı kalabilir veya değişim gösterip melanoma dönüşebilir- ler.
Kanserli ben nasıl olur?
Cilt üzerinde mevcut bir benin büyümesi, kanaması, renk değiştirmesi veya kanayan yaralar olması, kanserleşme lehine bulgulardır. Sağlam deriden köken alan melanomda önce deride kahverengi yama şeklinde lekeler başlayabilir. Bu evrede tanı konulmazsa lekenin rengi giderek koyulaşır ve kalınlaşır.

Nevüs zararlı mı?​

Herhangi bir zararları yoktur ve zamanla ortadaki ben ve beyaz halka ortadan kalkar. Bazen renk değişikliği melanom denen cilt kanserinde de görülebilir, eğer şüphe duyulursa biyopsi almak gerekebilir.
Nevüs neden oluşur?
Ben (Nevüs) nedir? Benler latince adıyla nevüsler; vücudun her yerinde görülebilen, sıklıkla kahverengi, oval ya da yuvarlak iyi huylu oluşumlardır. Deriye rengini veren pigmenti üreten melanosit adı verilen hücrelerden köken alır. Bir kişide oluşacak benler muhtemelen önceden genetik olarak belirlenmiş bir durumdadır.

Melanositik nevüs kanser mi?​

Doğuşta mevcut olan bir ben konjenital pigmente nevüs olarak adlandırılır. %1 bebekte bu benler görülür. Boyutları birkaç milimetreden vücudun çok geniş alanlarını kaplayacak kadar olabilir. Özellikle çok geniş olanlarının melanom denen bir cilt kanserine dönüşme olasılığı vardır.
Benden nasıl kurtulurum?
Turp: Turp, benlerden kurtulmak için uygulanan en etkili doğal ev ilaçlarından biridir. Turpu rendeleyin ya da ezerek hamur haline getirin. Benin üzerine yapıştırın ve kurumasını bekleyin. Ben yok olana kadar günde birkaç kez olmaz üzeri düzenli bir şekilde uygulamaya devam edin.
Bu terim sıradan benlerden farklı görünüme sahip olan, yani “atipik” görünen benler için kullanılan bir terimdir. Bazen bu görünüşleri nedeniyle Atipik ben (nevüs) ola- rak adlandırılsalar da en sık kullanılan isim displastik nevüstür.
Kıllı nevüs nedir?
Dev kıllı nevüs (dev konjenital nevüs) nedir? Bebek doğduğunda ya da doğumu takip eden ilk bir yıl içinde fark edilen, genelde bebeğin avuç içinden daha büyük olan, koyu renkli ve üzerinde kıl olan benlerdir.

Hangi benleri aldırmak tehlikeli?​

Benleri aldırmak kansere yol açmaz. Tam tersine kanserleşme olasılığı olan veya melanom olduğu düşünülen benler bir an önce cerrahi olarak alınıp patolojiye gönderilmelidir. Çünkü malign melanomlar bilinen en hızlı yayılan kanserlerdir.

Geri