AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Ataturk neden Turkce ezan okuttu?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Atatürk neden Türkçe ezan okuttu?​

Ezan, 1950’ye değin Türkçe okundu. İnsanlar, tam 18 yıl süreyle günlük yaşamda kullandıkları dille namaza çağrıldılar. Atatürk’ün amacı, Arapça’yı ibadet dili olmaktan çıkarıp, Türkçe’yi camiye hakim kılmaktı.

Ezanın Türkçe okunmasına kim karar verdi?​

Türkiye’de cami minarelerinden tam 18 yıl ezan yerine ‘Tanrı uludur’ ile başlayan bir tercüme okutuldu. 29 Ocak 1932’de Fatih Camii minaresinde ilk Türkçe Ezan’ı okuyan Hafız Rıfat’ın, elindeki kağıda bakarak bu tercümeyi seslendirmesi Türkçe Ezan’ı henüz ezberleyemediğinin de kanıtıydı.
Ezan aslına ne zaman döndü?
1941 yılında ise Arapça ezan yasağı uygulamaya konulmuştur. 1950 seçimlerinden S oyla birinci parti olarak çıkan Demokrat Parti, bu tarihten itibaren ezanın Arapça okunmasını istemiştir. Türkçe ezan kanunen yasaklanmamakla birlikte, 1950 yılından sonra Türkiye’de ezan Türkçe okunmamıştır.
Ezanın Türkçe okunmasi günah mı?
Diyanet İşleri Başkanlığı, Türkçe ezan okunması hakkında, “Ezanın asli şekli dışında başka bir dille okunması caiz değildir” açıklamasında bulundu.

Ezanın Türkçe okunması kim zamanında oldu?​

1930’lu yıllarda sık konuşulan ezanın Türkçeleştirilmesi, Mustafa Kemal’in Cumhurbaşkanı, İsmet İnönü’nün Başbakan olduğu 1932 yılının Temmuz ayında Diyanet’in yayınladığı genelge ile tüm yurtta uygulamaya konuldu. İlk Türkçe ezan ise, 30 Ocak 1932 tarihinde Hafız Rifat Bey tarafından Fatih Camii’nde okunmuştu.

Türkiye’de ezan Türkçe okundu mu?​

3 Şubat 1932 tarihinde Kadir gecesinde Türkçe Kur’an-ı Kerim, Tekbir ve Kamet Ayasofya Camiinden Türkçe olarak duyuldu. 86 yıl önce bugün, tarih 18 Temmuz ‘u gösterdiğinde ise Diyanet İşleri Başkanlığı bir genelge yayınladı. Atatürk’e atfen yayınlanan bu genelgeyle, Türkiye’deki tüm camilerde ezan Türkçe okundu.
Türkçe ezan ne zaman okundu kim zamanında?
Ezan Arapça mı Türkçe mi?
Onun içindir ki ezan, on dört asır içerisinde dilleri birbirinden farklı bütün İslâm ülkelerinde, Arapça’dan başka bir dille okunmamıştır. Bize göre de ezan Arapça’dan başka bir dille okunamaz, okunan şey de ezan olmaz. Bunun nedenlerini madde madde şöyle sıralayabiliriz: 1- Ezanın sözleri Arapça’dır.
atatürk, arapçayı kutsal olan dine veya başka bir şeye zarar vermek için değil; okuma-yazmayı zorlaştırdığı için kaldırmıştır. o dönemin okur-yazar istatistiklerine bakıldığında erkeklerde okuma yazma oranı yüzde yedi, kadınlarda binde dört, kürt vatandaşlar arasında ise binde birdir.
CHP’nin tek parti döneminde uygulamaya soktuğu Arapça ezan okuma yasağı Adnan Menderes hükümeti tarafından 16 Haziran 1950’de kaldırıldı.
Ezanın Arapça okunması şart mı?
Ezanın Türkçe okunması neden caiz değil?
“Ezanın başka dilde okunması caiz değil” Mâna ve muhtevası bakımından ezan hem namaz hem de İslâm için bir çağrıdır. Yani ezan vasıtasıyla insanlar bir taraftan namaza çağrılırken diğer taraftan Allah’ın varlığı, birliği, Hz.

Osmanlı döneminde Türkçe ezan okundu mu?​

Osmanlı zamanında da ezanın ve dinin Türkçeleşmesi tartışılmış, Ali Suavi gibi aydınlar camilerde Türkçe hutbe okumuş, 1885 yılında Şehzadebaşında Türkçe ezan okunmuş, Ziya Gökalp ve Mehmet Akif gibi aydınlar kuranın manasının önemine vurgu yapmış, Meşrutiyet sonrası Türkçe namaza bile teşebbüs edilmiş fakat halkın …

Türkçe ezan okunmasını kim istedi?​

 
Geri
Üst