Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

ataturkun samsuna cıkışının ozeti

SoruCevap

Yeni Üye
Ataturk'un Samsuna Cıkışı

19 Mayıs 1919 tarihi, Turkiye Cumhuriyetinin tarihindeki donum noktalarından biridir Ataturkun Samsuna ayak bastığı tarih olan 19 Mayıs aynı zamanda Genclik ve Spor Bayramı olarak kutlanmaktadırAtaturk genclerden sık sık bahsederken, yaş sınırı dışında fikri olarak gencliği yani, fikirde yeniliği ifade etmiştir Onun şu sozu cok anlamlıdır:Genc fikirli demek, doğruyu goren ve anlayan gercek fikirli demektir

Ataturkun gencliğe armağan ettiği ve Genclik ve Spor Bayramı olarak kutlanan 19 Mayıs tarihinin onemini anlayabilmek icin Ataturkun 1619 Mayıs 1919 tarihleri arasında gercekleştirdiği İstanbulSamsun yolculuğunu hatırlamamız gerekir

Ataturk beraberindeki kişilerle beraber 16 Mayıs 1919 Cuma gunu oğleden sonra Bandırma adındaki eski bir vapurla Galata rıhtımından ayrılır 18 Mayıs 1919 Pazartesi gunu beklenen yolculuğun sonuna gelinir

Ataturk, İstanbuldan başlayan ve Samsunda sona eren yolculuk esnasında gorevli bir askerdi ve giyimi de buna uygundu ancak Samsuna ayak bastığı gunden birkac gun sonra asker değil, sivil olarak hareket edecekti

taturkun Samsuna cıkışında gorduğu manzara pek parlak değildi Şehirde İngiliz işgal kuvvetleri vardı Halk kendisini koruyamayacak durumdaydı Ataturk bugun muze haline getirilen Hıntıka Palasta kaldıkları sure icinde hep bu sorunları duşundu, yolculukta gecirdiği uykusuz geceler sona ermemişti; şimdi de burada uykusuz geceler başlıyordu Ama, Onda ve Onun gibi duşunenlerde bu azim oldukca hicbir engel aşılmaz değildi

Bu yolculuk Turk Milleti icin bir donum noktası oldu ve kurtuluşun başlangıcıydı Milli Mucadeleyi başlatmak uzere Samsunda Anadolu topraklarına bastığı 19 Mayıs 1919 tarihinin onemi nedeniyle de 19 Mayısı Turk gencliğine armağ

an etti Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi genclik kavramı genel anlamda fikirlerdeki yeniliği anlatmaktadır

Ataturkun şu sozleri hepimiz icin bir rehber olmalıdır: Beni gormek demek, mutlaka yuzumu gormek değildir Benim fikirlerimi benim duygularımı anlıyorsanız ve hissediyorsanız, bu kafidir demiştir Ataturku anlamak, yaşadıklarını ve fikirlerini bilmekle mumkundur

Geri