AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Atik su bedeli ne demek?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Atık su bedeli ne demek?​

ASKİ Tarifeler Yönetmeliği 34. Maddeye göre her su abonesi tükettiği kadar suyu kirleteceğinden bunların uzaklaştırılması için atık su bedeli ödemekle yükümlüdür. Bu bedel tüketilen suyun P sinden aşağı olamaz. Atık su bedeli 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanununa istinaden 1987 yılından beri alınmaktadır.

Meski Acilimi nedir?​

Meski Acilimi nedir?
Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü

Foseptik çukuru ölçüleri ne olmalı?​

Foseptik çukuru ölçüleri ne olmalı?
14- Fosseptik max.derinlik 5 metre olacak, 15- Fosseptik vidanjörün rahatlıkla yaklaşacağı yerde yapılacak, 16- Fosseptik komşu parsellere 3 metre, kuyu ve sarnıçlara 15 metreden az yaklaşamaz. 17- Fosseptik projesi 1/20 yada 1/50 ölçekle çizilecektir.

Atıksu kollektör hattı nedir?​

Kısa bir tanımla bahsedecek olursak atıksular bina içerisinde var olan kollektör hattı ile toplanmaktadır. Kollektör hattı ile toplanan atıksular daha sonra kanalizasyon hattı ile ilgili atıksu arıtma tesisine iletilmektedir. Kanalizasyon hattına suyun verilebilmesi için de bazı standartların sağlanması gerekmektedir.

Atık su bedelini kim öder?​

Atık su bedelini kim öder?
Mükerrer 44’üncü maddenin 12’nci fıkrasında ise; ‘Belediyeler, atık su ile ilgili olarak da, katı atıklarla ilgili tarife deyer alan bina gruplarını topluca veya ayrı ayrı dikkate almak suretiyle vesu tüketim bedelini aşmamak üzere meclislerince belirlenecek miktarda çevre temizlik vergisi alırlar.

ISU atık su bedeli nedir?​

ISU atık su bedeli nedir?
İSU’nun kendi resmi web sayfasında 1. Kademe tüketim için su bedeli atık su ve vergi dahil 3,74 TL’m3, 2. Kademe için ise bu bedel 6.83 TL/m3’tür. Yine yapılan ilk abonelik işlemlerinde, hem mülk sahibinden, hem de kiracıdan bedel alınmaktadır ve abonelik bedelleri oldukça yüksektir.
Meski nin numarası kaç?​
Mersin Su ve kanalizasyon İdaresi (MESKİ) Genel Müdürü Turgut Aybak, vatandaşların su veya kanalizasyonla ilgili sorunlarını, Mersin’in bütün ilçelerinden 7/24 hizmet veren 185’i, Türkiye genelinden ise 444 8 185’i tuşlayarak bildirebileceklerini belirtti.

185 nedir?​

185 nedir?
Abonelerimizle iletişimimiz noktasında 7 gün 24 saat kesintisiz biçimde 18 personeli ile hizmet veren Alo 185 Çağrı Merkezi, vatandaşlarımızın her türlü istek, şikayet ve ihbarlarını Kurumumuza en kolay biçimde iletebilmesi ve kayıt altına alınan başvuruların en kısa sürede çözüme ulaştırılması esasına dayalı olarak …

Foseptik kaç m3 olmalı?​

Foseptik kaç m3 olmalı?
Teknik şartnamede fosseptik kuyusu projesiyle ilgili bilgiler detaylıca verilmektedir. Debinizi hesapladınız, 150 m3’lere ulaşınca hacim 2 gözlü havuz yapılması istenir. En fazla 5m yüksekliğe sahip olmalıdır.

Vidanjör kaç metreden çeker?​

Vidanjörlerimiz 10 teker 25 tonluk araçlar ve kırk ayak 30 tonluk araçlar olarak iki tip araçlardır. Son teknoloji 80 ila 100 metre mesafe ve 25 ila 30 metre derinliğe kadar katı atık ve çamurları çekebilme özelliğine sahip çok özel donanımlı makinalara sahibiz.

Kollektör nedir Atıksu?​

Kollektör nedir Atıksu?
Kolektör sözcüğünün Türk Dil Kurumu (TDK) Sözlüğü’ndeki karşılığı şudur: “Atık suların akmasını sağlayan boru.” Kolektör ya da yaygın olan bir diğer kullanımıyla kollektör, akışkan transferinde dağıtım görevi gören büyük çaplı boru ve vanalardan oluşan basit bir sistemdir.

Rögar derinliği ne kadar olmalı?​

Rögar derinliği ne kadar olmalı?
Üzerinden geçen insanlar 50 cm derinlikte olan boruya zarar veremez. Ancak bahçede bulunan toprak ekilen ve kullanılan bir toprak ise 100 cm olması daha iyidir. Eğer kanalizasyon borusunun gömülü bulunduğu alan üzerinden otomobiller ve hafif ticari araçlar geçiyorsa yine derinliğin en az 100 cm olması gerekir.
 
Atık su bedeli, ASKİ Tarifeler Yönetmeliği gereğince her su abonesinin tükettiği suyun kirletici etkisini uzaklaştırmak için ödediği bir bedeldir. Bu bedel, tüketilen suyun miktarına göre belirlenir ve tüketilen suyun P değerinin altında olamaz. 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu uyarınca 1987 yılından beri alınmaktadır.

Foseptik çukuru ölçüleri belirlenirken dikkat edilmesi gereken birkaç kriter bulunmaktadır. Örneğin, foseptik çukurunun maksimum derinliği 5 metre olmalı, vidanjörün rahatça erişebileceği bir konumda olmalı ve diğer parsellere ve su kuyularına belirli mesafelerde uzaklıkta olmalıdır. Ayrıca, foseptik projesi belirli ölçeklerde çizilmelidir.

Atıksu kollektör hattı, bina içinde bulunan atık suları toplamak amacıyla kullanılan bir boru hattıdır. Bu kollektör hattıyla toplanan atık sular daha sonra kanalizasyon hattına iletilerek ilgili atıksu arıtma tesisine gönderilir. Bunun için belirli standartların karşılanması gerekmektedir.

Atık su bedelini ödemekle yükümlü olanlar, belediyeler tarafından belirlenen tarifeler doğrultusunda su tüketim bedelini aşmayacak şekilde çevre temizlik vergisi öderler. Bu miktarlar belediye meclisi tarafından belirlenir.

ISU'nun atık su bedeli ise 1. kademe tüketim için 3,74 TL/m3 ve 2. kademe için 6,83 TL/m3 olarak belirlenmiştir. Abonelik işlemlerinde mülk sahibi ve kiracıdan bedel alınır ve bu bedeller genellikle yüksek tutarlardır.

MESKİ'nin numarası ise 185'tir. Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi'ne ait bu numara aracılığıyla vatandaşlar su ve kanalizasyonla ilgili sorunları bildirebilirler.

Rögar derinliği belirlenirken, insanların zarar veremeyeceği bir derinlik gözetilmelidir. Genellikle boruların bulunduğu alanlarda 50 cm derinlik yeterli olabilirken, araç trafiği bulunan alanlarda derinliğin en az 100 cm olması önerilmektedir. Bu sayede boruların zarar görmesi engellenmiş olur.
 
Geri
Üst