AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

ataturk inkılaplarından eğitim alanında olanlar

haberci

Yeni Üye
ataturk inkılaplarından eğitim alanında olanlar

Atatürk inkılapları arasında eğitim alanında yapılan yenilikler o dönemdeki Türk eğitim sisteminin temellerini yeniden şekillendirmiştir. Bu yenilikler arasında en önemlilerinden birkaçı şunlardır:

1. **Teşvik-i Maarif Kanunu (Öğretim Birliği Kanunu)**: Türkçe'nin resmi dil olarak kullanılması ve eğitim dilinin Türkçe olması gerektiği pekiştirildi. Bu kanuna göre yabancı uyruklu kişiler de çocuklarını Türk okullarına göndermek zorundaydı.

2. **Yüksek Öğretim Kurumları ve Yüksek Öğretim Kanunu**: Üniversitelerin bağımsızlığı ve özerkliği sağlanmış, yeni üniversiteler kurulmuş ve eğitimde bilimsel yöntemlerin kullanılması teşvik edilmiştir.

3. **Medeni Kanun ve Türk Aile Hayatı**: Aile ve okul arasındaki etkileşim güçlendirilmiş, ailelerin çocuklarını eğitim sürecine daha fazla dahil olması teşvik edilmiştir.

4. **Laik Eğitim Sistemi**: Din ve devlet işlerinin ayrılması ilkesiyle eğitim sisteminde laiklik ilkesi benimsenmiş, din eğitimi ve laik eğitim ayrıştırılmıştır.

Bu ve benzeri yeniliklerle Atatürk, eğitimin demokratik, laik, bilimsel ve çağdaş prensiplerle şekillendirilmesini amaçlamıştır. Bu sayede Türkiye, modernizasyon sürecinde eğitim alanında da önemli adımlar atmış ve çağdaş bir eğitim sistemi oluşturulmuştur. Bu ilkeler günümüzde de Türk eğitim sisteminin temelini oluşturmaktadır.

Geri