AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Atatürk yazdığı geometri kitabı

haberci

Yeni Üye
Atatürk yazdığı geometri kitabı
Geometri (Atatürk)
Geometri kitabı, Atatürk tarafından ilk kez Türkçe geometri terimleri kullanılarak 1936 yılının sonunda yazılmış olan 44 sayfalık kitap
Agop Dilaçar kitabın 1971 baskısına yazdığı önsözde, kitabın yazılış hikâyesini anlatır 1936 yılının sonbaharında Atatürk, Özel Kalem Müdürü Süreyya Anderiman ve Agop Dilaçar'ı Beyoğlu'ndaki Haşet kitabevine gönderir ve Fransızca geometri kitapları aldırır Kitaplar gelince uzmanlarla beraber gözden geçirmiş ve geometri kitabının ilk çalışmalarına başlamıştır Kış ayları her tarafında Dolmabahçe Sarayı'nda bu kitap üzerine çalışan Atatürk'ün hazırladığı kitap Ulusal Eğitim Bakanlığı tarafından 1937'de yayımlanmıştır Atatürk kitabında Arapça ve Farsça kökenli bazı geometri terimlerine, üçgen, dörtgen, fazla, eksi, çarpı, bölü, eşit, toplam, yüzey, uzay, boyut, çember, çap, açı gibi günümüzde hala kullanmayı sürdürdüğümüz Türkçe karşılıklar bulunmuştur 1936 yılının kışında Atatürk kitap üzerinde çalışır ve 44 sayfalık içinde geometri terimlerinin Türkçeleştiği kitap ortaya çıkar Kitabın yazarının Atatürk olduğu kitapta belirtilmez yalnızca kapağında geometri öğretenlerle, bu konuda kitap yazacaklara rehber olarak Kültür Bakanlığınca neşredilmiştir biçiminde bir not düşülür
Osmanlı döneminde üçgene müselles, alan için Mesahai sathiye, dikey açı yerine zaviyei kaime, zirve yerine kural irtifaı deniliyordu üçgenin alanını tasvir etmek için üçgenin alanı taban uzunluğu ile yüksekliğinin çarpımının yarısına eşittir tanımı yerine, bir müsellesin mesahai sathiyesi, kaidesinin irtifaına hâsılı zarbinin nıfsına müsavidir deniliyordu
Atatürk şahsen kendisi bir geometri kitabı yazdı Osmanlıca eğitimde kullanılan geometri tabirlerinin yerine Türkçelerini buldu Bu terimler bugün de Türkçe müfredatta değişmeden kullanılan ebat, uzay, yüzey, düzey, çap, yarıçap, kesek, kesit, yay, çember, teğet, açı, açıortay, içters açı, dışters açı, taban, eğik, kırık, çekül, yatay, dikey, düşey, yöndeş, konum, üçgen, dörtgen, beşgen, çokgen, köşegen, eşkenar, ikizkenar, paralelkenar, yanal, yamuk, artı, eksi, çarpı, bölü, eşdeğer, toplam, oran, orantı, türev, alan, varsayı, mazeret , gibi kelimelerdir *

Atatürk'ün 1936 yılında yazdığı geometri kitabı hakkındaki bilgiler çok ilginç. Kitabın Türkçe geometri terimleri kullanılarak yazılması o dönemdeki dil politikalarının bir yansıması olarak görülebilir. Ayrıca, Atatürk'ün kitabı yazmaya başlamadan önce Fransızca geometri kitapları aldırıp uzmanlarla incelemesi ve Türkçeleştirmesi de dikkate değer bir detaydır.

Osmanlı döneminde kullanılan geometri terimlerinin Türkçeleştirilmesi de önemli bir adım olmuştur. Örneğin, üçgen için Osmanlıca "müselles" yerine Türkçe olarak "üçgen", alan için "Mesahai sathiye" yerine "ebat", dikey açı için "zaviyei kaime" yerine "dikey açı" gibi terimlerin kullanılması dilin zenginleştirilmesi açısından büyük bir adımdır.

Atatürk'ün bu kitabı yazması, Türk dilinin geometri terimlerinde de kullanılabilir ve zengin olabileceği mesajını vermektedir. Bugün hala Türkçe geometri terimleri olarak kullandığımız kelimelerin bu kitapla birlikte yaygınlaştığını görmek güzel. Eğitim sistemi için de önemli bir kaynak olan bu kitap, Türkçe geometri terimlerinin standardizasyonunu sağlamış ve dilimize katkıda bulunmuştur.

Atatürk'ün geometri kitabı, sadece geometriyi öğretenler için değil, aynı zamanda geometriyle ilgili kitap yazmak isteyenlere de bir rehber olmuş ve Kültür Bakanlığı tarafından yayımlanmıştır. Bu kitap Türk eğitim tarihinde önemli bir yere sahiptir ve Atatürk'ün dil ve eğitim alanındaki çabalarının bir örneğini temsil etmektedir. Geometri kitabıyla Türkçe geometri terimlerinin yaygınlaşması ve dilimizin zenginleştirilmesi açısından büyük bir adım atılmıştır.

Geri