- Konu Yazar
- #1
Atatürk döneminde Türk çiftçisinin rahatlatmak amacıyla neler yapılmıştır?
1945 yılında çıkarılan “çiftçiyi topraklandırma kanunu” ile de vakıf arazilerinin tümünün kamulaştırılarak çiftçiye dağıtılması çalışmaları başlamıştır. Bu dönemde topraksız köylüleri topraklandırma çalışmaları yapılmıştır. 1923-1938 yılları arasında 3,7 milyon dekar arazi dağıtılmıştır.Cumhuriyetin ilk yıllarında tarımla ilgili alınan hangi önlem?
Cumhuriyetin ilk yıllarında tarımla ilgili alınan hangi önlem?Bu dönemde topraksız köylüleri topraklandırma çalışmaları yapılmıştır. 1923-1938 yılları arasında 3,7 milyon dekar arazi dağıtılmıştır. Devlet eliyle dağıtılan toprakların yanı sıra meraların da istilası söz konusu olmuş ve mera arazilerinde 39,2 milyon dekar azalma meydana gelmiştir.
Atatürk döneminde tarım alanındaki hedefler nelerdir?
İlk tarım sayımı 1927’de yapıldı. Tarımda kooperatifçiliğe büyük önem verilerek 1929’da Tarım Kredi Kooperatifleri ve 1935’te Tarım Satış Kooperatifleri Yasası kabul edildi. Buğday üretimini ve üreticisini desteklemek ve korumak için 1938’de Toprak Mahsulleri Ofisi kuruldu. Ertesi yıl buğday ithalatı durduruldu.Atatürk Atatürk çiftlik hayatında neler yapmıştır?
Atatürk Atatürk çiftlik hayatında neler yapmıştır?Küçük Mustafa bu çiftlikte koşuyor oynuyor zaman geçiriyordu. Dayısı onu sabah uyandırıp tarlaya götürüyor, kargaları gösteriyor ve kargaların ekinleri yediğini söylüyordu. Küçük Mustafa, dayısının çiftliğinde her zaman kargaları kovalıyor, ekinlerden uzak tutmaya çalışıyordu.
1922–1929 dönemi dünya iktisadi yapısının en belirgin özelliği zirai sektörde görülen büyük miktardaki zirai üretim artışıdır. Aynı yıllarda Türkiye de ki zirai üretim artışında bir paralellik vardır. 1930 – 1940 yılları arasında Cumhuriyet Türkiye’ sinde TMO’nun önemli bir payı tarımda yaratılıyor.
Atatürk’ün tarıma verdiği önem nedir?
Atatürk’ün tarıma verdiği önem nedir?İşte Atatürk’ün tarım hakkındaki düşünceleri: “Milli ekonominin temeli tarımdır. Bunun içindir ki tarımda kalkınmaya büyük önem vermekteyiz. Köylere kadar yayılacak programlı ve pratik çalışmalar bu amaca yayılmayı kolaylaştıracaktır.