Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Atesli havale kac yasina kadar surer?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
44.777
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Ateşli havale kaç yaşına kadar sürer?​

Dr. Rabia Güneş, ateşli havalenin çocukluk çağında herhangi bir ateşli hastalık sırasında görülen havale olduğunun altını çizerek, “Ateşli havale, 6 ay ile 6 yaş arasında görülür. En sık da 2 ile 3 yaş arasıdır. Herhangi bir ateş yapan durumda görülebilir bir durumdur.

Ateşli havale epilepsiye dönüşür mü?​

Havale geçiren çocuğun ailesinde sara hastası varsa, nöbetler komplike tipte ise ve havaleden sonra nörolojik sorun çıkmışsa epilepsi gelişme riski artar. Normal popülasyonda epilepsi gelişme riski yüzde 0,5 iken ateşli havale geçiren çocuklarda epilepsi gelişme riski yüzde 2-10 arasındadır.”
Havalenin sonuçları ne olur?​
Ateşli havaleler 30 dakikadan daha uzun sürmedikçe kalıcı bir hasara, sakatlığa neden olmamaktadır. Ateşli havale geçiren hastaların %2’sinde 6 yaşından sonra epilepsi gelişim riski bulunmaktadır.

Ateşli havale kalıcı hasar bırakır mı?​

Ateşli havale kalıcı hasar bırakır mı?

Havale epilepsi mi?​

Havale epilepsi mi?
Ateş olmadan, durup dururken geçirilen nöbetlere ise soğuk havale veya epilepsi nöbeti denir. Epilepsi nedir? Kendiliğinden ve tekrarlayan nöbetlerin (soğuk havale) olması durumunda epilepsi teşhisi konulur.

Ateş epilepsiyi tetikler mı?​

Ateş, ilaç alımı ya da kafa travması gibi kolaylaştırıcı bir neden olmadan, iki ya da daha fazla sayıda tekrarlayan nöbet varlığında epilepsi söz konusudur.

Havale geçirmek nelere sebep olur?​

Sinir sisteminin merkezindeki bir tahriş (irritasyon) yüzünden beyinde meydana gelen elektriksel boşalmalar sonucu oluşur. Vücudun adale yapısında kontrol edilemeyen kasılmalar olur….Havale nedenleri nelerdir?
- Kafa travmasına bağlı beyin yaralanmaları,
- Beyin enfeksiyonları,
- Yüksek ateş,
- Bazı hastalıklar.
Havale çocuğa zarar verir mi?​
Ateşli Havale Çocuğa Zarar Verir Mi? Çoğu durumda, ateşli nöbetler zararsızdır, çocuğunuza herhangi kalıcı bir sekel bırakmaz. Ateşli havale nöbetleri, ateşi 38 dereceden yüksek olan ateşli çocuklarda görülme eğilimindedir, ancak daha düşük sıcaklıklarda ortaya çıkabilir.

Havale ne sıklıkla tekrarlar?​

Havale ne sıklıkla tekrarlar?
Yaklasik her 25 çocuktan biri en az 1 kez atesli havale geçirir. Bunlardan da yaklasik üçte birinde bu olay tekrarlar.
 
Ateşli havale, genellikle çocukluk çağında, 6 ay ile 6 yaş arasında görülen ve ateşli bir hastalık sırasında ortaya çıkan bir durumdur. En sık 2 ile 3 yaş arasında görülür. Ailelerde sara hastalığı olan, nöbetlerin komplike tipte olduğu veya nörolojik sorunlar geliştiği durumlarda, ateşli havale geçiren çocuklarda epilepsi gelişme riski artabilir. Normal popülasyonda epilepsi gelişme riski yaklaşık %0,5 iken, ateşli havale geçiren çocuklarda bu risk %2 ila %10 arasında değişebilir.

Ateşli havale genellikle 30 dakikadan daha uzun sürmedikçe kalıcı hasara veya sakatlığa neden olmaz. Ancak, ateşli havale geçiren hastaların %2'sinde 6 yaşından sonra epilepsi gelişebilme riski bulunmaktadır.

Havale, sinir sistemindeki bir tahriş sonucu beyinde elektriksel boşalmaların meydana gelmesiyle ortaya çıkar. Bu durumun nedenleri arasında kafa travması, beyin enfeksiyonları, yüksek ateş ve bazı hastalıklar yer alabilir. Soğuk havale veya epilepsi nöbeti ise ateş olmadan, durup dururken gelişen nöbetlere denir. Epilepsi ise kendiliğinden ve tekrarlayan nöbetlerin olması durumunda tanımlanır.

Ateş, ilaç alımı veya kafa travması gibi kolaylaştırıcı bir neden olmadan, iki veya daha fazla tekrarlayan nöbet durumunda epilepsi şüphesi uyandırabilir. Ateşli nöbetler genellikle zararsızdır ve çocuğa kalıcı bir zarar bırakmazlar. Bu nöbetler genellikle ateşi 38 derecenin üzerinde olan çocuklarda görülse de daha düşük sıcaklıklarda da ortaya çıkabilirler.

Yaklaşık her 25 çocuktan biri en az bir kez ateşli havale geçirebilir. Bu durumun üçte biri tekrarlayabilir. Ateşli havale genellikle kendi başına bir olay olup çocuğa uzun vadeli zarar verme eğiliminde değildir.
 
Geri
Üst