AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Atesin kesfi neden onemli?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Ateşin keşfi neden önemli?​

İnsanlar ilk defa ateş yakmayı keşfettiğinde hayat birçok açıdan daha kolay hale geldi. Isı, ışık ve korunma için ateşin etrafında toplandılar. Ateşi yemek pişirmek için kullandılar – ki bu da onlara çiğnenmesi ve sindirilmesi zor olan çiğ besinler sayesinde çok daha fazla kalori sağladı.

Ateş ilk kez hangi çağda bulundu?​

Uzun yıllar boyunca, yaklaşık 500 bin yıl önce yaşamış olan ve Pekin adamı denen ilkel insan, ateşi bilinçli olarak kullanan ilk kişi olarak bilindi; ancak 1981 yılında Kenya’da ve 1988’de Güney Afrika’da bulunan kalıntılar hominid denen ilkel insanların bundan 1,42 milyon yıl önce ateşi kontrollü olarak kullandığını …
Ateş ilk ne için kullanıldı?
Böylece insanlar ateşi kontrollü şekilde kullanarak yiyeceklerini pişirmiş, beslenme değişikliklerine gitmiştir. Aynı şekilde ilk insanların av aletlerinin yapımında da ateşin kullanıldığı bilinmektedir.

Ateşin kullanılmaya başlaması insan hayatında ne gibi kolaylıklar sağlamıştır?​

İnsanlar ateşi ısınma, ısıtma, korunma ve aydınlanma maksadıyla kullanmışlardır. Ateşin icadıyla birlikte doğaya karşı insanın eli biraz daha güçlenmiştir. Ateş besinlerin (Et) pişirilmesini sağlamış. Besinlerden elde edilen vitamin artmıştır.

Ateşin keşfinin insan evriminde ne gibi sonuçları olmuştur?​

Ateşle beraber insanlar istedikleri zaman büyük bir ormanı küle çevirebilecek sınırsız bir güce kavuştular. Üstelik bunun için sadece bir insan bile yeterli idi. Dişlerin küçülmesine, çene kaslarının zayıflamasına dolayısı ile çenelerin küçülmesine yol açan ateş, insanlığa adeta çağ atlattı.
Ateş ne işe yarar?
Ateş; vücudun mikroplarla savaşmak için verdiği bir tepkidir. Vücut sıcaklığını artırarak kan dolaşımını hızlandırır, mikropların çoğalma hızını düşürür. Yani bağışıklık sistemimizin bir parçasıdır. Kontrollü olduğu sürece vücudumuz için faydası vardır.
Yani bir defa yanma tepkimesi gerçekleştiğinde, ateşin sıcaklığı cismi sürekli olarak tutuşma sıcaklığının üzerinde tutar. Bu sebeple ortamda yanacak malzeme (yakıt) ve oksijen bulunduğu müddetçe yanma sürecektir, yani yeterli enerji daima bulunacaktır.
En önemli katkısı yemek pişirme olan ateş; insanların çeşitli besinler yiyebilmesini, yeme işlemini daha kısa sürede yapabilmesini ayrıca daha kısa bağırsak ve daha küçük dişlerle idare edebilmesini sağlamıştır. Ateş yalnızca besinlerin kimyasını değiştirmemiş, onların biyolojisini de değiştirmiştir.
 
Geri
Üst