AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Atesli silah yaralanmalarinda vurma halkasi nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Ateşli silah yaralanmalarında vurma halkası nedir?​

Mermi vücuda girerken ısı ve sürtünmenin etkisiyle ciltte bir sıyrık oluşturur. Bu sıyrık bölgesi koyu kahverengi-esmer bir renk alır. İşte bu lezyona kontüzyon halkası veya vurma izi halkası denir (Resim 29).
Hangi bölge savunma yarası açısından en uygun yaralanma bölgesidir?
Çalışmamızda, savunma yaralarının Q.2’si sol üst ekstremitede, H.8’i sağ üst ekstremitede yer almaktadır. Katkıcı ve arkadaşlarının (8) çalışmasında ise Y.5’inde sol, @.5’inde sağ önkol ve elde görüldüğü bildirilmiştir.

Kesici-delici alet yaralanmalarında ne yapılır?​

Eldiveni çıkardıktan sonra ellerinizi mutlaka su ve sabun ile yıkayınız. İğne ucu, bistüri, lam, lamel, kırılmış am- pul, vb. kesici-delici atıkları sarı tıbbi atık kovası içine atınız.Tıbbi atıkların güvenli ve doğru bir şekilde kaynağında ayrılmasını, toplanmasını ve geçici atık deposuna taşın- masını sağlayınız.
Ateşli silah yaralanmalarında vurma halkası nedir hangi tür atış mesafesinde görülür?
15 cm’den az mesafeden yapılan yakın atışlarda giriş deliğinin çevresinde kontüzyon halkası ile beraber duman isi, deride alev yanığı, kıllarda yanma ve tatuaj görülür. 15–30 cm’lik mesafeden yapılan atışlarda giriş deliğinin çevresinde kontüzyon halkası, silinti şeridi, tatuaj görülür.
Sonuç: Çalışmamızda en sık yaralanmanın hemşirelerde ve iğne batması şeklinde olduğu bulgumuz literatürle uyumludur. Kesici ve delici alet yaralanmalarını önlemenin ilk yolu konu hakkındaki bildirimlerin iyi takibi ve etkin çalışan güvenliği politikalarının geliştirilmesidir.
Kesici delici alet yaralanmaları meydana geldiğinde yaralanan kişi en geç kaç iş günü içinde iş sağlığı ve güvenliği birimine başvurmalıdır?
Enjektörler, iğneler ve lansetler bu grupta yer almaktadır. “Delici alet yaralanması” (DAY) ise bu aletlerin neden olduğu yaralanmalar olarak tanımlanmaktadır [35, 36].
 
Geri
Üst